Se prelungește valabilitatea cardurilor de sănătate

Se prelungește valabilitatea cardurilor de sănătate

1.308
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Valabilitatea cardurilor de sănătate emise până în 31 decembrie 2014 se prelungește cu șapte ani, a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de șapte ani de la data rescrierii certificatului.

Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.

„Soluţia de prelungire a certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale va face economii substanţiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Costurile acestei soluţii sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, faţă de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate. Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anii 2020 – 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum şi bugetul Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuţiei acestora.

Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicaţiei furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat şi îl va înlocui fără nicio intervenţie a furnizorului.

1 COMENTARIU

 1. #1
  Dim
  Addicted!
  Data de inscriere
   15-05-2008
  Mesaje
  1842

  Același lucru s-ar putea face și la cardurile bancare, dacă cardul utilizatorului nu are o uzură pronunțată.

  Sper că Visa și MasterCard vor simplifica aspectul și detaliile cardurilor de debit emise de ele, carduri clasice rămânând cele de credit și cele virtuale (generate din aplicațiile de internet banking și utilizate online).

  --Χριστός σε αγαπάει

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.