DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit „Floare Albastră” Craiova dispun de o grădină de relaxare, liniște și învățare, spațiu pregătit cu responsabilitate și multă culoare de către cadrele didactice ale instituției în colaborare cu părinții micuților. 

Împărțit în patru zone, spațiul respectiv prezintă interes pentru fiecare copil, necontând că sunt de grupă mică, mijlocie sau mare.

Aici, sub supravegherea educatoarei, preșcolarul fie învață lucruri noi, fie se liniștește dacă are un moment mai puțin plăcut.

Micuții au la îndemână materiale noi de explorat și, spune prof. Cristina Băloi, coordonatorul proiectului, faptul că petrec timp în aer liber este unul dintre cele mai mari beneficii al proiectului.

„Unul din mijloacele intuitive prin care copiii pot cunoaşte lumea înconjurătoare este G.R.L.I., pentru că acest spațiu constituie un mijloc de recreere, de destindere şi totodată de asimilare de noi cunoştinţe şi de reactualizare a celor vechi. În acelaşi timp, face legătura directă cu natura şi cu societatea, cu rezultatele muncii omului. Crearea unui mediu natural care să cuprindă aranjamente armonioase cu pietre, nisip, mușchi de copac, plante, ghivece și alte elemente din materiale refolosibile au făcut posibilă amenajarea GRLI în unitatea noastră”, spune prof. Cristina Băloi, coordonar al proiectului.

Învățarea este mult mai eficientă în acest spațiu din curtea grădiniței, iar copilul reușește să se integreze mult mai repede într-un grup.

„GRLI este locul în care preșcolarii intră zâmbind, în care stimularea mentală și vizuală, relaxarea minții, sufletului, creativitatea, dar și învățarea este mai eficientă într-un context outdoor inedit conform cerințelor, astfel încât activitățile din cadrul acesteia să fie o combinație de activități în aer liber, de educație de mediu și de dezvoltare socială și personală.
Amenajarea spațiului dedicat GRLI este ofertant atunci când vine vorba despre creșterea stimei de sine, trăirea de experiențe inedite, cunoașterea, socializarea sau chiar depășirea propriilor limite. Varietatea de culori și creativitatea tuturor cadrelor didactice implicate dau o stare de confort și trezesc interesul copilului de a participa la sarcini noi și complexe, de a se integra rapid într-un grup, învață să recunoască meritele celorlalți, să respecte ideile, sentimentele și nevoile tuturor fiind orientați către cooperare și colaborare. Profesorul și copiii stiu să vorbească despre elementele G.R.L.I. cu pasiune, drag de creația lor, în care își răsfață simțurile și trăiesc cele mai firești stări în procesul relaxării, liniștirii sau învățării”, a completat Băloi.

La rândul său, directoare unității de învățământ, a menționat că proiectul GRIL a ajuns la cel de-al doilea an de derulare la nivelul Grădiniței „Floare Albastră” Craiova.

„Grădina de Relaxare, Liniște și Învățare este în al doilea an în grădinița noastră, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure atât pe noi cât și pe copiii noștri. Colectivul de cadre didactice din unitate este în totalitate implicat. Susținerea și disponibilitatea pe care părinții preșcolarilor au arătat-o au făcut posibilă amenajarea spațiului dedicat GRLI cu majoritatea elementelor reciclabile”, a precizat prof. Mădălina Pătrașcu, directorul Grădiniței cu Program Prelungit „Floare Albastră” Craiova.

Proiectul Pilot „Grădina de relaxare, liniște si învățare” s-a derulat la nivel național, iar prin intermediul acestuia, grădinițele participante au amenajat un spațiu cu patru zone: zona de liniște, zona de relaxare, zona de învățare si zona „pereții ne surprind”.

Acest proiect este inițiat de Asociația „Creștini” din Craiova în parteneriat cu Ministerul Educației.

Asociatia „Creștini” coordonează pilotarea acestui proiect la care sunt înscrise 500 de grădinițe din 25 de județe printre care și județul Dolj.

Grădinița Floare Albastră din Craiova este una din cele 500 de grădinițe care experimentează acest concept pur românesc cu implicare națională.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.