DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Pacienții oncologici care beneficiază de tratament în cadrul Clinicii „Sfântul Nectarie” din Craiova vor avea ocazia să practice yoga, începând cu luna septembrie. 

Este primul centru din țară care s-a gândit la această oportunitate, după ce tot mai multe studii sugerează că practica regulată de yoga are un potențial ridicat pentru îmbunătățirea calității vieții la pacienții oncologici.

Un instructor yoga acreditat de Yoga Alliance este cel care se va organiza clasele respective.

„Pentru că în România, yoga ca și practică, ca și cunoaștere, este la început și este un domeniu controversat, simt nevoia să fac câteva afirmații: yoga este un stil de viață, o grupare de credințe și de practici care au ca scop armonia corp-minte-sulfet. Știți proverbul: Minte sănătoasă în trup sănătos? Aceasta este yoga. Yoga îmbină o serie de exerciții fizice, exerciții de respirație, și de meditație, care practicate constant și corect, pe baza reperelor anatomice, aduc echilibru fizic și mental corpului nostru. Yoga este baza mai multor stiinte. Da, este adevărat. Deoarece își are originile în India Antică, din practica yoga s-au desprins numeroase ramuri precum: kinetoterapia, psihologia, gimnastica, unele ramuri medicale, terapiile alternatine, mindfulness, chiar și religia. Yoga te învață cum sa fi bun cu tine însuți, să-ți asculți corpul, să-ți asculți sufletul, să-ti accepti gândurile. Toată această cunoaștere de sine poate genera trăiri contradictorii. Și pentru acestea există soluții: yoga te învață cum să detensionezi corpul și mintea astfel încât să obții o stare de bine, de echilibru”, a spus Ramona Schenker, managerul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova.

Această practică ajută pacienții oncologici întrucât, spune Ramona, yoga reduce anxietatea, depresia și chiar efectele secundare ale tratamentelor.

„Pentru ca această categorie de pacienți au o nevoie crescută de armonie între corp și trăirile emoționale. Datorită tratamentelor specifice se confruntă cu efecte secundare somatice și psihice. Practica yoga poate regla simptomele fizice și să le elibereze pe cele psihice. Studiile efectuate pe pacienții cu afecțiuni oncologice arată că exercițiile fizice, combinate cu cele de respirație și cu meditația asistată reduc semnificativ simptomele tratamentelor specifice și favorizează o involuție a bolii. Practica yoga reduce anxietatea și depresia, reduce efectele secundare ale tratamentelor, crește mobilitatea scheletului osos, crește imunitatea organismului, toate acestea favorizând o evoluție pozitivă a bolii oncologice”, a conchis Ramona Schenker.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.