Protecția Copilului Dolj: „Procurorul de caz a stabilit că personal va întreprinde...

Protecția Copilului Dolj: „Procurorul de caz a stabilit că personal va întreprinde demersurile de preluare a copilului”

1.753
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Referitor la acțiunea de preluare a Sorinei, derulată vineri,  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj face mai multe precizări, menționându-se, în primul rând, că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a transmis Direcției că este nevoie de un psiholog și un asistent social, fără a aduce informații cu privire la ceea ce urma să se întâmple.

„Printr-o adresă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, înregistrată la instituția noastră în data de 20.06.2019, s-a solicitat să asigurăm „prezența la data de 21 iunie 2019, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova…. la ora 7.00, a unui psiholog și a unui asistent social pentru a acorda consiliere psihologică și asistență unui minor…” fără a ne fi furnizate alte informații (locație, istoric, speță etc). În conformitate cu prevederile legale, similar cu modul de răspuns la toate solicitările organelor de urmărire penală sau instanțelor judecătorești, instituția noastră a desemnat un psiholog și un asistent social care au participat la acțiunea din data de 21 iunie 2019 sub coordonarea procurorului de caz”, se arată în comunicatul de presă remis de DGASPC Dolj.

Referitor la procedura derulată la locuința familiei Șărămăt, procurorul de caz, Maria Pițurcă, a fost cel care a a stabilit cum să se acționeze. Aceasta a spus, susțin reprezentanții DGASPC Dolj, că se va ocupa personal de preluarea fetiței. Psihologul și asistentul social au intervenit abia după ce micuța a ajuns la mașină, la mama adoptivă.

„Procurorul de caz a stabilit modul de acțiune, în sensul că personal va întreprinde demersurile de preluare a copilului, iar personalului din cadrul instituției noastre i s-a solicitat intervenția ulterior preluării copilului, precum și pe parcursul deplasării către Institutul de Medicină Legală Craiova. După preluare, copilul a fost însoțit de mama adoptivă în prezența căreia a încetat starea de agitație și față de care nu a manifestat reacții de respingere. Pe parcursul deplasării către Institutul de Medicină Legală Craiova, copilul a beneficiat de suportul specialiștilor instituției pentru a înțelege acțiunile care s-au petrecut, a conștientiza ceea ce se întâmplă și ceea ce urmează să se întâmple”, au mai transmis reprezentanții DGASPC Dolj.

După examinarea de la IML, părinților Sorinei le-au fost transmise o serie de recomandări pentru a răspunde nevoilor emoționale ale fetiței.

„La sediul Institutului de Medicină Legală Craiova, copilul a manifestat o atitudine colaborativă, răspunzând la toate întrebările și solicitările specialiștilor acestei instituții. După finalizarea procesului de expertizare, copilul a fost încredințat părinților de către reprezentanții poliției, în prezența specialiștilor instituției noastre care i-au recomandat mamei să fie atentă la nevoile emoționale ale fetei, să-i ofere sprijinul de care va avea nevoie și să solicite ajutorul specialiștilor (medic, psiholog etc) în caz de nevoie”, se mai arată în comunicat.

Cu privire la acțiunea derulată în casa familiei Șărămăt, unde din imagini se observă cum procurorul duce o adevărată luptă cu fetița, pentru a o lua de acolo, psihologul și asistentul social au întocmit un raport ce va fi depus la dosarul cauzei.

„Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj subliniază încă o dată faptul că violența asupra copiilor, indiferent de forma de manifestare, nu poate fi tolerată. Totodată, în calitate de instituție responsabilă cu implementarea legislației în domeniul asistenței sociale și protecției copilului, reafirmăm importanța respectării prevederilor legale și a hotărârilor judecătorești, atât în ceea ce privește principiile cât și procedura de urmat, de către toate autoritățile statului. Psihologul și asistentul social care au participat la acțiune, la solicitarea conducerii Direcției au întocmit un raport privind activitatea desfășurată în data de 21 iunie 2019. Acest raport va fi pus la dispoziția autorităților competente cu verificarea și analiza modului de acțiune în acest caz”, mai transmit reprezentanții DGASPC Dolj.

 

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.