Jandarmii doljeni caută soluții pentru combaterea contrabandei cu țigări. Un amplu proiect...

Jandarmii doljeni caută soluții pentru combaterea contrabandei cu țigări. Un amplu proiect european a fost lansat la Craiova

1.883
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 4,00)

Jandarmii doljeni vor derula un proiect pentru combatere comerțului cu țigări de contrabandă, în acest program derulat cu fonduri europene fiind implicate multe alte structuri din România, dar și polițiștii de frontieră din Bulgaria și Moldova.

Deschiderea oficială a Proiectului „GRILLER EU”, al cărui beneficiar direct este Inspectoratul Județean de Jandarmi Dolj, a avut loc joi dimineață, la Craiova.

„Inițiativa IJJ Dolj este de a stabili contacte directe, de a promova și realiza schimbul de experiență și bune practici, dar și de a îmbunătăți competențele reprezentanților agențiilor de aplicare a legii din România, Moldova și Bulgaria implicate în lupta împotriva comerţului ilicit cu ţigarete. Cu sprijinul Oficiului European de Luptă Antifraudă, prin proiectul GRILLER EU a fost transpusă inițiativa instituției noastre de a face front comun cu celelalte insituții în lupta împotriva unui fenomen global care afectează interesele financiare naționale, dar și ale Uniunii Europene – contrabanda și contrafacerea de țigări, beneficiarul direct fiind Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, dar și celelalte agenții de aplicare a legii invitate”, au transmis reprezentanții IJJ Dolj.

Proiectul se va derula până în luna martie a anului viitor, valoarea totală a acestuia ridicându-se la 60.090 de euro, din care 48.072 de euro reprezintă finanţare OLAF şi 12.018 euro cofinanţare IJJ Dolj.

Vor fi organizate, au anunțat reprezentanții IJJ Dolj, două seminarii internaţionale în cadrul cărora oamenii legii își propun să realizeze o expertiză în domeniu pentru lucrătorii instituţiilor care participă la acest proiect, pentru ca la final să se poată discuta despre o colaborare îmbunătățită între autoritățile din România, Bulgaria și Republica Moldova.

În ceea ce privește rezultatele, se mai urmărește creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului cu privire la impactul financiar şi fiscal negativ al contrafacerii şi contrabandei cu produse din tutun, atât la nivel naţional cât şi la nivel transnaţional și realizarea unui „Ghid de bune practici privind aspecte de interes din domeniul luptei împotriva contrabandei şi contrafacerii de ţigări”.

Șeful Jandarmeriei Dolj, Constantin Florea, care este și managerul proiectului, a spus că anul trecut s-au confiscat cu peste 30% mai multe țigarete comparativ cu anul 2015, infracțiunile fiind și ele în creștere. Tocmai aceste statistici, spune Florea, stau la baza implementării proiectul „GRILLER EU”.

„Dacă în anul 2015, la nivelul IJJ Dolj a fost confiscat un număr de 31.300 de ţigarete de contrabandă, în anul 2018 a avut loc o creştere cu peste 33%,, volumul confiscărilor atingând aproape 42.000 bucăţi. Dinamica divergentă din anul 2016 poate fi pusă pe seama mai multor factori printre care poate fi menționată stabilitatea monedei naţionale, fapt ce a conservat puterea de cumpărare a cetăţenilor care au fost astfel mai puţin susceptibili faţă de achiziţiile informale.

Astfel, dacă în anul 2015 au fost sesizate 14 infracţiuni, în anul 2018 numărul acestora a ajuns la 32, ceea ce pune în lumină eforturile pe care instituţia noastră le depune în direcţia identificării şi combaterii faptelor ilicite cu produse pe bază de tutun”, a declarat Florea.

GRILLER-EU este programul „Bune practici în lupta împotriva comerţului ilicit cu ţigarete în scopul protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”.

2 COMENTARII

 1. #1
  Insane
  Data de inscriere
   31-07-2007
  Locatie
   BlueSud
  Mesaje
  7414

  Jandracmii.. eu daca as avea putere de decizie.. as face referendum pentru desfiintarea jandarmeriei..
  Nu are ce sa caute o institutie militarizata sa asigure paza cetatenilor si a statului.. Nu suntem in perioada de razboi.. suntem in perioada de pace.

  Ca fac fel si fel de abuzuri nu mai zic..
  Cei ce sunt acum jandarmi sa iasa la pensie si sa le dea dreptul la pensie dar sa ne lase in pace.
  In ultimii ani jandarmeria a devenit cea mai imorala institutie publica.. mai ales ca e militarizata..

  Cea mai mare rusine pentru Craiova.. e ca sefii din Jandracmerie sunt de la Craiova.. ne-au facut de ras.. rusine maxima.. ar trebui sa le crape obrazul de rusine..

  In locul jandarmeriei ar trebui infiintata o alta institutie sau preluate sarcinile de catre politie.. desi si in politie sunt destule scursuri.. si acolo ar trebui schimbat totul din temelii.

 2. #2
  Newcomer
  Data de inscriere
   12-11-2013
  Mesaje
  46

  Povesti de adormit copiii,zona postei din cartierul Craiovita Noua colcaie de traficantii de tigari,vreti sa spuneti ca autoritatile nu stiu ce se intampla?

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.