DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Festivalul „Puppets Occupy Street”, organizat anul acesta în perioada 25 august-01 septembrie, la Craiova, promite opt zile de poveste, de culoare și foarte multe surprize pe care organizatorii le-au pregătit până la cel mai mic detaliu. 

Muncesc mult. O fac tot timpul anului, de vreo nouă ani încoace, cu responsabilitate și o dorință fantastică de a asigura continuitatea unui festival care, așa cum o spun foarte mulți, transformă Craiova într-o capitală a păpușilor gigant.

Tema ediţiei din acest an a festivalului, Carnivale, este generoasă, provocatoare și, spune directorul Tetarului Colibri, Geo Dinescu, este plină de culoare. Este ceea ce trebuie să fie după doi ani în care pandemia și-a spus cuvântul.

„După doi ani puțini cam gri, ne-am gândit că este nevoie de culoare, de magie și povești frumoase. Avem nevoie de visare. Cred că acest lucru vindecă sufletele. Cei doi ani de pandemie ne-au afectat pe toți și în special pe copii. De aceea, noi ne-am gândit că ar fi bine să ștergem un pic cu buretele, în aceste opt zile, cu o ediție plină de culoare și de magie”, a menționat Geo Dinescu, directorului Teatrului pentru Copii și Tineret Colibri.

Ca în fiecare an, cu câteva zile înainte de festival, holurile Teatrului Colibri devin un adevărat câmp…de lucru. Un șantier ce dezvoltă relații interumane și profesionale.

„Vor fi opt zile de poveste, opt zile pline, de dimineață până seara. Am ajuns ca acest festival să nu aibă legătură cu teatrul, ci are legătură cu comunitatea. Acest festival nu este al Teatrului Colibri, este al comunității. Da, este adevărat, suntem obosiți, tot în șantier ne găsiți, ca în fiecare an înainte de festival. Suntem într-un șantier frumos care dezvoltă nu doar relații interumane, ci și profesionale”, a completat Geo Dinescu.

Festivalul începe cu o paradă și un spectacol de foc, organizatorii promițând o serie de evenimente-surpriză.

„Anul acesta, vom avea multe surprize. Revenim la obiceiul nostru de a fi prezenți în cartiere, de a fi prezenți în Craiova, unde o să vă întâlniți cu artiști din străinătate și din România. Vom reveni, anul acesta, cu un spectacol de foc absolut minunat care va încununa parada pe care o s-o avem în data de 25 august, seara, începând cu ora 21.00. Vor fi multe suprize pe care le păstrăm pentru atunci. Pe 1 septembrie, evident, încheiem tot cu o paradă și cu un minunat spectacol”, a mai spus directorul Teatrului Colibri.

La rândul său, Adriana Teodorescu, omul de bază al Teatrului Colibri și cea care a ocupat funcția de manager în perioada 2013-martie 2022, a spus că o bucură faptul că acest festival are continuitate. Că evenimentul are un scop precis și eforturile depuse pentru ca el să aibă loc nu sunt zadarnice.

„Mă bucur că acest festival are continuitate, că dacă se schimbă ceva, se schimbă în bine, și cred că toată lumea din Craiova , începând de la cel mai novice spectator și până la autoritatea finanțatoare, Consiliul Local și Primăria Craiova, a înțeles importanța acestui festival și că ne sprijină”, a precizat Adriana Teodorescu.

Omul de bază al festivalului, conglomeratul de instituții, cum o prezintă Adriana Teodorescu, este tânăra Andreea Melinescu.

Aceasta a spus că un asemenea festival reprezintă o permanentă mișcare. A pornit cu această idee, în cadrul conferinței de presă, pentru că, a explicat ea, întrebările despre aplicațiile viitorul festival încep în prima zi după finalul festivalului curent.

„Noi suntem într-o permanentă legătură cu artiștii. Nu încheiem bine ediția, că și vin întrebări despre viitoarele aplicații. Nu ne permitem să luăm pauză, dar asta a făcut lucrurile să funcționeze. Și funcționează frumos. Pentru ediția din acest an, prima trupă a sosit. Mâine vor ajunge alte trupe, pentru ca pe 25 să avem o listă și mai bogată. Nu este ușor, dar organizăm un festival care bucură întreaga comunitate și reacțiile transmit energie. Și uite așa rezistăm”, a menționat Andreea Melinescu.

De voluntari se ocupă Bianca. O face cu drag, îi alege cu maximă responsabilitate, pentru ca ulterior să știe că are oameni potriviți, la locul potrivit.

Anul acesta, festivalul are la baza piramidei, nu mai puțin de 50 de adolescenți care benevol au făcut lucruri extraordinare.

„Este important să alegi omul potrivit, pe care să te poți baza. Eu  sunt alături de fiecare voluntar în parte. Mi-am propus să creez familia Puppets la un alt nivel. Să nu fie o familie doar între noi în teatru. Petru mine, înseamnă foarte mult acest festival. Este familie, iubire, și încerc să dau acest lucru mai departe. Sunt experiențe, sentimente și emoții puternice”, a spus Bianca.

Totodată, Asociația „Bucurie pentru viață” și Librăria „Cornul Abundenței” se alătură festivalului cu două campanii umanitare.

Astfel, Asociația „Bucurie pentru viață”, reprezentată de Ramona Mironeasa, cea care prin Magic Hobby a asigurat și materiale pentru atelierele din cadrul festivalului, va promova activitățile de recreere terapeutică cu copiii internați în cadrul Compartimentului de Oncopediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova (programul „Tabăra din Spital“) și cu copiii beneficiari ai „Taberei Bucuriei”.

Este vorba despre o tabără gratuită destinată copiilor cu afecțiuni oncologice și alte afecțiuni grave. Scopul campaniei este acela de a strânge fonduri pentru derularea celor două programe sociale.

Pentru donații, pe voluntarii asociației îi veți găsi zilnic, în timpul festivalului, în Piața William Shakespeare.

Pe de altă parte, campania umanitară „Și eu vreau să învăț“, derulată de Librăriile „Cornul Abundenței”, se va desfășura la Teatrul Colibri, pe toată durata festivalului, între orele 10:00 – 21:00.

„Rostul campaniei: să facem fericiți copiii. Cu gesturi mici pentru noi, dar uriașe pentru ei, copiii care vor să meargă la școală. Putem dona ghiozdane și penare în stare bună, pentru copiii din medii cu posibilități financiare reduse, care vor să meargă la școală dar nu au cele necesare”, a explicat Cătălin Zamfir, reprezentant Cornul Abundenței.

Și ADI EcoDolj se alătură Festivalului, oferind sprijin logistic și  recipiente pentru colectare selectivă în cadrul desfășurării evenimentului.

Festivalul păpușilor gigant a debutat la Craiova în anul 2014, cu ediția pilot la care au participat 23.000 de spectatori, iar în anul 2019, a fost distins cu Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete acordat de senatul UNITER.

 

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.