O parcare supravegheată video non-stop și un autobuz special pentru transportul pasagerilor, care respectă cele mai înalte standarde, sunt noile învestiții la Aeroport.
Oricine va zbura de la Craiova își va putea lăsa liniștit mașina în parcarea de 200 de locuri, care a costat Consiliul Județean 200.000 de euro. „Parcarea este iluminată și are supraveghere video permanentă. Camerele de luat vederi sunt legate în circuitul Aeroportului. O mașină lăsată în parcare este supravegheată practic 24 de ore din 24“, a spus Mircea Dumitru, directorul Aeroportului Internațional Craiova. Deocamdată, accesul este gratis, însă, pe viitor, accesul se va face contra cost. Mai marii aeroportului spun că o zi de parcare nu va depăși 10 lei.
Și dacă tot ne modernizăm, trebuie să ne aliniem la standarde în toate privințele. Consiliul Județean a invesitit nici mai mul nici mai putin de 360.000 de euro pentru achiziționarea unui autobuz pentru transportul pasagerilor. “Ne pregătim de o nouă etapă. Odată cu terminarea lucrărilor și a investițiilor de 24 de milioane de euro și realizarea a opt spații de parcare pentru avioane, pasagerii nu vor mai putea coborî pe platforma din față așa cum se petrec lucrurile acum și va trebui să îi ducem și să-i luăm de la platformă. Nu este foarte departe, însă legislația din domeniu nu permite cuiva să se plimbe cum vrea pe un aeroport”, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj. Autobuzul este unul special pentru aeroporturi și foarte ecologic. Consumul de carburant este redus și este adaptat nevoilor tuturor pasagerilor.
“Autobuzul nu poate să opereze în circulația stradală. Are posibilitatea deschiderii ușilor pe fiecare latură indepedent, astfel încât, indiferent de poziția față de aeronavă, pasajerii să poate fi îmbarcați sau debarcați. Este un autobuz care, datorită suspensiei pneumatice, poată să se încline pe o parte sau pe alta sau poate fi lăsat până la mai puțin de 8 cm de sol, astfel încât să se instaleze foarte rapid rampa pentru persoanele cu mobilitate redusă. Odată urcată în autobuz, o astfel de persoană beneficiază de centură de siguranță pe durata deplasării”, a adăugat Mircea Dumitru. Cum capacitatea acestui autobuz este de 119 locuri, Consilul Județean ia în calcul achiziția celui de-al doilea astfel de autobuz pentru a face față numărului tot mai mare de pasageri.
În următorii ani Aeroportul din Craiova ar putea beneficia de investiții de 70 de milioane de euro prin finanțare europeană. Mai marii județului deja au început dicuțiile cu firmele de consultanță. Speră acum să investească și CNADR pentru fluidizarea traficului în zonă. “Trebuie să alocăm în continuare fonduri pentru dezvoltarea acestui aeroport. Aș vrea să fac un apel către Guverul României, către CNADR și poate că anul acesta vor reuși să găsească fondurile necesare pentru a fluidiza traficul pe Drumul European, drum european care se află în administrarea CNADR. Au loc foarte multe accidente, traficul a crescut foarte mult în această zonă și sunt câțiva ani de când ni se promite că acest proiect va fi finanțat. Să sperăm că anul acesta vom avea un început și vom reuși să asigurăm condiții de trafic sigure celor care vin și ies din acest aeroport”, a spus Cristinel Iovan, vicepreședinte CJ Dolj.
Conform statisticilor Aeroportul din Craiova este al doilea aeroport din țară ca trafic. Anul acesta se preconizează un număr de 200.000 de pasageri. Totodată se ia în calcul noi destinații.