DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Platformele plutitoare pentru asigurarea locurilor de cuibărit și odihnă păsărilor de pe lacurile Nasta, Cârna și Bistreț, județul Dolj, se dovedesc a fi un succes în demersurile de a proteja speciile aflate în conservare.

Astfel, după ce, anul trecut, printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, au fost instalate platforme plutitoare pentru asigurarea locurilor de cuibărit și odihnă păsărilor de pe lacurile Nasta, Cârna și Bistreț, specialiștii Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj au găsit ouă depuse printre trestiile special montate.

Vestea este una foarte importantă pentru lumea ornitologică, fiind singurul loc din România în care păsările au acceptat aceste platforme plutitoare ca habitat de cuibărit.

Ouăle depuse aparțin chirelor de baltă, o specie de păsări migratoare aflată pe lista speciilor protejate, specifică zonelor umede.

Platformele amplasate în cadrul proiectului le asigură păsărilor siguranța de care au nevoie pentru odihnă și cuibărit, pentru că limitează accesul câinilor sau al șacalilor.

„Mai mult, o serie de balize de avertizare care mărginesc zona de liniște, sunt menite să descurajeze și accesul oamenilor.

„Monitorizarea si menținerea stării de conservare favorabile a speciilor de floră și faună inventariate în Coridorul Jiului”, derulat între 2021 și 2023, este un proiect în valoare de peste 800.000 de euro, finanțat de Uniunea Europeană și are ca obiectiv îmbunătățirea sau menținerea stării de conservare a 74 specii și 22 habitate de interes comunitar”, a menționat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

Consiliul Judeţean Dolj, este lider în cadrul proiectului, iar parteneri sunt Asociaţia WWF-România şi Societatea Ornitologică Română.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.