Scurt istoric al demersurilor Primăriei Craiova pentru renovarea clădirii colegiului Carol I

Scurt istoric al demersurilor Primăriei Craiova pentru renovarea clădirii colegiului Carol I

1.824
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Ca absolvent de Carol, m-a preocupat dintotdeauna soarta clădirii și a colegiului. Și, în calitate de primar, am făcut toate demersurile pentru a stopa degradarea clădirii și pentru găsirea soluțiilor necesare pentru reabilitarea sa. Fiind o clădire-monument istoric de categoria A, suntem obligați să tinem seama de rigorile legii. Iar reabilitarea unui monument precum Colegiul Carol nu este deloc ușoară. Nu vorbim despre reabilitarea unor simple săli de clasă, vorbim de consolidarea unei clădiri – bijuterie arhitecturală, cu o vechime de peste un secol și peste care au trecut mai multe cutremure și care se întinde pe o suprafață de peste 4.000 mp.

Pentru că s-au vehiculat în ultima perioadă prea multe neadevăruri, manipulări și informații eronate, vă prezint mai jos, punctual, istoricul demersurilor realizate de Primărie din 2012 încoace și ce urmează să se întâmple.” – Mihail Genoiu, Primarul Municipiului Craiova

Situația deplorabilă în care a ajuns clădirea ar fi putut fi evitată dacă se accesau fondurile europene din Programul Operational Regional 2007 – 2013, prin care s-a reabilitat și Muzeul de Artă din Craiova. Atunci a fost singura oportunitate de reabilitare a colegiului pe fonduri europene. De atunci, au mai fost fonduri europene pentru monumente, dar fără să aibă destinația de unități de învățământ și în limita a 5 milioane de euro cu tot cu suma necesară pentru cofinanțare, mult prea puțin față de suma necesară reabilitării Colegiului și a Operei – care este de aproximativ 24 de milioane de euro.

O altă axă pe fonduri europene a fost destinată unităților de învățământ, dar acea axă este dedicată strict colegiilor tehnice, iar Colegiul Carol I nu se încadrează nici aici, fiind unul teoretic. În plus, este un obiectiv care nu poate fi comparat cu niciun alt tip de proiect accesat pe fonduri europene datorită complexității sale funcționale – și aici mă refer la faptul că adăpostește două instituții cu funcționalități total diferite – o unitate de învățământ și una de cultură, dar și a sumelor mari necesare pentru reabilitare. Practic, reabilitarea Colegiului Carol este una de anvergură, de interes public național.

 

  • DEMERSURI ANTERIOARE:

– 2012: se întocmește expertiza tehnică a corpului central al Colegiului Carol si a Operei Naționale de catre SC IDP PROIECT SA CRAIOVA (proiectant general)

– 2013: PRIMĂRIA SOLICITĂ, în 28 iunie 2013, obținerea Certificatului de urbanism pentru reabilitare si consolidare Carol I si Opera!

– 2013: se obtine Certificatul de urbanism nr. 1312 din 08 iulie 2013

– 2014: se obtine prelungire certificatul de urbanism nr. 2177 din 05 noiembrie 2014 eliberat de Primaria Craiova pentru reabilitarea si consolidarea corpului central al Colegiului Carol I si a Operei Române.

– 2016: se adoptă, prin HCL nr. 45 din 21 iulie 2016, actualizarea parametrilor tehnico-economici pentru DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) pentru reabilitare și consolidare corp central Colegiul Carol I și Opera Română – varianta minimală

– 2017: se organizează, la nivelul Primăriei Craiova, două proceduri de achiziție publică cu fonduri prevăzute din bugetul local.

În urma procedurilor publicate în SEAP cu nr. 176441 din 23 iunie 2017 și nr. 179058 din 21 septembrie 2017, niciunul dintre participanții la procedură nu a îndeplinit cerințele stabilite de autoritatea locală.

 

– 2018: Primăria Craiova solicită Companiei Naționale de Investiții, prin adresa nr. 32258/21 februarie 2018, includerea reabilitării Colegiului Carol I și a Operei Române Craiova în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social.

(fiind vorba de un obiectiv de interes public național, care necesita urgent lucrări de reabilitare)

 

Potrivit art. 7 din Anexa la O.G. nr. 16/2014 – Programul Național de construcții de interes public sau social pentru obiectivele de investiții propuse a fi finanțate în cadrul programului, beneficiarii predau amplasamentele conform protocolului prevăzut în anexa nr. 32. Acestea sunt preluate, pe durata de realizare a investiției, după aprobarea listei obiectivelor de investiții de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și obținerea surselor de finanțare, în condițiile legii.

 

– 2018: Prin HCL nr. 84/08.03.2018, se aprobă în Consiliul Local Craiova predarea, către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții – CNI SA, pe bază de protocol, a amplasamentului, în vederea și pe perioada realizării de către CNI a obiectivului de investiții Reabilitare și consolidare corp central Colegiul Carol I și Opera Română Craiova.

 

Practic, prin această hotărâre, reabilitarea Colegiului Carol I a fost oficial inclusă în programul de guvernare, devenind obiectiv de interes public!

– Din acel moment, Primăria Craiova a depus toate eforturile pentru a actualiza documentația, răspunzând la toate solicitările CNI, conform reglementărilor legale în vigoare: s-a refăcut expertiza tehnică la structura de rezistență și s-au actualizat documentele tehnice.

2019 – se depune toată documentația actualizată la Comisia tehnică din cadrul Companiei Naționale de Investiții. După ce se constată, în martie 2019, că și corpul reabilitat în 2008 este afectat, se reface din nou documentația și se redepune, în perioada iulie-august 2019, la Compania Națională de Investiții, după ce sunt incluse și alte solicitări venite, între timp, din partea Ministerului Culturii.

septembrie 2019, dosarul este avizat și trece de Comisia Tehnică din cadrul Companiei Naționale de Investiții, fiind predat către Ministerul Dezvoltării.

10 Octombrie 2019, documentația este avizată de pre-comisia tehnico-economică a Ministerului Dezvoltării, urmând a fi înaintată comisiei finale din cadrul ministerului.

A urmat apoi schimbarea Guvernului, iar noul Ministru al Dezvoltării a dorit modificarea componenței comisiei tehnico-economice, ceea ce a condus la întreruperea întregului proces ce se afla în derulare în acel moment.

2020: ianuarie – Primarul solicită public, în conferința de presă susținută la Primăria Craiova în data de 21 ianuarie 2020, completarea componenței comisiei de la Ministerul Dezvoltării.

28 ianuarie 2020, se întrunește comisia tehnico-economică pe care o așteptam încă din 04 noiembrie 2019.

28 ianuarie 2020, Documentația clădirii Colegiului Carol I și a Operei Române Craiova primește  AVIZ FAVORABIL din partea comisiei tehnico-economice a Ministerului Dezvoltării.

  • DEMERSURI VIITOARE:

După avizarea primită de la Ministerul Dezvoltării, Compania Națională de Investiții, împreună cu proiectantul, vor transmite aceeași documentație unei Comisii Interministeriale, urmând să pregătească și proiectul de Hotărâre de Guvern, care, odată aprobat, va permite demararea licitației de execuție. Această comisie nu există la ora actuală, mare parte dintre membrii ei fiind demiși de actualul prim-ministru, fără a se fi luat vreo decizie în acest sens, până în acest moment. Dacă la ora actuală există o urgență în vederea continuării demersurilor pentru reabilitarea Colegiului Național Carol I, aceasta este stabilirea membrilor Comisiei Interministeriale.

Valoarea investiției pentru reabilitarea Colegiului Carol I și a Operei Române Craiova este de peste 115 milioane lei.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     01-02-2016
    Mesaje
    22

    Am fost elev Al acestui liceu din anii 90 si de cand il stiu numai in renovari a stat, pe diferite sectiuni ale cladirii principale! NON Stop. Cel mai proba il numai in bataie de joc cu material si manopera de rahat. Cladirea din data a fost renovata de minim 3 ori in 20 ani…

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.