Legea care dă puteri sporite polițiștilor și jandarmilor. Acțiune de informare în...

Legea care dă puteri sporite polițiștilor și jandarmilor. Acțiune de informare în gara din Craiova

3.825
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

O acțiune de informare a fost organizată, la sfârșitul săptămânii trecute, de către polițiștii doljeni, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Craiova, Secția Regională de Poliție Transporturi Craiova și Inspectoratul Județean de Jandarmi Dolj, în incinta gării din Craiova, subiectul central fiind legea care sporește puterea polițiștilor și a jandarmilor începând cu sfârșitul lunii ianuarie. 

Polițiștii reamintesc faptul că, la finalul acestei luni, va intra în vigoare Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Astfel, potrivit noilor legi, „polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat”.

Totodată, polițistul îi poate cere persoanei care face obiectul controlului corporal „să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control”.

„Prin poziție inofensivă se înțelege: ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul; depărtarea picioarelor; adoptarea poziției șezut; adoptarea poziției culcat; altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană”, anunță reprezentanții IPJ Dolj.

În funcție de pericol, oamenii legii pot solicita adoptarea unei anumite poziții dintre cele anterior enumerate.

„Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor”, conform legii.

Cetățenii au mai fost informați și cu privire la prevenirea victimizării în cazul infracțiunilor de furt din locuință, violența în familie și la traficului de persoane.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.