Fluturași personalizați pentru contribuția cultică, la o biserică din Craiovița Nouă

Fluturași personalizați pentru contribuția cultică, la o biserică din Craiovița Nouă

6.279
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Reprezentanţii Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Craiova au înştiinţat enoriașii, și anul acesta, cu privire la cuantumul contribuţiei cultice, prin intermediul unor fluturaşi perzonalizați, practică ce a devenit un obicei în ultimii ani.

Astfel, craiovenii care aparţin de această parohie au primit, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, atunci când preoții merg cu Crăciunul, cum se spune în popor, aceste înștiințări.

Cei mai mulți dintre enoriași consideră că procedând astfel, reprezentanții bisericii respective devin agenți de marketing.

„De vreo șapte sau opt ani tot primim acești fluturași. Ne sunt dați când vin cu Crăciunul, să aflăm despre contribuție. Nici nu intră bine în casă că și scot acea hârtie. Dacă dau bani că vreau este una, dacă îmi tot amintești că ar cam trebui să dau este alta. Totul se rezumă la bani în cazul preoților de azi. Bani pentru acatist, bani pentru pomeniri, pentru nunți, botezuri și înmormântări”, a spus unul dintre locatarii blocului 15 din Craiovița Nouă.

De partea cealaltă, preotul consideră că aceste informări nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, fiind o simplă modalitate de a le comunica oamenilor faptul că și ei pot ajuta financiar biserica. Mai mult, acesta a dat asigurări că nimeni nu își permite să condiționeze serviciile religioase pentru neplata acestor contribuții de cult.

Contribuția cultică pentru anul 2019 a fost stabilită în cadrul Consiliului Parohial, la sfârșitul anului trecut, suma anuală pe care o familie o poate achita fiind de la 30 de lei până la 50 de lei.

Ca în fiecare an, pentru a deveni convingători, reprezentanții parohiei vin și cu un serviciu promoțional: „În cuantumul contribuţiei, puteți lăsa şi un acatist pentru sănătatea şi binele familiei, acatist ce se citește în zilele de vineri la orele 17.00”.

Tot din înştiinţările tipărite, craiovenii vizaţi află care este programul casieriei, care sunt obiectivele parohiei pentru acest an, dar şi „beneficiile” pe care le vor avea dacă vor sprijini demersurile bisericeşti.

Anul trecut, cu banii încasați de la enoriași, au fost amenajate alei în curtea lăcașului de cult și s-a asigurat întreținerea imobilului, se arată în înștiințarea oferită enoriașilor.

Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Craiova îi sunt arondate peste 2.000 de familii, dar dintre acestea doar 4% sau 5 % oferă sprijin bănesc bisericii, după cum  susțin reprezentanții parohiei în cauză.

De menționat că această biserică funcționează pe un teren unde se contruiește, de aproximativ 12 ani, o catedrală cu bani de la bugetul oraşului, al judeţului Dolj, dar şi al enoriaşilor. Construcţia respectivă a înghiţit până acum peste două milioane lei, numai de la Consiliul Judeţean Dolj şi este departe de a fi finalizată.

În primă fază, construcțiile au demarat în 1990, au fost abandonate din lipsă de fonduri, fiind reluate în 2006. Consiliul Județean Dolj a alocat bani, pentru construirea Catedralei Ortodoxe Sfântul „Ioan Botezătorul”, în baza unui protocol de cooperare încheiat în anul 2007 cu Mitropolia Olteniei. Această catedrală ar fi trebuit să fie gata în anul 2016, șantierul fiind în plină derulare și la ora actuală.

2 COMENTARII

 1. #1

  Data de inscriere
   29-11-2005
  Mesaje
  4450

  Atata timp cat oamenii continua sa ii primeasca in case si sa le dea bani, nu se vor opri niciodata din mancat

  In plus, din cei 2000 de oameni „arondati”, ei sustin ca 4-5% contribuie, ceea ce s-ar traduce in 80-100 de sustinatori pe an, ori avand in vedere ca nici in grapa nu te baga pana nu dai bani, mie imi e extrem de greu sa cred o asemenea gogomanie. Unde mai pui ca orasul nostru chiar e plin de habotnici, iar Craiovita nu e tocmai punctul 0 al ateismului.

 2. #2
  De-al casei
  Data de inscriere
   03-03-2011
  Mesaje
  335

  Nu am dat si nici nu o sa dau vreodata bani la acesti hoti!! Vin cu miloaga cu orice ocazie! Nu mai pot ei de binele sau de sanatatea ta! Daca vrei sa crezi in ceva,crede in Dumnezeu,fi un om bun si corect,nu in oameni ce poarta niste haine si iti arunca fluturasi doar pt bani! O sa ajungem naiba sa ne faca si contract pe 2 ani ca la societatiile de telecomunicatii!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.