Fostul Liceu Sanitar din Craiova, pus la pământ. Proprietarul a acționat după...

Fostul Liceu Sanitar din Craiova, pus la pământ. Proprietarul a acționat după propriile legi. Acesta a fost amendat pentru că nu a ținut cont de informarea autorităţilor

5,593
6
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Clădirea fostului Liceu Sanitar Charles Laugier din Craiova a fost demolată, sâmbătă, reprezentanţii Primăriei Craiova menționând faptul că proprietarul a încălcat astfel legea, lui fiindu-i eliberată autorizație doar pentru demolarea unor clădiri mai mici, situate în spatele corpului principal. Atât proprietarul cât și constructorul au fost amendați. 

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, proprietarul clădirilor și al terenului de pe strada Împăratul Traian nr. 39 a depus actele pentru solicitarea unui certificat de urbanism pentru demolarea tuturor clădirilor de la acea adresă. I s-a eliberat certificatul de urbanism prin care i se solicita inclusiv un aviz de la Ministerul Culturii. Având în vedere că pentru corpul C1 (clădirea principală) nu a obținut acest aviz a depus actele solicitate prin certificatul de urbanism pentru demolarea celorlalte corpuri de clădiri (anexe fără valoare istorică). A obținut această autorizație și a început lucrările.

Între timp, Ministerul Culturii a început demersurile pentru clasarea clădirii ca monument istoric, demersuri ce implică faptul că respectiva clădire este tratată ca și monument istoric până la decizia finală (ce poate fi favorabilă sau nu solicitării).

Poliția Locală a Municipiului Craiova a comunicat proprietarului acest lucru menționându-se faptul că îi este interzisă demolarea conform legilor în vigoare.

Ceea ce s-a întâmplat însă a fost un dispreț total al reglementărilor legale în vigoare: ascunzându-se în spatele acestor lucrări efectuate legal pentru care exista o autorizație, au demolat ilegal și corpul principal al fostului Liceu Sanitar.

“Proprietarul imobilelor precum și constructorul au fost sancționați conform Art. 26 alin 1 lit a) raportat la art. 28 și următoarele din legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. În baza acestor articole s-a dispus sancționarea cu amenda maximă de 100.000 lei (făra posibilitatea de a se achita la jumătate) pentru proprietar și 50.000 lei pentru constructorul care a demolat efectiv clădirea și ca măsuri complementare sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate, prin obținerea autorizației de desființare sau de refacere a imobilului cu termen 30 zile. Măsurile intră în vigoare la data comunicării procescului verbal, azi 04 august, ora 12.00”, transmit reprezentanții Primăriei Craiova.

Mai mult, conform art. 24 lit a) din aceeași lege, fiind începută procedura de clasare ca monument istoric, a fost sesizat Parchetul, Inspectoratul de Stat în Construcții și Direcția Județeană  de Cultura Dolj.

Prezent la fața locului, primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a precizat că de la bun început a fost restricționată demolarea clădirii principale.

„Sunt profund indignat  de ceea ce s-a întâmplat aseară și astăzi în Craiova. Este un moment trist pentru noi craiovenii și asta la un interval de câteva luni după ce am fost martorii unei aceeași metode de încălcare flagrantă a legii și de sfidare a opiniei publice și a arsenalului arhitectural și istoric al orrașului Craiova.

În mod abuziv aici s-a demolat o clădire față de care Primăria Craiova și-a transmis punctul de vedere prin emiterea unei autorizații de demolare a unor corpuri de clădire din spate, a unor clădiri foarte mici, cu restricționarea demolării clădirii principale.

A fost respinsă categoric demolarea și inclusiv Direcția Județeană de Monumente Istorice a respins acest lucru, iar Poliția Locală a înstiințat inclusiv acum câteva zile constructorul că se interzice orice afectare a acestei clădiri”, a declarat Genoiu.

6 COMENTARII

 1. #1
  Member
  Data de inscriere
   04-03-2019
  Mesaje
  245

  Cine este ghertoiul mafiot care a devenit stapan pe acel loc, si mai ales cum a intrat in proprietate. Intereseaza pe cineva? Vrajeli cu amenzi, asta de ochii lumii daca cineva a facut sesizare, caci mai tarziu mafiotul o sa dea drumul la constructia de bloc sau ce mama dracu face el acolo. O sa se uite tot dupa ce isi iau fiecare spagile de riguare.

 2. #2
  De-al casei
  Data de inscriere
   03-03-2011
  Mesaje
  460

  Deaia nu mai poate el de amenda aia cand valoarea terenului este colosala! Vor aparea 4..5 blocuri iar amenda se va regasii impartita in fiecare apartament! Si acum sa fim seriosi…tocmai acum dupa ce acest om a depus actele pt. demolare s-a gasit primaria sa faca demersuri pt a incadra cladirea ca si monument istoric! Cladirea aia era un pericol public,era vai si amar de ea! Am prieteni ce au facut postliceala acum cativa ani si era un dezastru!

 3. #3
  Newcomer
  Data de inscriere
   09-02-2006
  Locatie
   Brazda
  Mesaje
  39

  Ce amenda mica… Ei fac banii astia din 2 apartamente…

 4. #4
  0-day Member
  Data de inscriere
   23-03-2016
  Mesaje
  2

  Scoala Sf. Maria (Liceul Sanitar) era in proces de clasare. Asta inseamna ca era clasata de urgenta, timp de un an.
  Dupa lege, cazul nu este contraventional, ci PENAL!
  Practic au demolat un monument GRUPA B in timpul in care trebuia studiat si clasat.

 5. #5
  0-day Member
  Data de inscriere
   23-03-2016
  Mesaje
  2
  Citat Mesaj initiat de costyn0714
  Deaia nu mai poate el de amenda aia cand valoarea terenului este colosala! Vor aparea 4..5 blocuri iar amenda se va regasii impartita in fiecare apartament! Si acum sa fim seriosi…tocmai acum dupa ce acest om a depus actele pt. demolare s-a gasit primaria sa faca demersuri pt a incadra cladirea ca si monument istoric! Cladirea aia era un pericol public,era vai si amar de ea! Am prieteni ce au facut postliceala acum cativa ani si era un dezastru!

  Incepe urmarirea PENALA
  Min. Culturii incepuse procedura de clasare a monumentului istoric, e ca si cum ar fi demolat cladirea prefecturii, cazul nu mai e contraventional, ci penal.

 6. #6
  Dim
  Addicted!
  Data de inscriere
   15-05-2008
  Mesaje
  1819

  @costyn
  Toate clădirile de patrimoniu la care s-a încercat declasarea lor, urmată de demolare, au fost lăsate de furul pseudoproprietar în paragină.

  Paragina nu este un argument pentru demolare.

  Primăria, Consiliul local și cel județean și Ministerul Culturii, nu pot interveni atunci când un monument este în paragină, dacă acesta aparține unei persoane particulare, dar o lege relativ nouă îi dă dreptul edililui să amendeze proprietarii care nu vor să își întrețină clădirile.

  În cazul de față adevăratul proprietar este parohia Romano-Catolică Sf. Anton, nu jigodiile care l-au revendicat.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.