Zeci de craioveni au ramas fară bani, după ce au dat share...

Zeci de craioveni au ramas fară bani, după ce au dat share pe Facebook

40,112
6
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 3.00)

In ultimele ore, pe reteaua de socializare facebook, mai multi craioveni s-au inscris la un concurs organizat in numele operatorului Wizzair.

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a anunțat, miercuri, că mii de români au rămas fără bani pe card, după ce au fost păcăliți să dea un share unui anunț în numele companiei Wizzair, potrivit CERT.RO.

Experţii IT spun că hackerii au făcut o pagină falsă. Una singură, în numele WizzAir.

Ideea e simplă: completezi datele persoane, bagi şi datele unui card bancar, dai share şi poţi să câştigi 2 bilete gratuite. Însă, dacă respectai toţi paşii… rămâneai fără bani. Iar peste 20.000 de persoane au dat share.

Astăzi am primit numeroase notificări despre existența unei noi scheme de tip #scam / #phishing. De data aceasta, atacatorii se folosesc de imaginea wizzair.com.

1. Utilizatorul primește (prin intermediul rețelelor de socializare) invitația de a participa la un concurs fictiv, care presupune completarea unui chestionar legat de calitatea serviciilor companiei aeriene WizzAir.
2. După completarea lui, utilizatorul este îndemnat să partajeze această informație cu prietenii săi (contribuind astfel la răspândirea păcălelii pe social media).
3. Următorul pas este descărcarea propriu-zisă a tichetelor, în format .pdf, însă evident nu se întâmplă acest lucru! Ești redirecționat către un site care oferă un serviciu gratis pentru o perioadă (în cazul testat de noi Scribd).
4. Mai departe, ești îndemnat să îți faci cont sau să te autentifici pe acest site. Datele tale pot fi preluate fie prin autentificarea cu #Facebooksau #Google, fie sunt introduse de utilizator (nume, adresa de e-mail, parolă).
5. Ultimul pas presupune introducerea datelor bancare.

Utilizatorii s-au plâns de faptul că, ulterior abonării la asftel de servicii de tip ‘trial’, de pe cardurile lor au dispărut anumite sume de bani, fără acordul proprietarilor.

În cazul în care ați completat astfel de date, vă recomandăm să:
1. Notificați imediat banca de proveniență a cardului despre problemă.
2. Schimbați parolele conturilor de mail sau social media utilizate ca metodă de înregistrare în acest caz.
3. Ștergeți postările de pe social media, care ar putea ajuta la propagarea acestui scam.
4. Rețineți: dacă sună prea bine să fie adevărat, atunci cel mai probabil nu este real! #CERT #cybersecurity

Comunicat Oficial Wizzair

“Wizz Air a fost informată că o serie de website-uri şi pagini de Facebook operează cu domenii false şi folosesc simboluri similare sau identice cu marca WIZZ, fiind capabile în acest mod să inducă în eroare clienţii care cred că vizitează website-ul şi paginile oficiale ale Wizz Air. Unele dintre aceste website-uri au lansat concursuri false pretinzând că cei care vor câştiga vor intra în posesia de bilete WIZZ. Wizz Air reaminteşte tuturor clienţilor săi că website-ul său oficial este wizzair.com şi că orice informaţii despre promoţiile şi concursurile WIZZ sunt publicate fie pe acest website, fie pe paginile oficiale de Social Media sau prin newsletter-ul companiei. Wizz Air recomandă cu tărie tuturor pasagerilor să nu viziteze sau să dea clic pe aceste link-uri sau pagini de web, promovate prin intermediul oricărui alt canal în afară de platformele şi website-ul oficiale. Wizz Air va lua toate măsurile necesare împotriva tuturor entităţilor care pretind în mod fals că reprezintă Wizz Air şi care induc în eroare clienţii”.

Sursa: CERT.RO

6 COMENTARII

 1. #1
  De-al casei
  Data de inscriere
   03-03-2011
  Mesaje
  278

  Cum sa bagi mai datele de pe card asa aiurea?? Lasa ca asa invata! Ca si metoda accidentul sau multe altele care sunt de ani si ani si mediatizate si tot degeaba si inca se gasesc “destepti”!!

 2. #2
  going commando
  Data de inscriere
   03-10-2005
  Mesaje
  3887

  Selectie naturala

 3. #3
  Fan Stiinta
  Data de inscriere
   15-02-2011
  Locatie
   Craiova Brazda
  Mesaje
  4453

  Proști

 4. #4
  Afacerist
  Data de inscriere
   30-04-2007
  Locatie
   downtown
  Mesaje
  9283

  Adica si-au dat si pinul ? ha ha ha

 5. #5
  OVY
  Senior Member
  Data de inscriere
   04-12-2005
  Locatie
   Craiova
  Mesaje
  906
  Citat Mesaj initiat de ana maria
  Adica si-au dat si pinul ? ha ha ha

  E de ajuns cvv2

 6. #6
  @#I
  Spammer
  Data de inscriere
   05-11-2014
  Mesaje
  2847

  Ăștia sunt mici copii. Alții fac evaziune de zeci de mii de lei, bagă marfă la vânzare pe internet cu tonele și nu plătesc nimic la stat. Ăia sunt infractorii jegoși care fură din bugetul pentru salarii, pensii, școli și spitale.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.