Sute de infecții spitalicești, raportate anual, în județul Dolj. Situația depinde de...

Sute de infecții spitalicești, raportate anual, în județul Dolj. Situația depinde de manageri

1.627
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Infecţiile nosocomiale continuă să fie o mare problemă pentru unitățile medicale din județul Dolj, sute de astfel de cazuri fiind raportate anual în urma controalelor efectuate periodic de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Cele mai multe infecții au fost raportate, în anul 2017 și în primul semestru al anului trecut, de Spitalul Județean Clinic de Urgență Craiova, fiind depistate aici peste 230 de astfel de cazuri dintr-un total de 387 de infecții(raportate în anul 2017).

Tot în anul 2017, Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova a raportat aproximativ 40 de infecții intraspitalicești, iar Spitalul Municipal „Filatropia”  a declarat 19 infecții.

De asemenea, în Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova au fost descoperite aproximativ şapte cazuri de infecții, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna trei cazuri.

Anual, cele mai multe cazuri se înregistrează în secțiile cu risc crescut: chirurgie şi ATI. Cât priveşte infecţia cu Clostridium difficile, înregistrată la adulţi, au fost raportate, în anul 2017, 402 cazuri, potrivit datelor DSP Dolj.

Cel mai recent bilanț întocmit în acest sens se referă la primul semestru al anului trecut, în unitățile sanitare din județul Dolj fiind înregistrate nu mai puțin de 129 de infecții nosocomiale.

Prezentă la Craiova în toamna anului trecut, și Sorina Pintea, ministrul sănătății, a vorbit despre infecțiile intraspitalicești, menționând faptul că ele nu se raportează așa cum ar trebui și că rezolvarea problemelor depinde de managerii spitalelor din România.

„Avem legislație, avem proceduri, avem o grămadă de forme de control și autocontrol pe care unele spitale le respectă și altele nu. Există și un plan de măsuri, dar atâta vreme cât managementul unui spital nu înțelege că trebuie să respecte aceste proceduri, că economii nu se fac de la dezinfectant și de la materiale de curățenie, ministrul sănătății este neputincios. Am avut acele controale încrucișate în luna aprilie, am primit rapoartele, iar acolo unde controalele nu au ieșit bine, am trimis alte echipe să le dubleze, să facă un soi de reverificare. Ce s-a găsit? Același lucru. Nu s-a întâmplat nimic. Ei, veți spune, sigur veți lua măsuri să schimbați managerii sau directorii de îngrijiri, pentru că ei sunt responsabili de zona aceasta cu curățenia. Pot să fac asta la spitalele din subordinea Ministerului Sănătății, nu pot să fac asta la spitalele din subordinea autorităților locale. Deci, atâta vreme cât nu știm să respectăm o lege și procedurile pe care le avem, unde se spune exact ce trebuie făcut, ministrul nu o să poată să facă nimic“, a declarat Pintea cu ocazia vizitei la Craiova.

Aceasta a mai spus că, până la ora actuală, nici amenzile aplicate unităților spitalicești nu au avut rezultatul scontat.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.