Percheziții la Calafat. Traficanți de migranți, reținuți

Percheziții la Calafat. Traficanți de migranți, reținuți

1.833
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Cinci persoane au fost reţinute, marți, pentru 24 de ore, în urma unei acţiuni pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în traficul de migranţi. Acestea sunt suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi în formă continuată, complicitate la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, în formă continuată și fals în declarații.

Procurorii au reținut faptul că, în perioada iunie 2019 – 12 aprilie 2020, pe raza mai multor județe din țară, a acționat o grupare infracțională organizată, constituită din cetățeni români și bulgari, în scopul preluării de pe teritoriul Bulgariei a unor cetăţeni de străini, pe care ulterior i-ar fi transportat şi călăuzit, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, cu destinaţie finală Germania. Grupul infracțional a fost coordonat de inculpatul M.F. și un cetățean bulgar, aceștia instruindu-i pe cetățenii români, respectiv pe cetățenii bulgari, membrii ai grupării cu rol de execuție (implicați în activități de transferare, îndrumare, călăuzire, transportare migranți), cu privire la momentul și modalitatea de acțiune, cuantumul sumelor de bani obținute de la persoanele care treceau fraudulos frontiera de stat a României și împărțirea acestora între membrii grupării.

Ca mod de operare, inculpatul M.F. obișnuia să treacă frecvent frontiera de stat a României, prin punctul de trecere Calafat, în scopul de a se întâlni cu cetățeanul bulgar pentru a stabili detaliile activității ilicite (momentul în care acționau, sumele de bani dobândite din activitatea infracțională și împărțirea acestora între membrii grupării, stabileau locațiile în care erau adăpostiți migranții sau în care aveau loc transferurile de migranți, traseul de transportare a acestora, țineau permanent legătura telefonic – utilizând cartele, telefoane destinate exclusiv activității ilicite – în activitatea de coordonare a membrilor cu funcții de execuție).

Concret, pe teritoriul României, inculpatul M.F. recruta deseori noi membrii ai grupării cu funcție de execuție, convocându-i în anumite locații unde, în prealabil, îi instruia cu privire la momentul și modul în care trebuiau să acționeze, iar în timpul efectuării acțiunilor de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, îi coordona telefonic și îi supraveghea.

La data de 12.04.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Craiova au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpaților, ocazie cu care, pe autostrada A1– Lugoj- Timişoara- Nădlac, poliţiştii au oprit în trafic un autotren, în remorca căruia au fost identificaţi 2 cetăţeni turci. La solicitarea lucrătorilor de poliție, inculpații M.F. și F.C.C. au prezentat declarații în care susțineau (bifat punctul 4), neconform realității, drept motiv justificat al deplasării lor, îngrijirea unui minor, toate acestea în scopul de a produce consecințe juridice (exercitarea dreptului de a se deplasa pentru motive justificate, în condițiile instituirii stării de urgență generate de COVID-19).

La data de 12.04.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Craiova au efectuat 4 percheziţii domiciliare, pe raza localităţilor Calafat şi Timişoara, în urma cărora au fost ridicate mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie.

În cursul zilei de astăzi, cei cinci inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj, a poliţiştilor din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Mehedinţi şi Timişoara, a Serviciului Rutier Timiş, precum şi a luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dolj.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.