O grămadă de oameni au năvălit la Casa Universitarilor, peste mesele pline cu bucate specifice zonelor Calafat, Dăbuleni, Mischii, Urzicuța, Bratovoeşti, Plenița, Greceşti- Cernăteşti şi Izvoare. Cântecul şi voia bună nu au lipsit din călătoria culinară prin lumea satului. Liviu Olteanu a răsunat la Casa Universitarilor şi le-a creat atmosferă pofticioşilor prezenți.
Pe lângă Oltenia s-au mai numărat Banatul şi Moldova. Implicați au fost şi tinerii de la Asociația Studenților Basarabeni, Asociația Vlahilor din Bulgaria, Facultatea de Litere, de Horticultură şi pentru prima dată s-au alăturat elevii şi profesorii de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.
Marius Dinu şi Valentin Dragomir sunt elevi în clasa XI-a la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară şi au participat pentru prima dată la acest eveniment. „Noi le-am preparat, am făcut tocăniță de praz cu măsline şi limbă de porc, mămăliguță cu carne la găleată şi pâinici. Mie mi-a plăcut cel mai mult mămăliguță cu carne de la găleată. Noi împreună cu cele două colege şi profesorii le-am preparat astăzi la liceu”, povestește Marius.
„Este prima prezentare de acest fel pentru noi, dar am mai participat şi la Competiția Tinereții”, a adăugat Valentin.
Reprezentații fiecărei zone au fost bucuroși să vadă că spre final mesele au rămas fără mâncare şi că munca lor a fost apreciată.
„Foarte frumos, mi-a plăcut foarte mult, am gustat pentru prima dată un preparat făcut de Basarabeni, Cuşma lui Guguță. Mâncarea a fost delicioasă”, a spus Mioara Găluț.
Câteva dintre mâncărurile prezentate astăzi au fost pâine mințită, raci umpluți, salată de vinete cu usturoi şi țelină, zacuscă, sarmale, gogoși, plăcinte şi multe alte mirodenii.
Dolju-n bucate a fost inițiat în 2014, de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.
Foto realizat de Camelia Posa