Spitalele și secțiile de psihiatrie, supraaglomerate. Ce au mai descoperit inspectorii sanitari

Spitalele și secțiile de psihiatrie, supraaglomerate. Ce au mai descoperit inspectorii sanitari

2.869
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Unitățile sanitare de psihiatrie din țară, între care și cele din județul Dolj, au fost verificate de către inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică, în urma tragediei de la Săpoca, fiind și rapoarte care au ajuns la unitățile de parchet întrucât există suspiciuni de natură penală.

Potrivit Ministerului Sănătății, acest control a vizat atât calitatea actului medical cât și condițiile igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie.

„Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Inspectorii sanitari au verificat patru spitale de maximă siguranță cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene cu 5.427 de paturi.

Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție.

„Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a mai spus Pintea.

În timpul controlului, inspectorii sanitari au constat că sunt foarte multe unități care nu respectă normele de amplasare a paturilor, din lipsă de spațiu, motivează reprezentanții lor.

„În unele secțiile și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că: „nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7 metri pătrați; nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii; starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații; clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în sălile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte; nu există camere de izolare a pacienților”, sunt unele dintre concluziile inspectorilor.

De asemenea, în cazul spitalele de maximă siguranță s-a constatat că sunt supraaglomerate, iar în cazul unităților de psihiatrie monospecialitate se constată că în secțiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depășește pragul de 100%( Vaslui-114.20%,  Olt -109,06%, Neamt -103,22%.).

Sunt, totodată, 14 județe în care nu există niciun spital de psihiatrie, ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale (Tulcea, Constanța, Dămbovița,  Bacău, Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud).

Conform raportului de control, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aproximativ 144.000 lei și 67 de avertismente. În toate unitățile sanitare s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului până la finalul acestui an.

„Cred că acest raport poate sta foarte bine la baza a ceea ce noi ne dorim – reformă în cadrul psihiatriei”, a conchis Pintea.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.