Primăria Craiova și clădirea de la ”Palace” pregătite pentru reabilitare

Primăria Craiova și clădirea de la ”Palace” pregătite pentru reabilitare

6.391
8
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Atât sediul principal al Primăriei Craiova, din Str. ”A. I Cuza” Nr.7, cât și cel de la Nr. 1, cunoscut drept ”Palace” vor intra într-un amplu proces de reabilitare care va dura 3 ani de la începerea lucrărilor. Costurile se vor ridica la circa 50 de milioane de lei (11 milioane euro), fără TVA și, conform Hotărârii pentru aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de intervenţie – pe care consilierii locali urmează să o voteze joia aceasta – banii vor fi plătiți eșalonat, în decursul celor trei ani. palace primarie

Imobilul din str. A. I. Cuza, nr.1 datează din perioada 1900-1905 şi se află pe lista monumentelor istorice din municipiul Craiova, fiind fostul Hotel ”Palace” și ulterior sediu al Bancii Comerciale Romane. În prezent, clădirea este folosită ca sediu al Primariei Municipiului
Craiova. Clădirea este aşezată pe parcele de colţ, cu două faţade principale aliniate la limita domeniului public, cu intrări şi apartamente pe colţul clădirii tratat deosebit din punct de vedere volumetric. Conform datelor de arhivă existente, proiectul a fost conceput cu dubla destinaţie de bancă şi hotel de la bun început ce trebuie să fi funcţionat independent, având fluxuri de circulaţie separate. Astfel, la parter şi la etajul intâi funcționa banca, iar la nivelurile doi, trei şi la nivelul mansardei hotelul.

De-a lungul vremii, construcția a fost supusă unor evenimente majore (cutremurele din 1908, 1940, 1977, 1986 şi 1990), afectând fiecare structură de rezistență, însă, după nici unul dintre acestea nu au fost făcute intervenții importante asupra clădirii. S-a impus astfel necesitate realizării unor lucrări de consolidare, refacere, reabilitare şi amenajare pentru schimbarea de destinaţie, cu păstrarea aspectului şi stilului arhitectural al clădirii. 

Reparația clădirii centrale, ”refuzată” din cauza litigiilor primariacraiova-300x225

Cât despre sediul central au autorității locale, conform datelor existente, proiectul a fost realizat de arhitectul Ion Mincu în anul 1906 și finalizat de arhitectul Constantin Iotzu în anul 1916. Funcțiunea originală a clădirii a fost de bancă, beneficiarul fiind Banca Comertului. Clădirea este înscrisă pe lista monumentelor istorice.

Spre deosebire de clădirea ”Palace”. imobilul de la Nr, după cutremurul din 1977, aceasta a beneficiat de reparații curente. În anul 2000, a fost realizat şi un studiu de fezabilitate pentru consolidarea imobilului, intenţionându-se solicitarea de fonduri de la Banca Mondială. Demersurile au fost sistate, însă, din cauza litigiilor asupra dreptului de proprietate a clădirii, motiv pentru care nicio administrație nu s-a mai încumetat să demareze lucrări de reabilitare.



8 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     08-07-2008
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    43

    11 milioane de euro? Le demoleaza si le fac de la 0? De mai multe ori?

  2. #2
    Spammer
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    2700

    Baga bani aiurea in centru si eu acum am inundatie acum.. Frumos !!

    claxonul la maE™inAƒ E™i flashurile se folosesc A®n situaE›ii excepE›ionale.. dacAƒ claxonezi tot timpul E™i dai flashuri cAƒ aE™a E›i se scoalAƒ E›ie E™i ai impresia ca tot drumul e al tAƒu, ori cAƒ tu te crezi vreun expert E™i le atragi atenE›ia altora care poate nu sunt atA¢t de "experE›i" ca tine, felicitAƒri atunci eE™ti un retardat mintal E™i ar trebui cel mult sAƒ conduci o roabAƒ.. nu o maE™inAƒ.
  3. #3
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    1581

    Cam multi ani totusi

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  4. #4
    Junior
    Data de inscriere
     19-06-2011
    Mesaje
    58

    au nevoie de bani sa-l scoata pe TOV> ponta> presedinte sa trecem iar la DICTATURA [partid stat,totalitarism cum vreti ca doar suntem obisnuiti]ESCROCI ordinari si HOTI

  5. #5
    ~ BoRed uSer ~
    Data de inscriere
     04-10-2005
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    4312
    Citat Mesaj initiat de koss_x_treeme
    Baga bani aiurea in centru si eu acum am inundatie acum.. Frumos !!

  6. #6
    Oldtimer
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    1359

    Probabil o sa aiba acoperis din aur …

  7. #7
    Newcomer
    Data de inscriere
     20-03-2011
    Mesaje
    25

    bani aruncati aiurea

  8. #8
    Helper
    Data de inscriere
     17-03-2009
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    180

    Din cite stiu cladirea Palace a mai fost renovata udeva in anul 2001-2002 cind s-au facut ceva lucrari la structura de rezistenta.
    Este foarte posibil ca lucrarile respective sa nu fi fost facute pentru a permite cutremure de 7 grade Richter
    dar totusi cladirea dupa lucrarile respective inca se tine pe temelii si au trecut deja 12 ani.

    UNIX is user friendly. It's just selective about who its friends are.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.