Peste 300 de autoturisme au fost ridicate de la intrarea în vigoare...

Peste 300 de autoturisme au fost ridicate de la intrarea în vigoare a Regulamentului în Craiova

13.856
8
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

De la 21 august 2017 – data la care a demarat în municipiul Craiova procedura de ridicare a autovehiculelor ce încalcă prevederile O.U.G. nr. 195/2002 actualizată, și până ieri, 21 septembrie 2017, polițiștii locali, care au acționat în achipe mixte cu funcționari ai S.C. RAT Craiova, au identificat și au dispus ridicarea unui număr de 315 autovehicule.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Poliției Locale a Municipiului Craiova, 287 autovehicule au fost transportate în locul special amenajat pentru depozitarea acestora, situat la sediul RAT Craiova, din str. Severinului nr. 23, iar restul de 28 autovehicule au fost restituite utilizatorilor chiar la locul producerii contravenției, având în vedere că aceștia s-au prezentat la autovehicul până ce autospeciala de ridicări să plece către locul de depozitare, fiind achitată pe loc taxa de ridicare.

Cu ce au greșit șoferii

Pe lângă masura tehnico-administrativă de ridicare a celor 315 autovehicule, au fost aplicate și 315 sancțiuni contravenționale principale proprietarilor / utilizatorilor autovehiculelor care au încălcat prevederile legale, în cuantum total de 156.700 lei, după cum urmează: 224 pentru încălcarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (din care 26 sancțiuni pentru oprire voluntară pe trecerile de pietoni), 21 sancțiuni pentru neachitarea contravalorii pentru parcarea la care se face plata cu ora prin SMS, 48 sancțiuni pentru neachitarea vinietei care permite parcarea pe domeniul public / privat al municipiului Craiova, 3 sancțiuni pentru parcarea pe zona verde și 19 sancțiuni pentru parcarea nelegală pe locurile special amenajate și delimitate pentru persoanele cu handicat (Legea nr. 448/2006 actualizată).

De precizat faptul că cele 224 sancțiuni aplicate în temeiul OUG nr. 195/2002 actualizată privind circulația pe drumurile publice, au fost aplicate pentru staționări voluntare pe trecerile de pietoni, în intersecțiile aglomerate ale municipiului (stânjenind circulația rutieră și pietonală), în alveolele destinate transportului public în comun, fiind aplicate și un număr total de 780 puncte penalizare”, se arată într-un comunicagt de presă al Poliției Locale Craiova

De ce sancțiuni sunt pasibili conducătorii auto

Sancțiunile aplicate de către polițiștii cu atribuții de circulație din cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova, în baza OUG nr. 195/2002 actualizată, sunt cuprinse între 2 – 5 puncte amendă (1 punct amendă = 145 lei) și maxim 5 puncte penalizare la permisul de conducere, iar pentru nerespectarea prevederilor H.C.L. nr. 31/2017 privind parcarea pe domeniul public/privat al municipiului Craiova cuantumul sancțiunilor este cuprins între 500 lei – 1000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei – 2.500 lei pentru persoanele juridice, pentru următoarele fapte: parcarea autovehiculelor în parcările cu plată prin SMS, semnalizate cu indicatorul „Parcare cu plată”, fără achitarea taxei; parcarea autovehiculelor în parcările cu plată prin SMS, semnalizate cu indicatorul „Parcare cu plată”, cu depăşirea timpului pentru care s-a achitat taxa; parcarea autovehiculelor fără a avea achiziţionată vinieta sau vinietă eliberată pentru alt autovehicul; parcarea autovehiculelor fără a avea afişată vinietă, cu vizibilitate din exterior sau modul de expunere a acesteia nu a permis descifrarea elementelor de identificare; parcarea autovehiculelor după ce a expirat perioada de valabilitate a vinietei;

Autovehiculele asupra cărora se dispune măsura tehnico-administrativă de ridicare sunt preluate de SC RAT Craiova (operatorul desemnat să execute procedura instituită de HG nr. 965/2016) și sunt depozitate la sediul din str. Severinului nr. 23, fiind redate proprietarului/utilizatorului după achitarea contravalorii cheltuielilor produse cu activitatea de ridicare, în cuantum de 300 lei.

În cazul în care proprietarul/utilizatorul se prezintă la autovehicul după ce acesta a fost ridicat pe platforma autospecialei, dar aceasta nu s-a pus în miscare, se achită doar o taxă în valoare de 150 lei.

De asemenea, trebuie avute în vedere și următoarele aspecte: transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare (150 lei; plata operațiunilor de ridicare/coborâre se achită, efectiv, la fața locului, către angajații operatorului, anterior coborârii vehiculului de pe platformă, iar în cazul în care, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat, nu este de acord cu plata operațiunilor, vehiculul urmează să fie transportat și depozitat la locul special amenajat de către SC RAT Craiova, caz în care proprietarul sau utilizatorul va suporta în integralitate cheltuielile stabilite; în situaţia în care vehiculul nu este revendicat de proprietar sau de deţinătorul legal, după expirarea unui termen de 45 de zile de la data depozitării, se demarează procedura instituită de Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.

Istoricul noii legislații

În data de 21 august 2017 a demarat în municipiul Craiova procedura de ridicare a autovehiculelor ce încalcă prevederile O.U.G. nr. 195/2002 actualizată privind circulația pe drumurile publice, procedură ce a fost instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1391/2006.

De asemenea, prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 31/2017 privind instituirea de parcări supuse taxării, pe domeniul public, în municipiului Craiova şi aprobarea regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova (viniete), s-a instituit ca măsură tehnico-administrativă și posibilitatea de a se dispune ridicarea autovehiculelor care încalcă prevederile actului administrativ menționat mai sus.

În municipiul Craiova, procedura de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate şi parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova este executată de către SC RAT Craiova, iar măsură principală de sancționare și măsura tehnico-administrativă de ridicare a autovehiculelor este dispusă de către Poliția Locală a Municipiului Craiova – Serviciul Circulație.



8 COMENTARII

  1. #1
    0-day Member
    Data de inscriere
     02-08-2013
    Mesaje
    1

    Vedeti bani de la ridicari de masini si nou nouta supra taxa pe parcarile publice ale orasului sa fie gestionati cum trebuie au cumparat colaci de salvare poate va ganditi sa cumparati si niste colaci de salvare pentru masinile de sunt parcate pe locurile de parcare publice cu supra taxa sa nu cumva sa se scufunde in noul asfalt

  2. #2
    Gamer
    Data de inscriere
     09-01-2007
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    93

    Am și eu o întrebare: Dacă am mașina înscrisă anul acesta și nu am acel sticker de parcare si masina mea e parcată regulamentar tot îmi ridică ăştia mașina?

  3. #3
    Newcomer
    Data de inscriere
     29-09-2015
    Mesaje
    41

    pa cu 300 nu isi scot nimic, trebe 500 si amenda mai mare, intra bani si la primarie

  4. #4
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     Craiova Brazda
    Mesaje
    4416

    parcări

  5. #5
    0-day Member
    Data de inscriere
     18-02-2017
    Mesaje
    2

    Sa fim seriosi, pt 3 euro pe luna cat costa abonamentul in noile parcari din centru, nici n-are rost sa ma mai deranjez sa ma invart de nebun si de turbat dupa un cacat pisat de loc de parcare. 1 pachet de tigari pe luna mi se pare extrem de putin, si stau linistit. Cine nu-si permite, sa mearga cu autobuzele alea infecte sau cu tramvaiele alea de-o seama cu pamantul, si sa rupa trotuarele in doua pana ajung la destinatie. Incepem sa fim civilizati, peste tot in Europa exista asa ceva.

  6. #6
    0-day Member
    Data de inscriere
     17-07-2017
    Mesaje
    4

    Nu ridicarile sunt rezolvarea ci crearea de locuri de parcare. Bine, visez prea frumos. Conducerea actuala este interesata doar sa stranga bani pentru salariile marite, atat.

  7. #7
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6882

    In loc sa construiasca parcari, blocuri de parcari supraetajate, parcari amenajate in cartiere, oamenii cu IQ de sub 70 dau amenzi si mai si se incred cu asta de parca cine stie ce mare beneficiu aduc ei societatii prin amenzile date si prin comunicatele penibile de presa cu numere si cifre privind activitatea lor fara de care cetatenii nu pot sa traiasca in liniste si pace. Domnilor cu IQ sub 70 si imbracati in uniforme nasparlii, nu prin amenzi se rezolva treaba. Treaba se rezolva altcumva dar voi si sefii vostri de la primarie ori consiliu sunteti prea limitati mintal.

  8. #8
    De-al casei
    Data de inscriere
     01-11-2005
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    415
    Citat Mesaj initiat de darkeyes
    Sa fim seriosi, pt 3 euro pe luna cat costa abonamentul in noile parcari din centru.

    Ce parcari sunt astea?

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.