Edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, marți seară, într-o postare pe Facebook, că municipiul iese din scenariul roșu.
UPDATE: Hotărârea a fost adoptată cu 30 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă”, șase abțineri (15 nu au fost exprimate).
Conform hotărârii, măsurile intră în vigoare începând cu această noapte, ora 00.00. Acestea se vor aplica până la data de 05 ianuarie, ora 24.00, urmând a fi reevaluate, conform prevederilor art. 15 din Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului României nr. 1065/2020.
Vasilescu a menționat că propunerea s-a făcut în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dolj, punctând faptul că decizia luată în urmă cu două seri a fost ilegală.
„Se redeschide Craiova! La propunerea presedintelui Consiliului Judetean Dolj, Cosmin Vasile, s-a revenit asupra hotararii ilegale de inchidere a HORECA dupa doar 5 zile de la redeschidere, in conditiile in care legea permitea o noua modificare numai dupa 14 zile. Noroc ca in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta exista reprezentanti ai Consiliului Judetean si Primariei Craiova si ca au alta culoare politica decat ai prefecturii…”, a scris edilul pe Facebook.
Rămâne de văzut dacă propunerea va trece de votul tuturor membrilor CJSU Dolj.
Conform legii, dacă se va întâmpla acest lucru, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00.
Totodată, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00.
Aceste două măsuri se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
în situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi anterior este restricţionată sau închisă, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;
Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber.
În interiorul restaurantelor trebuie asigurată o distanță de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci.