Are un rol seminificativ în siguranța publică, când sunt anunțate cazuri suspecte, fiind un instrument de înaltă tehnologie utilizat de polițiști pentru gestionarea situațiilor periculoase. Permite echipelor de intervenție să investigheze pachetele sau obiectele suspecte de la distanță, fără a pune în pericol vieți. Printr-o manipulare atentă, conformă, poate neutraliza amenințările înainte ca acestea să ajungă la un punct critic. Astfel, robotul pirotehnic, pe care îl vom prezenta în următorul material, devine un aliat de nădejde în prevenirea tragediilor.
Robotul pirotehnic este folosit de echipele specializate ale Serviciului pentru Acțiuni Speciale – Compartimentul Pirotehnic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, pentru a examina de la distanță pachetele sau obiectele suspecte, precum și pentru detectarea și neutralizarea dispozitivelor explozive sau a celor improvizate.
„Robotul pirotehnic este utilizat de polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale – Compartimentul Pirotehnic, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, pentru verificarea de la distanţă a pachetelor suspecte, precum şi pentru identificarea și neutralizarea dispozitivelor explozive sau dispozitivelor explozive improvizate”, explică reprezentanții Serviciului pentru Acțiuni Speciale – Compartimentul Pirotehnic din cadrul IPJ Dolj.
Robotul pirotehnic model AVENGER, produs de ICP Newtech – SAFARILAND, este dotat cu patru camere standard amplasate în partea frontală și posterioară și o cameră auxiliară cu vedere 360º.
Totul se manevrează de la distanță de siguranță de către un specialist pirotehnist, prin intermediul unui panou de comandă portabil.
Specialiștii mai spun că acest robot, prin intermediul dispozitivului ce generează raze X, scanează coletele suspecte și astfel se stabilește dacă acestea prezintă sau nu un pericol.
Mai mult, dispozitivul ajunge în zone greu accesibile datorită șenilelor. Totodată, cleștele cu care este dotat brațul manipulator permite mutarea coletelor suspecte în spații sigure de intervenție pirotehnică.
„De regulă, manevrarea robotului este posibilă pe orice tip de teren, indiferent de condițiile meteo, fiind posibilă inclusiv ascensiunea treptelor, datorită șenilelor cu care acesta este prevăzut, iar prin intermediul brațului manipulator dotat cu clește, coletele suspecte amplasate în zone greu accesibile pot fi mutate, la nevoie, în zone sigure de intervenție pirotehnică de specilitate”, mai spun specialiștii.
În județul Dolj, una dintre recentele intervenții a avut loc pe 1 noiembrie, anul acesta, când aceştia au fost alertaţi cu privire la faptul că pe strada Constantin Argetoianu, din Craiova, lângă un autoturism, s-ar afla o servietă suspectă.
„La fața locului s-au deplasat de urgenţă poliţiştii, fiind asigurată delimiterea zonei, în vederea stabilirii situaţiei de fapt. La această activitate, polițiștii pirotehniști au utilizat atât costumul pirotehnic ce oferă protecție balistică, cât și dispozitivul de scanare cu raze X, stabilind, în urma intervenției de specialitate, faptul că servieta nu prezenta niciun pericol”, explică reprezentanții Serviciului pentru Acțiuni Speciale – Compartimentul Pirotehnic.
Echipa pirotehnică, din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, manevrează robotul prin intermediul unităților de control fixe și portabile. Acesta poate fi utilizat cu ajutorul conexiunii prin fibră optică (300m), cablu, bluetooth și Wi-Fi.
Pe el se pot monta aparaturi ce ajută la identificarea și neutralizarea dispozitivelor explozive sau dispozitivelor explozive improvizate, respectiv brațul manipulator şi disruptorul (dispozitiv de neutralizare a dispozitivelor explozive). De asemenea, robotul are capacitatea de a muta la nevoie coletele suspecte în zone sigure pentru asigurarea intervenției în condiții de siguranță.
Pentru reușita acestor acțiuni, este firesc ca, pe lângă întervenţiile de verificare a pachetelor suspecte în caz de ameninţare cu dispozitive explozive, polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dolj – Compartimentul Pirotehnic să desfășoare antrenamente zilnice conform planului de pregătire continuă. O fac cu responsabilitate și astfel reușesc să răspundă prompt situațiile reale.
În cazul intervenţiilor, în funcție de specificul misiunii, spun specialiștii, polițiștii pirotehniști aleg cea mai eficientă tehnică de intervenție, după caz: utilizarea costumului pirotehnic, a dispozitivului cu raze X, a brațului manipulator, a disruptorului (dispozitiv de neutralizare a dispozitivelor explozive) sau a robotul pirotehnic.
Robotul pirotehnic se află în dotarea S.I.I.A.S. – Serviciul pentru Acțiuni Speciale Dolj, începând cu anul 2018, ca urmarea a proiectului Româno-Bulgar „JEROME” – Capabilități și interoperabilități pentru intervenția Româno-Bulgară, de specialitate la eveniment chimic, radiologic, nuclear și explozivi, împreună cu alte echipamente utilizate pentru intervenția E.O.D. și C.B.R.N..
Robotul pirotehnic şi celelalte dispozitive pot fi văzute şi în cadrul activităţilor desfăşurate de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, pentru promovarea profesiei de poliţist, activităţilor desfăşurate cu ocazia Zilei Poliţiei Române, precum şi în cadrul participărilor la activităţile derulate în proiectul ,,Şcoala Altfel”.
La aceste activităţi, demonstraţiile de utilizare a acestora au fost foarte apreciate în rândul participanţilor.