Preţul gigacaloriei nu a crescut, din contră! Cel puţin asta susţine conducerea SC Termo, care precizează că „preţul gigacaloriei facturat populaţiei a rămas constant din Iulie 2012, când a avut loc ultima modificare de preţ, comform Hotărârii de Consiliu Local nr. 8/29.06.2012. În baza acestei hotărâri, preţul gigacaloriei pentru populaţia municipiului a fost scăzut de la 245 lei/gcal la preţul de 220.5 lei/gcal„, a explicat, ieri, Mihai Neaţu, directorul Termo Craiova (foto), care a arătat spre asociaţiile de proprietari, cele care „taie şi spânzură” când vine vorba de împărţirea banilor craiovenilor.
Directorul SC Termo a ţinut să sublinieze că asociaţiile de proprietari sunt cele care repartizează costurile aferente consumului de energie termică la nivel de scară de bloc şi spaţiu locativ: „este în sarcina exclusivă a asociaţiei de proprietari!”. „Conform Ordinului ANRSC 343/2010, SC TERMO CRAIOVA SRL nu are dreptul de a face repartizarea costurilor aferente consumului de energie termică la nivel de scară de bloc şi a spaţiilor locative„, a precizat Neaţu.
De altfel, acesta a vorbit şi depre tariful pentru apa caldă menajeră, arătând că valoarea pe unitate de măsură este neschimbată din iulie 2012. „În ceea ce priveşte valoarea totală a sumelor datorate de populaţia Craiovei către asociaţiile de proprietari, valoarea apei calde menajere şi a gigacaloriilor consumate pentru încălzire, reprezintă doar două componente ale acesteia. Restul componentelor incluse în valoarea totală şi datorate de către populaţie, sunt stabilite, calculate şi repartizate exclusiv de către asociaţiile de proprietari„, spune directorul Termo.
Acesta a precizat că orice creştere la factura de întreţinere, având o mărire a tarifului gigacaloriei, „NU este fondată şi justificată, având în vedere că preţul gigacaloriei a rămas neschimbat din Iulie 2012”.
„Nu toate asociațiile sunt corecte. Am găsit asociații care au trecut cheltuieli foarte mari. Problemele cu costurile vin din două aspecte, trebuia făcută o inventariere a spațiului public de alimentare cu energie termică, nu pe spațiul privat. Un alt aspect care a dus la discrepanțe de costuri între noiembrie și decembrie sunt calorimetrele. Ele apar ca o a doua tâmpenie, pentru că înregistrează un număr de unități, se face o sumă a unităților și se împarte la valorea unei unități. Aceste calorimetre pot fi repoziționate și astfel vor înregistra mai puțin. Vreau și eu să văd cum se fac calculele la nivelul asociațiilor de proprietari, eu am făcut câteva verificări și suma pe care trebuia să o iau eu era aceeași cu cea trecută pe lista de la asociații, problema apare la repartiția acestor sume pe apartamente„, a afirmat Mihai Neaţu.
Responsabilii din asociaţii, mai spune Neaţu, trebuie traşi la răspundere.