Lista taxelor și impozitelor pe care le plătesc craiovenii în 2016

Lista taxelor și impozitelor pe care le plătesc craiovenii în 2016

3.224
11
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Din 2016, craiovenii plătesc mai mulți bani la impozitul pe casă, pentru că Guvernul obligă proprietarii să achite impozit și pe terenul de sub construcții. Afectați vor fi, în principiu, persoanele fizice care dețin spații comerciale. Situația se schimbă în cazul persoanelor juridice, pentru care, din contră, scade impozitul pe clădirile rezidențiale pe care le dețin, în vreme ce pe clădirile nerezidențiale rămân aproape neschimbate. 

 

Astfel, cota de impozitare a clădirilor pentru persoanele fizice va fi de 0,08% (înainte era de 0,1%) pentru o clădire rezidențială (locuință) și de 0,2 % pentru o clădire nerezidențială (care nu sunt pentru locuit). În cazul persoanelor juridice, cotele vor fi de 0,2% – clădire rezidențială (inclusiv sediu social, dar fără activitate economică) și 1,3%– clădire nerezidențială. Cât înseamnă procentele în lei, vedeți în tabelele alăturate, cu exemple. screenshot.623 screenshot.624

 

Dacă până acum vorbeam de persoană fizică și persoană juridică, din 2016 vom vorbi de impozitarea proprietății și destinația clădirii. Anul 2016 aduce ca o noutate, pentru clădiri, o impozitare cuprinsă între 0,08%-0,2%, iar consiliul local are competență să stabilească acest procent din valoare impozabilă în funcție de criteriile economice-sociale, iar inițiatorul, Primăria Craiova, a propus cota minimă, de 0,08%, deci impozitul pe locuințe va rămâne la același cuatum ca anul trecut”, a explicat Elena Bonescu, director executiv Directia Impozite si Taxe din cadrul Primariei Municipiului Craiova.

 

Astfel, la clădirile nerezidențiale, adică de nelocuit, aflate în proprietatea unor persoane fizice, cota este tot minimă, de 0,2% din valoarea impozabilă – dacă are raport de evaluare și persoana declară la organul fiscal că deține clădirea nerezidențială. Dacă nu-și depune declarația și se descoperă, atunci se va calcula de către organul fiscal o cotă imperativă stabilită prin lege de 2% asupra valorii impozabile calculată conform clădirii rezidențiale. Mai exact, dacă persoana fizică nu declară proprietatea nerezidențială, atunci cota imperativă crește de 20 de ori. De exemplu, dacă plătiți 330 de lei pentru o clădire nerezidențială declarată, în cazul în care o dețineți și nu o declarați, atunci se aplică un impozit uriaș care ajunge până la circa 4.500 de lei. (vezi grafic PF) Termenul pentru depunerea declarațiilor pentru clădiri este 29 februarie 2016.

 

Ca și în cazul persoanelor fizice, și în cazul celor juridice au apărut noutăți: se merge pe cota maximă de 0,2%, plus o majorare de maximum 50%, însă, contrar cifrelor, se constată o scădere, pentru că se aplică alte criterii de impozitare. Spre exemplu, dacă o persoană are o clădire de locuit pentru care plătea 8.625 de lei, în 2016 va plăti 1.500 de lei, deci apare o scădere de circa 82%. (vezi grafic PJ). 

 

O altă modificare foarte importantă face referire la momentul datorării impozitului pentru clădiri, teren și mijloacele de transport, denumită „anualitatea plății“. Cine deține în proprietate aceste bunuri la data de 31 decembrie 2016 va datora impozit pe ele și în 2017, chiar dacă le vinde în cursul acelui an. Noul proprietar nu va fi obligat, ca până acum, să plătească și el, încă o dată, impozit pe anul 2017, ci va figura cu datorie de plată a impozitului din anul următor.

 

Iată care va fi și nivelul altor taxe și impozite în 2016, în tabelele alăturate:

screenshot.616 screenshot.618 screenshot.615 screenshot.614 screenshot.621

 

Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism de către comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului, de către primari sau de structurile de specialitate din cadrul consiliului judeţean se stabileşte la 15 lei.

 

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje sau excavări necesare studiilor geotehnice, ridicărilor topografice, exploatărilor de cariere, balastierelor, sondelor de gaz şi petrol precum şi altor exploatări, se stabileşte la 8 lei/mp.

 

Taxa pentru autorizarea amplasării de chioşcuri, containere, tonete, cabine, spaţii de expunere, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame situate pe căile şi în spaţiile publice este de 8 lei, pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă ocupată de construcţie.

 

Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi branşamente la reţele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefonie şi televiziune prin cablu se stabileşte de consiliul local şi este de 12 lei, pentru fiecare racord.

 

Taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală şi adresă se stabileşte la 10 lei.

 

Taxa pentru eliberarea atestatului de producator si viza anuala a acestuia se stabileşte la valoarea de 92 lei.

 

Taxa pentru eliberarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol se stabileşte la 13 lei.

 

Taxă pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică, clasificată în clasa CAEN 5610- „restaurante” şi 5630- „baruri”, se stabileşte astfel: a) pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată până la 50 mp-900 lei; b) pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată între 51 mp şi 150 mp-1.800 lei; c) pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată între 151 mp si 300 mp-3.300 lei; d) pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată de peste 301 mp-500 mp-4.000 lei. e) pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată de peste 500 mp-4.500 lei (2) Taxa se plăteşte anticipat la eliberarea/vizarea autorizaţiei de funcţionare. Autorizaţiile pentru desfăşurarea unei activităţi economice se vizează anual, până la data de 31 decembrie pentru anul următor.

 

Taxa pentru eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare se stabileşte la 20 lei.

 

Taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, suma este de 32 lei; în cazul oricărui altui panou, afişaj sau oricărei altei structuri de afişaj pentru reclamă şi publicitate, suma este de 23 lei.

 

Taxa pentru ocuparea terenurilor, aparţinând domeniului public şi privat cu terase sezoniere, parcuri de distracţii şi activităţi de agrement în care se desfăşoară activităţi comerciale, diferenţiată pe zone de atractie comercială, se stabileste astfel: Zona de atracţie comercială lei/mp/zi: Zona 0 – 0,50; Zona 1 – 0,40; Zonele 2 şi 3 – 0,30.

 

Taxa de eliberarea autorizaţiei taxi/vizare anuală, stabilită prin Hotărârea Consiliului Local nr.258/2007, se stabileşte la 60 lei/an.

 

Taxa pentru folosirea parcărilor aparţinând domeniului public de către autovehiculele care desfăşoară activitatea de taximetrie, stabilită prin Hotărârea Consiliului Local nr.258/2007, se stabileşte la 0,36 lei/zi/vehicul.

 

Taxa de parcare pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, referitoare la autovehiculele operatorilor de transport public judeţeni, care utilizează capete de traseu pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr.267/2006, se stabileşte la 6 lei/zi/vehicul.

 

Taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, în cazul autovehiculelor, înregistrate în evidenţa fiscala a Direcţiei Impozite si Taxe a Municipiului Craiova, aparţinând persoanelor fizice şi/sau juridice, se calculează în lei pe an, pentru anul 2016 se stabileşte valoarea de 40 lei/an/vehicul. Odata cu achitarea taxei pentru parcarea curenta a autovehiculelor se va emite si vinieta pentru atestarea platii taxei.

 

Toate taxele și impozitele pot fi consultate AICI.



11 COMENTARII

  1. #1

    Locuri de munca nu creaza, au inchis si au distrus tot in Craiova, dar vor bani multi!!! Jos hotii!!!

  2. #2

    Nenorocitilor….cresteti toate impozitele si pensiile voastre speciale ca deh „nu putem avea un parlament de 2 lei”…

  3. #3

    http://www.livearad.ro/wp-content/uploads/2015/11/taxe-arad.jpg Cred ca este mai bine sa nu incercam sa dezinformam si astfel, am postat statistica publicata cu cele mai mici taxe din tara. Culmea, lista respectiva este postata de partidul lui Falca . Urmariti cu atenti inainte de a dezinforma

  4. #4
    Newcomer
    Data de inscriere
     10-11-2015
    Mesaje
    24

    http://primariacraiova.ro/ro/comunicate-de-presa/bursa-locurilor-de-munca.html

    Aici gasiti sute de locuri de munca ce nu le vrea nimeni de 1 an aproape. Leprele prefera ajutorul social…

  5. #5
    Newcomer
    Data de inscriere
     10-11-2015
    Mesaje
    25

    http://www.livearad.ro/impozitele-cresc-la-arad-si-cu-162055-la-suta-suntem-in-top-trei-majorari-la-nivel-national/

    Si daca tot e sa ne documentam … Craiova are cele mai mici impozite din tara … uitati-va cat au crescut in orasele PNL … cu 2800% …. doamneeeee

  6. #6

    Sabina Goran, vezi că te caută olguţa vrea să te dea în tiribomba de la Bancpost

  7. #7
    0-day Member
    Data de inscriere
     17-11-2015
    Mesaje
    4

    Aveti misiune sa dezinformati!? La Bursa locurilor de munca a Primariei sunt sute de joburi disponibile inca din vara, dar, nu…nu e bine! Cu ajutorul social e mai bine! Rusine sa va fie!!! Si, apropos, daca vreti sa fiti corecti, desi ma indoiesc profund de asta, ar trebui sa stiti si sa recunoasteti ADEVARUL ca procentul somajului in Craiova este sub 2%, iar impozitele nu au crescut, asa ca sa nu mintiti si in Postul Craciunului. Zic si eu asa…

  8. #8

    ÎMPRUMUT OFERTA, de 2% pe an

    bună dimineața

    Numele meu este doamna TAVLISKI, sunt un expert în finanțe.
    Ai nevoie de un împrumut? Dacă răspunsul este da,
    Oferim împrumuturi pentru oricine putea să ramburseze

    Oferim între 5000 și 50.000.000 euro
    Rata dobânzii este de nostru de 2% pe an

    Există domenii în care putem ajuta:
    * Credite personale
    * Credit pentru investiții
    * Creditul Auto
    * Ipoteca
    * Și alte domenii …..

    ai nevoie de bani pentru a rezolva dificultățile financiare pe care le poate ajuta.

    Va rugam sa ne contactati prin e-mail:

    lucreciatavliski26@gmail.com

    E-mail: lucreciatavliski26@gmail.com

  9. #9
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     17-10-2008
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    481
    Citat Mesaj initiat de adrian deleanu
    Nenorocitilor….cresteti toate impozitele si pensiile voastre speciale ca deh „nu putem avea un parlament de 2 lei”…

    Sti ce e culmea? Chiar avem un parlament de 2 lei.

  10. #10

    Nu a dezinformat nimeni. E mai greu de înțeles, dar concluzia este că unele impozite sunt mai mici.

  11. #11
    Ami
    Addicted!
    Data de inscriere
     17-09-2012
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    1968
    Citat Mesaj initiat de adrian deleanu
    Aveti misiune sa dezinformati!? La Bursa locurilor de munca a Primariei sunt sute de joburi disponibile inca din vara, dar, nu…nu e bine! Cu ajutorul social e mai bine! Rusine sa va fie!!! Si, apropos, daca vreti sa fiti corecti, desi ma indoiesc profund de asta, ar trebui sa stiti si sa recunoasteti ADEVARUL ca procentul somajului in Craiova este sub 2%, iar impozitele nu au crescut, asa ca sa nu mintiti si in Postul Craciunului. Zic si eu asa…

    Unde e dezinformarea? Ce legătură are Bursa locurilor de muncă sau cu ajutorul social o listă cu ce taxe și impozite sunt de plătit la anul?!

    Uitați aici o știre pe același subiect, iar cea de aici e dezvoltată. http://www.craiovaforum.ro/stiri/administratie/craiova-taxe-si-impozite-mai-mici-in-2016.html

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.