Deputatul PSD Dolj, Alexandra Presură: „Legea internshipului, o şansă reală pentru tineri...

Deputatul PSD Dolj, Alexandra Presură: „Legea internshipului, o şansă reală pentru tineri de a se integra în piaţa muncii”

7.332
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat miericuri proiectul de lege privind internshipul, un act normativ extrem de important pentru tineri, şi pentru societatea românească în ansamblu.

„Legea reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, în scopul dezvoltării aptitudinilor profesionale în îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor din domeniul în care se organizează programul de internship, al dobândirii de experienţă profesională şi al facilitării tranziţiei de la educaţie la piaţa muncii. Legea este extrem de benefică pentru tineri, în contextul în care integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă rămâne o provocare, şomajul fiind în continuare puţin peste media UE. De asemenea, proporţia persoanelor care nu sunt încadrate profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare este la noi cu mult peste media UE: 17 %, faţă de 12 %”, a declarat Alexandra  Presură, deputat PSD de Dolj. Potrivit legii, se urmăreşte promovarea transformării internshipurilor în contracte de muncă permanente, respectiv contracte pe perioadă nedeterminată. Astfel, participanţilor le este oferită oportunitatea de a dobândi experienţă, de a experimenta lucrul într-un mediu organizat, precum şi de a se familiariza cu metodele de lucru ale organizaţie care desfăşoară aceste programe. Programele de internship se pot organiza oricând în decursul unei perioade neîntrerupte de 12 luni, durata fiind de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.  „Sunt convinsă că foarte mulţi tineri români vor fi încurajaţi de această lege să efectueze programe de internship, deoarece perioada în care ei desfăşoară aceste activităţi în baza unui contract de internship se va considera vechime în muncă, şi, după caz, vechime în specialitate, în funcţie de tipul activităţii”, precizează deputatul doljean.

Legea internshipului se înscrie în Programul de Guvernare 2017 – 2020 la capitolul „Şanse reale pentru tineri”, şi vizează creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor până la 70%.