DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5.00)

Una dintre sălile de operaţie ale viitoarei Clinici de Chirurgie Cardiovasculară va fi doată din fonduri eruopene obținute de Consiliul Județean în parteneriat cu autoritățile din Vratsa. Contractul de finanțare, în valoare de 1,5 milioane de euro a fost semnt astăzi, iar banii vor fi împărțiți frățește de Spitalului Județean Craiova și Spitalul din Kozlodui.

Cei 770.000 de euro care revin autorităților din Dolj nu sunt suficienți pentru dotarea la cele mai înalte standarde a sălii de operație și Consiliul Județean a mai adăugat încă 350.000 de euro. “Fondurile vor fi utilizate pentru dotarea unei săli de operații din Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară, structură medicală pe care anul acesta o vom finaliza. Demersul pe care CJ Dolj îl realizează la spital este esențial pentru întreaga regiune, întrucât de la Timișoara până la București nu mai există o astfel de clinică, astfel că pacienții care suferă un infarct sau un preinfarct trebuie transportați către alte orașe. Desigur că dotarea unei săli de operații la standarde cu adevărat europene presupune un efort financiar considerabil și vreau să subliniez faptul că suma nerambursabilă pentru care astăzi semnăm contractul de finanțare nu este suficientă, astfel că vom aloca și noi, din surse proprii ale instituției, peste 350.000 de euro, drept contribuție la acest proiect”, a declarat Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj.

Pe lista echipamentelor care vor fi achiziționate se numără sistemul de masă de operație cu accesorii de chirurgie vasculară, lampă de operație cu satelit și cameră video integrată, aparat de anestezie de înaltă performanță, cu monitor pentru funcțiile vitale, pompă de circulație sangvină extracorporală și aparat de monitorizare pentru perfuzie cerebrală. “Proiectul Consiliului Județean Dolj privind Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară include și amenajarea a două săli de operații, care, bineînțeles, trebuie să fie dotate cu echipamentele necesare, în două etape, așa cum am convenit. Un prim pas îl facem prin intermediul acestui demers cu finanțare din fonduri europene, care va asigura dotările pentru una dintre sălile de chirurgie cardiovasculară, în timp ce pentru cea de-a doua au fost deja alocați bani, prin bugetul CJ Dolj pentru 2017, în vederea inițierii procedurilor. Ca urmare a achizițiilor care vor fi făcute prin acest proiect, vom avea, la finalul său, o sală de operații perfect funcțională. Doresc să mulțumesc întregului colectiv de la CJ Dolj, pentru susținere și implicare în derularea acestui proiect, dar și pentru faptul că se investește la SCJU Craiova, iar în ultimii trei ani s-au materializat investiții de milioane de euro, cum nu au mai fost făcute cel puțin din 1991 până în prezent., a declarat Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

Construcția se apropie de final și dacă va fi achiziționată aparatura necesară, va fi inaugurată în octombrie. Medicii care vor lucra pe partea de cardiologie intervențională vor veni de la București, iar pentru chirurgie cardiovasculară va fi adusă o echipă de la  Târgu Mureș. “O astfel de structură nu exista în zona noastră, fiind singurul centru universitar din țară care nu beneficiază de cardiologie intervențională. Din acest motiv, era nevoie ca pacienții să fie transportați cu elicopterul, iar astfel se pierde timp, se pierd și bani. Prin această investiție, se va reduce timpul de intervenție asupra bolnavului cu aproximativ 4 ore, ceea ce, atunci când vorbim despre un infarct miocardic, reprezintă diferența dintre viață și moarte”, a adăugat Bogdan Fănuță.

Pentru Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, Consiliul Județean Dolj a alocat peste 6 milioane de euro. Banii au fost folosiți pentru construirea clădirii prevăzute cu propriul bloc operator și saloane pentru pacienți, amenajarea depozitului de gaze medicale, asigurarea alimentării cu energie electrică a noii structuri, achiziționarea unui grup electrogen pentru consumatorii vitali, dar și procurarea dotărilor necesare funcționării noii structuri medicale. Numai în 2017 s-au alocat peste 9 milioane de lei pentru dotari.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.