DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 1,50)

Consilierii municipali craioveni au respins, joi, proiectul potrivit căruia investiția privind restaurarea Casei Căsătoriilor din Craiova, evaluată inițial la aproximativ 11 milioane de lei,costă acum aproximativ 16,9 milioane de lei. 

Au fost 19 voturi împotrivă și 12 pentru și inclusiv edilul urbei, Lia Olguța Vasilescu, a spus că i se pare mare acest salt financiar.

Totodată, acesteia nu i se pare o idee bună nici transformarea clădirii într-un muzeu, dar consideră că aceasta era singura varianată ca administrația să pună mâna pe banii europeni.

”Și mie mi se pare, într-adevăr, diferența foarte mare. Nu contest ce spune doamna Trif( reprezentantului firmei Getrix care a întocmit documentația), că asta s-ar putea să fie suma reală, dar este clar că s-a pornit prost proiectul de la început și nu numai vizavi de suma respectivă, ci din faptul că noi pierdem, de fapt, o clădire. Ceea ce era Casa Căsătoriilor se va transforma într-un muzeu. Nici nu pot să dau vina pe colegii noștri, pentru că la vremea respectivă au găsit o singură sursă de finanțare. Adică era deschisă axă doar pentru muzee și au vrut să profite de bani ca să poată reabilita această clădire monument. CL va trebui, totuși, să-și asume faptul că s-a făcut până acum o ivestiție de 130.000 pe studiul de fezabilitate. Încercăm să nu pierdem această sumă, pentru că îl aruncăm la gunoi, și o să încercăm să găsim altă axă cu ADR pe finanțare europeană ca să putem măcar să o avem în continuare pentru ceea ce era ea folosită în ultimii, ani, de Casă a Căsătoriilor, și nu de muzeru care nu e necesar în această perioadă”, a declarat primarul Craiovei.

La ședința de joi a participat și managerul firmei SC GETRIX SA Craiova, cea care a întocmit documentația, oferind explicații pentru creșterile înregistrate în privința cheltuielilor (din anul 2017 până în prezent au avut loc creșteri salariale, cu utilitățile, cu manopera, cu materialele de construcție). Astfel, potrivit noilor calcule, suma necesară acum este de 16,9 milioane de lei, nu 11,1 milioane lei cât a fost inițial.

Contractul de finanțare din fonduri europene nerambursabile privind reabilitarea și transformarea în muzeu a Casei Rusănescu din Craiova a fost semnat de către primarul Mihail Genoiu în luna decembrie 2018.

Conform proiectului inițial, urmau a fi efectuate lucrări de restaurare, consolidare și dotare a clădirii. După finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare, în cadrul monumentului istoric urma a fi amenajat Muzeul Personalităților Craiovene.

Casa Rusănescu sau Casa Căsătoriilor, cum mai este cunoscută în rândul craiovenilor, este situată în zona centrală a orașului, pe Bulevardul Știrbei Vodă, fiind o clădire de patrimoniu de interes local care apare în lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii. Această clădire monument istoric a aparținut boierului craiovean Ștefan D. Rusănescu și datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind un reper arhitectural și stilistic semnificativ pentru arhitectura Municipiului Craiova.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.