DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Anul acesta, în Joia Mare, la primele ore ale dimineții, în satul Sfircea din comuna doljeană Braloștița, focurile s-au aprins pentru ca sufletul celor trecuți în neființă să reajungă acasă, spun bunicile din zonă. Dacă anul trecut tradiția a fost întreruptă, din cauza restricțiilor de la acea vreme, obiceiurile s-au reluat acum. 

În satul Sfircea din comuna Braloștița, în Joia Mare, sau „Joimari”, cum spun bătrânele, cât mai devreme posibil, se aprind focuri uriaşe în curți, lângă poartă, se pun scăunele în jurul lor pentru ca cei morți să revină acasă.

Bătrânele îi mai și cheamă, având convingerea că aceștia „se întorc” să-și petreacă Paștele în familie. Le vorbesc și le povestesc despre cât de urâte sunt vremurile pe care le trăim, dar tot ele spun că „e voia lui Dumnezeu”.

În jurul orei 4.00 sau 5.00, în gospodării, se aprind primele focuri. Cine a pregătit colaci și colivă nu aprinde focul până nu tămâie pomana însă.

Anul acesta, imediat ce au terminat obiceiul din curte, femeile au mers în cimitir. Aici, în dreptul fiecărei cruci se face din nou focul, cu boji sau coceni, și se aprinde o lumânare pentru sufletul celui îngropat.

Bocete și poveștile fiecărei bătrâne sparg liniștea nopții. Și sunt bătrâne care o viață întreagă și-au plâns frații, părinții, soții sau poate copiii.

Dacă anul trecut bunicile și-au plâns morții acasă, anul acesta a fost „spre normal”, spun ele. A fost mai ușor pentru că au ajuns în cimitir și apoi la biserică.

„Fiecare aduce la biserică ce are. Îi pomenim pe cei morți.Anul trecut a fost greu. A fost primul an când nu am putut face asta în Joia Mare. Acum, am pregătit colacul mare, un platou cu colivă, rahat, halva și mere. Este post și asta împărțim. Nu am trecut, în 80 de ani, prin zile așa amare ca astea de acum. Bine că s-au mai schimbat situațiile și mai facem și noi din tradiții”, spune o bătrână din satul Sfircea.

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.

În tradiţie, Joia Mare se mai numeşte Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimariţa. Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi. Acum se face ultima pomenire din Postul Mare. Joia Mare este cunoscută mai ales, în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroşesc ouăle; pentru că se spune că ouăle înroşite sau încondeiate în această zi nu se strică tot anul.

Foto: arhiva.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.