Ieri, la Craiova, în incinta Baroului Dolj a avut loc conferința cu tema „Criptomonedele – perspectiva juridică”.
Organizatori au fost antreprenorii de la TOKERO, una dintre cele mai mari platforme de schimb de criptomonede din România.
Conducerea Baroului Dolj a arătat o deschidere deosebită pentru organizarea acestei conferințe în scopul formarii avocaților în acest domeniu cu provocări inedite, conferința fiind moderată chiar de Lucian Săuleanu, Decanul Baroului Dolj.
Speakeri au fost Marius Morra, CEO și cofondator al platformei TOKERO și Bogdan Ghera, avocat specializat în Achiziții și Fuziuni, dar și un mare entuziast în ceea ce privește tehnologia Blockchain.
Marius Morra a discutat despre contextul global și național din punct de vedere comercial și Bogdan Ghera a subliniat directivele și inițiativele legale europene și naționale.
Chiar dacă sistemul blockhain și aplicațiile crypto au fost gândite peer-to-peer (de la o persoană la alta), cu un grad mare de privacy, există o nevoie acută de reglementare pe această zonă.
„La nivel european există deja Directiva a cincea privind spălarea banilor (Directiva 2018/843 – AMLD V), adoptată in cursul anului 2018, care vine si definește „moneda virtuala” drept o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și care poate fi transferată, stocată și tranzacționată în mod electronic”, a menționat Bogdan Ghera.
În România există deja nu mai puțin de 3 acte normative referitoare la criptomonede:
1 – Codul Fiscal (Legea 227/2015) – în privința modalității de impozitare a criptomonedelor;
2 – Legea 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului care definește criptomonedele și furnizorii de portofele digitale – Art. 2 și Art. 301;
3 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru dispunerea unor măsuri de transpunere a Directivei (UE) 2019/713.”
„Ne bucurăm să sprijinim formarea profesională a unor categorii de profesioniști care sunt deja impactate de tranzacțiile cu criptomonede. Vom avansa discuțiile cu avocații și vom deschide dezbateri și cu contabilii, altă breaslă care deja are multe semne de întrebare în clasificarea corectă a criptomonedelor”, a spus Morra.
Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului de către cei interesați, TOKERO a lansat platfoma de cursuri gratuite Prima Criptomonedă ( https://primacriptomoneda.ro/ ).