Tragedia de la Săpoca se poate repeta oriunde. Și la centrul din...

Tragedia de la Săpoca se poate repeta oriunde. Și la centrul din Melinești, de exemplu. Doamna Pintea, luați măsuri înainte de a număra noi decese

3.379
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 5,00)

Tragedia de la Spitalul Săpoca poate avea loc, oricând, în toate spitalele de psihiatrie din Dolj. Cu ceva timp în urmă, în toamna anului trecut mai exact, am ajuns, nevoită fiind, la Secția Exterioară de Psihiatrie Cronici Melinești, parte a Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. Doamne ajută, nu în calitate de pacient.

Chiar de la poarta unității medicale realizezi că personalul de acolo este pus în situații limită. După ce ai intrat în instituție, realizezi riscul la care se expun puținii asistenți și îngrijitori. Sunt două etaje…și unul, doi asistenți pe tură. Îngrijitoarele nu sunt nici ele mai mult de două, pe tură. Condițiile hotelierele sunt bune, strictul necesar în ceea ce privește medicamentația se asigură, meniul nu este foarte rău, dar despre siguranța pacienților și a cadrelor medicale nu se poate vorbi.

Aici, cei mai stabili dintre pacienți dau o mână de ajutor. Cum pot și ei pentru că situația o impune, mai ales în situații limită. La orice oră, pacienții raportează câte o problemă. Asistenta trebuie să intervină imediat pentru a preveni izbucnirea unui conflict între colegii de salon. Cumplit!

Și nu trec două minute că altul vine și povestește despre cum  colegul de cameră vrea să îi ia mâncarea sau că îl amenință cu bătaia. Și amenință, înjură. Sunt situații când nici măcar asistenta nu reușește să calmeze spiritele. Nu mai vorbim despre siguranța ei. Și ce să facă o singură persoană, de exemplu, în tura de noapte, cu zecile de pacienți. Mai poate apela la îngrijitoare și, maxim, la cel care asigură paza unității medicale. Atât!

Cam aceasta este situația, doamna ministru, Sorina Pintea! Până să ajungeți să demiteți oameni care fac sau încearcă să facă față situațiilor întâlnite în astfel de unități medicale, existând și directori care nu pot și acuzați că sunt dezinteresați, identificați cauza și luați măsuri.

De exemplu, în cazul centrului de la Melinești, în condițiile actuale, orice manager ar veni nu ar avea nicio putere. Este nevoie de personal! Munca de acolo este continuă, riscurile sunt ENORME. Medicii se comportă exemplar. Și da, au putere să o facă deși ai crede, din exterior, că este imposibil. Pacienții și personalul au nevoie de o schimbare. Nu în viitor, nu după ce în bilanțul autorităților vom înscrie tragedii cum este cea de la Săpoca.

Nu mai pierdeți timp, doamna Pintea! Petreceți o noapte la centrul din Melinești, cu asistenta și îngrijitoarea și poate schimbările se vor face într-un viitor mai apropiat.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    7617

    Minnie Mouse de ministreasa sanatatii si astia dau vina pe personal… Ba jegurilor ce sa faca cativa oameni la zeci sau sute de pacienti… !!.. mai ales la aia cu boli mintale.. in sevraje alcoolice sau alte sevraje..

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.