Permisul pentru scutere sau cum să arunci pisica moartă dintr-o curte în...

Permisul pentru scutere sau cum să arunci pisica moartă dintr-o curte în alta

1.530
4
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 4,67)

Din 19 ianuarie 2013, orice scuter poate fi condus numai cu permis de conducere. Legea 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial, insa normele de punere in aplicare nu. Cu alte cuvinte, nici sa vrei nu ai cum sa obtii permis de conducere pentru categoria AM (mopede). Ferice de cei care au deja un permis de conducere, pentru alta categorie, si pot conduce scutere fara alte formalitati.

Exista un cerc vicios, in care fiecare institutie abilitata arunca pisica dintr-o curte in alta. Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect prin care se intregeste procedura de examinare in vederea obtinerii permisului din categoria AM. Potrivit documentului, proba practica va fi sustinuta numai in poligon, iar cei care au absolvit un curs de legislatie rutiera anterior datei de 19 ianuarie 2013 se pot prezenta la examen fara sa mai faca dovada absolvirii unei scoli de soferi.

Problema este ca scolile de soferi nu sunt acreditate, deocamdata, sa organizeze cursuri si sa finalizeze dosarele de scolarizare, iar aceasta acreditare intra in sarcina Autoritatii Rutiere Romane (ARR). La aproape trei luni de la intrarea in vigoare a legii, nimeni nu a dat examen pentru obtinerea permisului de conducere categoria AM, iar soferii de mopede prinsi in trafic fara niciun fel de permis se trezesc cu dosare penale.

Politia Rutiera: Nu e problema noastra

Teoretic, dosarele penale intocmite de la intrarea in vigoare a legii pot fi contestate foarte simplu, avand in vedere faptul ca legislatia nu este completa.
Chiar daca nu exista legislatie pentru obtinerea permisului de conducere pentru mopede, surse din poliţie susţin că treaba politistilor este sa-i sanctioneze pe cei care umbla cu scuterul in trafic, fara permis. „Nu e problema mea ca nu pot fi obtinute permisele de conducere. Eu pe strada, caut daca exista permis de conducere, nu ma intereseaza daca exista sau nu scoala, sau daca exista sau nu metodologie. Nu este problema Politiei Rutiere. De ce sa fie contestate dosarele penale? La lege scrie ca, pentru a conduce mopede pe drumurile publice, trebuie sa ai permis categoria AM. Punct. Cei care se ocupa de scolarizare si examinare in vederea obtinerii permisului de conducere sunt unii, Directia Politiei Rutiere e altceva”, susţin reprezentanţi ai Poliţiei Române.

Directia Permise Auto: ARR trebuia sa emita ordin

Pe de alta parte, comisarul sef Mihail Enache, sef birou Relatii Publice din cadrul DRPCIV, a explicat, pentru Ziare.com: „Ca un cetatean sa poata sustine examen pentru obtinerea permisului, trebuie sa faca dovada ca este pregatit. Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor este abilitata sa sustina examen.

Pana acum noi nu am primit nici o solicitare pentru sustinerea examenului pentru ca nu exista normele de aplicare a legii. Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutiera Romana (ARR), trebuia sa emita un ordin privind atestarea scolilor de soferi. Mingea este cumva la mijloc. Speram ca in cel mai scurt timp sa se rezolve aceasta problema”.

ARR: Ministerul Afacerilor Interne avea obligatia adoptarii hotararii

In tot acest timp, Autoritatea Rutiera Romana abia acum lucreaza la un proiect de act normativ care sa reglementeze activitatea de pregatire a persoanelor care vor permis de conducere categoria AM. „Pe circuitul de avizare din cadrul Ministerului Transporturilor se afla un proiect de act normativ care reglementeaza activitatea de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, inclusiv cele legate de modalitatea de efectuare a pregatirii cursantilor care doresc obtinerea permisului de conducere categoria AM.

Proiectul a fost discutat in cadrul unei subcomisii tehnice de specialitate in perioada 25-27.02.2013 si in cadrul plenului comisiei de dialog social in data de 01.03.2013”, a declarat, pentru Ziare.com, Sorin Supuran, directorul ARR.

Oficialul ARR da vina pe Ministerul Afacerilor Interne, la fel cum reprezentantul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne da vina pe ARR. „Ministerul Afacerilor Interne avea obligatia adoptarii hotararii de modificare si completare a HG nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, corespunzator modificarilor si completarilor aduse prin Legea amintita anterior”, spune Supuran.

Directorul Autoritatii Rutiere Romane recunoaste faptul ca a primit solicitari din partea scolilor de conducatori auto de a fi autorizate pentru categoria AM, dar „nu exista norme in baza carora institutia noastra sa poata elibera autorizatii pentru acesta categorie, nu putem autoriza scolile de conducatori auto in acest sens”.

Intre timp, directorii scolilor de soferi sunt neputinciosi in fata lipsei reglementarilor legale.

Scolile de soferi, neputincioase

Directorul unei şcoli de şoferi din capitală a declarat pentru Ziare.com ca „scolile de soferi nu sunt acreditate sa faca cursuri pentru mopede pentru ca de autorizarea scolilor de soferi ar trebui sa se ocupe Ministerul Transporturilor, iar de normele de examinare ar trebui sa se ocupe Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Nici unul si nici celalalt nu si-au facut treaba, legea este aparuta din noiembrie anul trecut, iar pana la 19 ianuarie trebuiau sa existe norme de aplicare. Odata pentru autorizarea scolilor de soferi, apoi pentru organizarea examenelor.

Autoritatea Rutiera Romana nu stie ce acte sa-mi ceara pentru autorizare. Am facut demersuri oficiale si in calitate de vicepresedinte al Federatiei Operatorilor Rutieri in Transport. Am facut adrese catre MAI, Ministerul Trasporturilor sau DRPCIV, in care am solicitat fie sa se publice normele de aplicare, fie sa se dea o derogare conducatorilor de mopede. Nu s-a intamplat absolut nimic. Sunt convins ca nu se doreste sa se faca ordine in acest domeniu”. Intrebat de ce pe site-ul scolii sale exista promovate cursuri pentru categoria AM, Teodorescu a explicat ca pot fi facute cursurile de legislatie rutiera, dar nu poate fi finalizat dosarul de scolarizare, pana la publicarea normelor de aplicare a legii. 

Cu toate aceste „balbaieli” ale autoritatilor, cei care au cel mai mult de suferit sunt „scuteristii” angajati ai firmelor de curierat sau alte servicii, care fie trebuie sa-si ia permis pentru alta categorie, fie risca dosar penal. 

Sursa: Ziare.com

Iată cum se poate obţine, teoretic, permisul pentru AM (moped)

Categoria AM – moped: programarea la examen, proba teoretica, proba practica

Programarea la examen pentru obtinerea categoriei moped se face pe baza fisei de scolarizare pentru categoria AM, A1 sau A. Programarea la examen pentru obtinerea categoriei A2 se face pe baza fisei de scolarizare pentru categoria A2 sau A.

Proba teoretica a examenului de obtinere a categoriilor AM si A2 este cea prevazuta pentru obtinerea categoriei A in Ordinul ministrului administratiei si internelor nr.268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere. Potrivit acestuia, testul cuprinde 20 de intrebari, timpul de solutionare fiind de 20 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 17 intrebari.

Proba practica pentru categoria AM moped consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate (anexa nr.6 a aceluiasi ordin):
– Manevre la viteza mica, cu semnalizare si privirea peste umar
– Plecarea de pe loc si mers 5 m pe langa motocicleta fara ajutorul motorului
– Mers sinuos printre 5 jaloane
– Executarea de opturi printre 4 jaloane. 3 manevre intr-un sens si alte 3 in celalalt sens
– Deplasare in linie dreapta 47 m cu bratul stang ridicat orizontal
– Continuarea deplasarii cu viraj stanga si viteza redusa pana la punctul de plecare

Candidatii minori cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani sunt examinati in prezenta unui martor, care poate fi unul dintre parinti, tutore, curator sau persoana in ingrijirea ori supravegherea caruia/careia acesta se afla. La sustinerea probei practice pentru categoria AM –moped, este obligatorie echiparea candidatului cu casca de protectie.

Sursa: agenda.ro



4 COMENTARII

  1. #1
    Racer
    Data de inscriere
     21-05-2007
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    82

    Numai la noi se putea asa ceva, iti interzice sa conduci scutere fara permis, dar nu ai cum sa iei permisul. Ne mai poate uimi cu ceva tara asta?

    (OO=[][]=OO) BMW 4ever
  2. #2
    Moderator
    Data de inscriere
     14-12-2006
    Mesaje
    2282

    legea respectiva a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 760 din 12.11.2012. Pana pe 19.01.2013, n-am auzit pe nimeni de la respectivele scoli sa ia atitudine.

    Asta nu e o scuza pt balbele politicienilor.

    Oameni putini. Restul populatie.
  3. #3
    0-day Member
    Data de inscriere
     07-04-2013
    Mesaje
    0

    Tipic romaneste

  4. #4
    Newcomer
    Data de inscriere
     13-04-2009
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    22

    Tampitii care ne conduc isi mai dau o data cu stangu’ in dreptu’.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.