Craiova: Centrul Multifuncțional dă bătăi de cap

Craiova: Centrul Multifuncțional dă bătăi de cap

1.374
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 4,00)

Centrul Multifuncțional, un spațiu de 11.000 de metri pătrați, în care s-au investit 14 milioane de euro din fonduri UE, pune în mare dificultate Primăria Craiova. Autoritățile locale au ajuns la concluzia că nu pot să administreze această clădire-gigant astfel încât să reușească să o întrețină cu banii câștigați. Singura soluție ar fi predarea unui administrator specializat din exterior, dar, din nou, situația este fără ieșire întrucât spațiul expozițional a fost executat din temelii cu fonduri externe.

Primăria Craiova a prelat Centrul Multifuncțional din luna octombrtie 2013, când a și fost inaugurat, iar de atunci încearcă să îi găsească o utilitate. Ultima variantă pentru acestui spațiu imens, de 11.000 de metri pătrați, a fost să fie transformat într-un Mall Cultural, care să găzduiască toate instituțiile de cultură din Craiova, dar și toate evenimentele de această factură care se desfășoară în municipiu în decursul unui an. În plenul de săptămâna trecută, consilierii municipali au votat tarifele pentru închierea spațiului exterior, dar și a celor patru săli de conferință din incintă (la prețul de 105 euro pe zi), care au fost și botezate în sălile „Nicolae Titulescu”, „Marin Sorescu”, „Adrian Păunescu” și „Titu Maiorescu”.

Întreținerea spațiului, o mare problemă

Înainte de vot, consilierul PDL, Dan Cherciu, a pus problema destinației pe care o va avea acest spațiu astfel încât acesta să se poată înteține singur de pe urma activităților care se organizează aici. „Costurile de întreţinere ale acestui pavilion, în cazul în care nu vom avea în vedere şi generarea de venituri, ne vor îngenunchea. Va veni iarna, costul utilităţilor va fi formidabil de mare, iar noi vom face mall cultural în el fără să ne punem problema unui parteneriat, fără ca cei care conduc acest pavilion să aibă vreo motivaţie pentru a acoperi măcar cheltuielile. Riscăm în acest ritm să ne bătem joc de o şansă de a ajuta mediul economic din Craiova şi din zona Olteniei”, a spus consilierul.

Nemții de la „Messe Frankfurt” au fost refuzați

Autoritățile locale se află în dificultate cu găsirea unui administrator din exterior. Fiind executat în totalitate cu fonduri europene – 14 milioane de euro – centrul multifuncțional nu poate administrat decât direct de municipalitate sau regiile din subordine. „În perioada în care eram consilier am făcut demersuri şi am început să port o discuţie cu cei care administrează cel mai mare târg din Europa – Messe Frankfurt – vizavi de ce ar însemna o firmă profesionistă care să ne înveţe să administrăm un astfel de târg la nivelul european. Am avut un şoc când am aflat că mă zbat degeaba că aşa este prevăzut proiectul ca noi să administrăm singuri”, a menționat viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Ce s-a reușit până acum

Centrul Multifuncțional din Romanești a fost, până acum, gazda a patru evenimente culturale de amploare: „Zilele filmului românesc”, „Festivalul primăverii”, Târgul Apicol și „Expoflora”, expoziția de flori de săptămâna care tocmai s-a încheiat. Toate manifestările care au fost organizate aici s-au bucurat de succes la public. Dacă începutul a fost oarecum timid, craiovenii venind aici mai mult din curiozitate, ultima expoziție a fost cea mai reușită acțiune de până acum, participanții din cele trei zile ridicându-se la câteva mii. Problema întreținerii acestui spațiu, unul foarte mare, nu este însă rezolvată, autoritățile locale fiind interesate să găsească firme care doresc să se instaleze în această clădire, chiriile plătite de acestea constituindu-se ca buget de întreținere.

Sursa: cvlpress.ro



3 COMENTARII

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     09-12-2006
    Mesaje
    251

    Ctitoria lui Solomon. Mulţumim lui Solomon pentru gaura pe care ne-a lăsat-o moştenire.
    Unde era consilierul PDL Dan Cherciu când s-a pus problema construcţiei acestui centru? De ce nu s-a ridicat atunci să zică: „Bă, oameni buni, n-avem ce face cu tâmpenia asta. Chiar dacă nu ne costă nimic s-o facem, că o facem cu bani europeni, o să ne toace de bani după aia, să o întreţinem degeaba fără să producă nimic.” Chiar, sunt curios, el cum a votat atunci?

  2. #2
    Newcomer
    Data de inscriere
     15-08-2012
    Mesaje
    25

    In primul rand trebuia revigorata economia din zona si dupa, puteam sa ne gandim la un Centru Multifunctional! Dar ne-am obisnuit sa fie pusa caruta inaintea cailor!

  3. #3
    Junior
    Data de inscriere
     04-07-2011
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    52

    off: sa faca bordel

    Nu!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.