Din 15 mai, AFM distribuie tichetele valorice pentru Programul „Rabla”

Din 15 mai, AFM distribuie tichetele valorice pentru Programul „Rabla”

557
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Astăzi debutează sesiunea de depunere şi validare a dosarelor colectorilor şi dealerilor auto din Programul „Rabla 2013”. Perioada de înregistrare va dura două săptămâni, urmând ca, din 15 mai, tichetele valorice să fie distribuite de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de zece ani. Aşadar, repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare judeţ. În Dolj, numărul maşinilor mai vechi de zece ani este de peste 100.000 de unităţi.

În acest an, Ministerul Mediului va emite, prin AFM, 20.000 de tichete pentru Programul „Rabla”, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.

În proiectul de Ordin referitor la Programul „Rabla 2013” se arată că, la cumpărarea unui autovehicul nou, se va utiliza un singur tichet valoric, iar în maximum 45 de zile de la intrarea în posesia proprietarului, acesta îl poate depune la dealerul auto de unde se doreşte maşina nouă. În plus, pentru evitarea traficului cu tichete valorice, s-a decis ca termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul să fie de maximum 10 zile.

De altfel, autorităţile au mai operat şi alte schimbări: pentru cumpărarea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.

În cazul achiziţionării unui autovehicul electric, care beneficiază de eco-tichetul de 2.500 de euro, se poate folosi şi voucherul primit în cadrul programului ‘Rabla’, în timp ce pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, gen Euro 6, Ministerul Mediului oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei. La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

Programul „Rabla” din acest an, al cărui buget este de 135 milioane de lei, se va desfăşura într-o singură etapă, iar termenul-limită în care acestea vor fi acceptate este 20 noiembrie, dată la care are loc şi încheierea sesiunii.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.