Reguli pentru prevenirea incendiilor de vegetație uscată, în perioada recoltării cerealelor. Pompierii...

Reguli pentru prevenirea incendiilor de vegetație uscată, în perioada recoltării cerealelor. Pompierii doljeni trag un semnal de alarmă

1,351
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Proprietarii terenurilor agricole, deținătorii de utilaje agricole și de transport, precum și cei care utilizează astfel de utilaje trebuie să aibă în vedere, în această etapă de recoltare a cerealelor, regulile și măsurile transmise de ISU Dolj, cunoscut fiind faptul că în această perioadă crește riscul de incendiu. În primele șase luni din acest an, pompierii doljeni au intervenit pentru stingerea a 276 de incendii de vegetație uscată.

Potrivit reprezentanților ISU Dolj, una dintre cele mai importante reguli și deseori încălcată în practică de operatorii combinelor este ca recoltarea să se efectueze în sens invers față de direcția vântului.

De asemenea, alimentarea cu carburant a mașinilor și utilajelor agricole este permisă numai în punctele special amenajate, fiind strict interzisă orice fel de alimentare în lanul de cereale sau la distanțe mai mici de 50 de metri față de acesta, cu combustibil transportat în vase deschise sau vase din material plastic.

„Totodată, conform legislației în vigoare, este interzisă remedierea oricăror defecțiuni apărute la utilajele agricole la o distanță mai mică de 50 de metri de lanurile nerecoltate, miriști sau zone cu vegetație uscată. Mecanizatorii trebuie să aibă în vederea verificarea tehnică tuturor mașinilor a utilajelor agricole înainte de intrarea în folosire-acestea trebuie dotate cu dispozitive para-scântei și cu mijloace de apărare împotriva unui potențial incendiu, precum stingătoare, butoaie cu apă de 100 de litri, lăzi cu nisip și mături cu coadă de cel puțin doi metri. De asemenea, operatorii utilajelor agricole trebuie să cunoască reglementările PSI în vigoare, regulile referitoare la utilizarea focului deschis și cele despre fumat”, transmit reprezentanții ISU Dolj.

Totodată, fumatul, iluminatul cu flacără deschisă și alte utilizări ale focului deschis sunt interzise la mai puțin de 50 de metri de punctele de recoltare și depozitare a produselor agricole.

Proprietarii de terenuri și administratorii de asociații agricole au reguli pe care trebuie să le respecte.

„Aceștia trebuie să asigure izolarea lanurilor prin fâșii arate/discuite cu lățimea de peste 20 de metri spre drumurile adiacente și păduri sau de minimum 50 de metri în cazul căilor ferate.  De asemenea, este necesară parcelarea suprafețelor mari de teren cultivate cu păioase prin fâșii longitudinale și transversale. După recoltare, paiele rezultate trebuie strânse imediat și miriștea trebuie arată. Este complet interzisă arderea vegetației uscate și a miriștilor fără un accept scris din partea autorității pentru protecția mediului și informarea prealabilă a primăriei în vederea emiterii permisului de lucru cu foc deschis. Acest permis poate fi emis de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență, cadrul tehnic cu atribuții în domeniul  apărării  împotriva  incendiilor sau de o altă persoană desemnată în acest sens”, mai spun reprezentanții ISU Dolj.

Permisul de lucru cu foc este valabil o singură zi, iar la terminarea lucrului se  predă de către  executant emitentului.

Cei care încalcă legea pot fi amendați, cuantumul sancțiunilor fiind cuprins  între 1.000 și 2.500 de lei.

1 COMENTARIU

 1. #1
  Member
  Data de inscriere
   04-03-2019
  Mesaje
  208

  Regulile alea sunt pentru fraieri. Sa o creada cineva ca taranul nu se duce cu bidonul de plastic de motorina in grau, si ca sta ala sa vada din ce parte bate vantul sau sa nu fumeze. Ba din contra, taranii dau foc intentionat la miristi a scape de paie, si ara la toamna cenusa care face bine la pamant. As fi curios sa vad pompierii ca urmaresc taranii pe tarla sa vada daca respecta regulile si daca nu sa le dea amenzi. Chiar vreau sa o vad si pasta.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.