Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la ABA Jiu

Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la ABA Jiu

1.097
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a găzduit, astăzi, şedinţa Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre organizată cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Apei.

Tema aleasă în acest an de către Organizatia Naţiunilor Unite a fost “Apă pentru toţi. Nu rămâne nimeni în urmă”, motiv pentru care punctele aflate pe ordinea de zi au vizat, în mare parte, calitatea şi cantitatea resurselor de apă. S-a pus accentul pe dezbaterea “Proiectelor internaţionale implementate  în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu”, dar şi  pe “Considerațiile privind conformitatea aglomerărilor umane – rețele de canalizare și stații de epurare”.

Tema anului 2019 – “Apă pentru toţi. Nu rămâne nimeni în urmă” – se concentrează asupra modului în care cantitatea suficientă și de bună calitate a apei poate schimba viaţa în natură, iar dacă ne referim strict la om calitatea mijloacelor de trai a acestuia. Apa poate chiar transforma societăţile şi economiile mondiale. Astfel,  au fost prezentate de către specialiştii A.B.A Jiu  cele patru proiecte în curs de implementare în instituţia noastra: Proiectul DANUBE FLOODPLAIN cu informaţii despre zona pilot Bistreţ, Programul BLUE DEAL şi  parteneriatul Romania-Olanda pentru managementul apei, Proiectul  ,,Managementul integrat al resurselor de apă în zone afectate de secetă din Câmpia Olteniei, prin implicarea factorilor interesaţi”, Propuneri de proiecte -parte din portofoliul A.B.A Jiu.

Directorul ABA Jiu, Marin Talău a ţinut să precizeze că în urma analizelor  efectuate pe această temă s-a ajuns la concluzia că este important ca pe viitor să apară mari operatori regionali de apa si canal cât mai mulţi pentru a ne putea apropia de cerinţele Directivei amintite:  “În prezent, singurul sistem cpmplet care asigură apa îl avem în Valea Jiului. Urmează cel al Craiovei. La Tg .Jiu si Severin sunt o serie de probleme privind canalizarea şi sistemul de alimentare apa. Dacă revenim la Craiova, CA Oltenia face un efort  major pentru a aduce sursa de apă Izvarna, o apă de o calitate foarte, foarte bună. Dacă nu reusim acum, cu efotruri mari si din partea noastră si din partea CAO, altă şansă nu se stie când o să mai avem”.

La rândul său, reprezentantul Instituţiei Prefectului Dolj, Victor Nicoară a întărit cele spuse de directorul A.B.A Jiu referitor la conducta de apă Izvarna, susţinând că prin această investiţie municipiul Craiova s-ar putea apropia de Viena  “care are cea mai bună apă la robinet provenită din  două izvoare de munte de o calitate pură ”.

Concluzia acestui subiect a prezentat-o chiar directorul Resurse Apă şi Plan Management al A.B.A Jiu,  inginerul Ilie Zanfir: “Este clar că până în prezent România nu şi-a îndeplinit îndatoririle din Directiva 91/271/CEE privind tratarea apelor urbane reziduale. Apelul nostru este să încercăm toate instituţiile implicate să ne mişcăm mai mult, să fim mai cooperanţi pentru a face cât mai mult”.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.