Proprietarii de mașini pot depune cererile pentru restituirea taxei auto

Proprietarii de mașini pot depune cererile pentru restituirea taxei auto

3.084
19
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 3,00)

Procedura care permite proprietarilor de maşini să ceară restituirea integrală (nu doar parţială) a vechii taxe auto, fără a deschide o acţiune în instanţă, a fost publicată în Monitorul Oficial, anunță avocatnet.ro. Așadar, cererile de restituire pot fi depuse deja la organele fiscale competente. Potrivit modificărilor operate de Guvern în 2015, restituirea se face doar pentru persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante, timbrul de mediu aplicându-se în continuare.

 

Persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară toţi banii înapoi, fără a fi nevoite să deschidă o acţiune în instanţă. Procedura de restituire prin care proprietarii de maşini pot cere efectiv banii înapoi de la stat a fost publicată marți, 12 aprilie, dată la care a şi intrat în vigoare.

 

Cererea se poate depune în următorii cinci ani

 

Cererea poate fi depusă cel târziu până în data de 1 ianuarie 2021, ori la organul fiscal la care persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere sunt înregistrate ca plătitori de impozite şi taxe, ori la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul fiscal persoanele fizice.

 

În afară de cerere, trebuie depuse alte patru documente

Prevederile publicate marţi stabilesc că proprietarii de maşini trebuie să mai depună şi următoarele documente:

  • actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia (copie);
  • documentul care atestă plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante (în lipsa acestui document, verificarea plăţii se face în baza informaţiilor deţinute de autorităţi);
  • cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare (original + copie).

 

Atât cererea, cât şi celelalte documente pot fi depuse la registratura organului fiscal competent sau pot fi transmise prin poştă (cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire). „Dacă organul fiscal competent consideră că mai are nevoie de anumite documente relevante soluţionării cererii, solicită contribuabilului, în scris, prezentarea acestora”, este punctat în Ordinul comun MMAP şi ANAF nr. 682/1154/2016, situaţie în care termenul de soluţionare este prelungit automat.

 

Cererea de restituire va fi respinsă dacă proprietarii de maşini nu vor putea dovedi achitarea vechii taxe auto, iar plata nu va putea fi identificată în evidenţele autorităţilor. Totodată, respingerea va fi decisă, de asemenea, dacă proprietarii nu vor anexa cererii documentele necesare sau dacă nu vor indica un cont bancar pentru plata sumei.

 

În ceea ce priveşte graficul tranşelor anuale de restituire — deoarece vechea taxă auto se va returna pe durata a cinci ani calendaristici –, acesta va cuprinde perioada de restituire pentru fiecare tranşă anuală şi cuantumul aferent. Conform ordinului apărut ieri în Monitor, perioada de restituire pentru fiecare tranşă anuală din grafic va fi:

  • pentru prima tranşă anuală: luna următoare datei emiterii deciziei de soluţionare a cererii de restituire;
  • pentru următoarele tranşe anuale:
    • pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an: luna apriliea fiecăruia dintre următorii patru ani;
    • pentru cererile de restituire depuse în cel de-al doilea semestru al fiecărui an:luna noiembrie a fiecăruia dintre următorii patru ani.

Atenţie! După stabilirea graficului tranşelor anuale de restituire, o copie a acestuia şi decizia de soluţionare a cererii vor fi comunicate solicitanţilor.

Vechea taxă auto se restituie într-o perioadă de cinci ani

Vechea taxă auto trebuie restituită contribuabililor, la cerere, într-o perioadă de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată, după cum a stabilit Executivul astă-toamnă, prin intermediul Ordonanţei nr. 40/2015.

 

Cererile de restituire trebuie soluţionate în cel mult 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii sunt informaţi asupra acestui aspect în maximum zece zile de la emiterea deciziei de către autorităţi.

 

Important! Pot să ceară restituirea doar persoanele care au plătit taxa auto înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu. Mai precis, este vorba de perioada 2007 – martie 2013, atunci când statul a aplicat, în mod succesiv, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu încă este în vigoare în prezent, astfel că persoanele care au plătit această taxă din martie 2013 şi până în prezent nu pot cere restituirea.

 

Sursa: www.avocatnet.ro

 



19 COMENTARII

  1. #1
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    4061

    Mai bine in 5 ani decat deloc.

  2. #2

    Si cu cele dupa 2013 cum ramane ?

  3. #3
    Rapper
    Data de inscriere
     08-09-2006
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    205

    O intrebare poate stie cineva.Eu am cumparat un logan nou prin 2007 si am platit o taxa de vreo 8 mil parca.E acelasi lucru sau cum?Sunt mai noob in chestiile astea

  4. #4

    Buni de plata, din păcate. Eu am cumparat masina in 2011, masina fiind din 2004 in tara si acum daca vreau sa o vand trebuie sa i achite timbrul

  5. #5

    timbrul de mediu este o alta forma a taxei , tot ilegala .

  6. #6
    Senior Member
    Data de inscriere
     09-12-2006
    Mesaje
    590
    Citat Mesaj initiat de fabio_sad
    O intrebare poate stie cineva.Eu am cumparat un logan nou prin 2007 si am platit o taxa de vreo 8 mil parca.E acelasi lucru sau cum?Sunt mai noob in chestiile astea

    dacă-l mai ai (loganul), poţi să faci cerere

  7. #7
    Member
    Data de inscriere
     07-01-2008
    Mesaje
    195

    Scrie mai sus ca trebuie sa depui si certificatul in original. Trebuie doar prezentat pentru verificare dupa care il iau inpoi banuiesc). Oare cei care doresc sa trimita scrisoare recomandata pun certificatul in original in plic?

  8. #8

    De ce ma rog nu putem cere restituirea ?

  9. #9

    Aceeasi marie cu alta palarie .Ilegal.

  10. #10

    Mda si eu am castigat procesul cu ei am platit in 2010.. 2700 de lei dupa ce iam dat in judecata si am castigat cu tot cu dobanda aferenta mi sa spus ca primesc bani in 5 ani… cea mai mare magarie posibila este la noi in romania toti se uita sa bage in buzunaru lor si cand e sa dea bani inapoi se fac ca ploua sau mai baga alte legi….asta e romania si se mai mira de ce inmatriculeaza lumea pe bulgaria sau pe alte tari

  11. #11

    daca X a vandut masina lu Y in perioada 2007-2013, si acum Y vrea banii nu ia nimic.

  12. #12
    Newcomer
    Data de inscriere
     02-02-2009
    Locatie
     carcea
    Mesaje
    41

    Daca am cumparat o masina si are taxa platita de fostu proprietar eu pot sa o recuperez?

  13. #13
    Newcomer
    Data de inscriere
     07-09-2010
    Mesaje
    39

    Taxa ilegala ? Peste tot se precizeaza ca este ceva ilegal atunci de ce trebuie sa o platesc ?:/ imi primesc banii in 5 ani , sunt sigur ca peste 5 ani aceeasi valoare are banul.

  14. #14
    Member
    Data de inscriere
     03-04-2007
    Mesaje
    250

    Asa repede 5 ani de ce nu 50 vine cate 1 leu pe luna , foarte avantajos pt cei care au platit banii pe loc cand au inmatriculat-o .

  15. #15
    Junior
    Data de inscriere
     18-11-2006
    Mesaje
    63

    Cel mai mare cacat posibil, pai eu cand am platit taxa tot asa am platit-o ma, in 5 ani? Eu am platit toti banii odata, tu, statule de cacat de ce mortii ma-ti imi dai banii in 5 ani, cate 20% pe an, ma pis pe ei ca e egal cu fix ZERO, de ce nu imi dai tu, statule de cacat, toti banii odata asa cum ti i-am dat si eu tie, ca sa ma pot folosi si eu de ei?

    Ce ar fii sa ii tratam si noi pe ei cum ne trateaza ei pe noi, cand ne cumparam masini si ne ducem la tanti aia la ghiseu sa ii dam o geanta de bani pe taxa pulii sa ii zicem ca nu ii dam pe toti odata ca ii dam in 5 ani cate 20% pe an, uite asa ca asa vrem noi, ah da…diferenta intre noi si statu pulii e ca daca nu platim taxa nu putem sa ne inmatriculam masinile si nu putem umbla cu ele asa ca ne prinde ‘nea gaboru si ne baga la puscarie ca mergem ilegal, dar pe muistu de stat nu il mai intreaba nimeni de nimic cand fura cu 2 maini si ia niste bani ilegal s.a.m.d…..

    Platim taxe peste taxe peste taxe si salariile abia ne ajung de un salam si-o paine pe luna, taxa de timbru, taxa speciala, impozit, rovinieta si drumurile sunt numai cratere de stai numai cu masina prin service, mai platim inca odata rovinieta si in pretul carburantului, parcare, asigurare care in caz de un eveniment neplacut iti da fix pula in brate, mai avem putin si ajungem sa platim taxa si pe aerul pe care il respiram, suntem cel putin cei mai smecheri din lumea asta.

  16. #16
    Junior
    Data de inscriere
     10-02-2006
    Mesaje
    69

    de unde sa le mai dam ma chitanta, nu au oprit-o la inmatriculare? sa va zic una ….prin 2010 s-a dat o ordonanta de restituire partiala a taxei de inmatriculare. bucuros, fac dosar, ma duc si ridic diferenta( 500e din 1100e), platiti in 2007 la inmatriculare. fericit nevoie mare…. dupa vreo 3 zile primesc acasa o instiintare de executare silita, pe exact suma pe care mi-o restituisera desteptii, cica le-o datoram eu, lor!!!!!!!!! m-am dus glont la ei si ce credeti voi? se uita unul in calculator si zice ca asa e, ca eu sunt dator la ei, suma pe care o primisem in baza ordonantei…am crezut ca m-a luat dracu si nu mai stiu de mine…intreb toti colegii si nici unul nu intelegea nimic… asa am rasuflat usurat… nu eu eram nebunul…in final, a trebuit sa intervin printr-o pila si o tanti care parea ca mai stie ceva pe acolo, m-a scapat de dracu… asa ca nu va mai mirati pe aci, ca e ca la balamuc in tara asta ! .

  17. #17
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2059

    Când hoțul dă o lege prin care se obligă să-ți restituie banii pe care ți i-a furat…să te aștepți să primești banii la …anul și la mulți ani!

  18. #18
    Newcomer
    Data de inscriere
     03-02-2013
    Mesaje
    34

    cine a scris articolul asta ? se vor gasi prostovani care sa trimita actele originale.

  19. #19
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    4075
    Citat Mesaj initiat de rooba
    Taxa ilegala ? Peste tot se precizeaza ca este ceva ilegal atunci de ce trebuie sa o platesc ?:/ imi primesc banii in 5 ani , sunt sigur ca peste 5 ani aceeasi valoare are banul.

    Pt ca traim in Romania.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.