Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat ieri, 24 octombrie, la Satu Mare, unde a susținut o alocuțiune cu prilejul dezbaterii cu tema ”Armata – instituție fundamentală a statului. Sursă de încredere și mândrie națională”, ce este o ”brigadă multinațională” și care va fi rolul ei, în acest caz al Brigăzii 2 Rovine de la Craiova.
”Aș vrea să mă lămuriți ce este acea brigadă multinațională de care vorbeați în ultima parte a discursului dumneavoastră și care aminteați că în anul 2018 va fi operativă?”, a fost întrebat Iohannis în cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri. Iar răspunsul – unul amplu – nu a întârziat să apară.
Klaus Iohannis: ”La Summitul NATO de la Varșovia, ne-am întrunit pentru a creiona un răspuns rezonabil, suficient de puternic și convingător la felul în care acționează, în special, Federația Rusă în partea estică. Și atunci, au fost o serie de propuneri care s-au făcut, care au vizat creșterea vitezei de reacție, creșterea efectivelor militare pe așa numitul flanc estic și creionarea unor inițiative care duc la o mai bună compatibilizare a forțelor statelor membre NATO, o mai bună compatibilizare însemnând să-i facem să lucreze mai bine împreună, să aibă proceduri comune, să aibă abordări comune, să aibă sisteme care pot funcționa împreună. Aceste abordări au fost de un tip mai nou, noi le-am numit abordări flexibile. Fiindcă, în realitate, chiar dacă Federația Rusă este într-o fază de hiperactivitate, nu am dorit să revenim, să redesenăm Războiul Rece. Ar fi absurd, și după părerea politicienilor, dar și după părerea militarilor să aducem și să masăm forțe fizice la granița estică. Însă totuși, chiar fără forțe fizice, fără armată acolo nu se poate. Și atunci s-au găsit câteva soluții foarte interesante, din care două ne vizează pe noi în mod direct. Una este o așa-numită Brigadă Multinațională. Adică o brigadă, în cazul nostru Brigada 2 Rovine de la Craiova, care, pur și simplu, se va transforma într-o Brigadă Multinațională. Adică, în loc să fie numai militari români și ofițeri români, vor fi și militari și ofițeri din state membre. Chiar în această perioadă, domnul Ministru Motoc este în contact cu colegele și colegii domniei sale, pentru a vedea ce parteneri și cu ce efective vor vrea să vină. De exemplu, avem o confirmare chiar de la început din partea Poloniei, care vrea să vină cu o companie. Avem confirmări din diferite state din Europa de Vest, care vor să vină și cu soldați, dar mai ales cu ofițeri specializați. Avem oferte și de la parteneri din regiune și, în final, vom avea o brigadă, dar care nu este compusă doar din soldați și ofițeri români, ci va fi o brigadă compusă din soldați și ofițeri practic din întreaga zonă NATO. Această Brigadă, evident, va avea și, la nevoie, rolul de a interveni. Dar credem că are un rol foarte important în a aduce împreună ofițeri și soldați din mai multe națiuni, care să învețe efectiv cum să colaboreze în pregătirea pentru o intervenție. Iar a doua inițiativă este cea care vine să pună împreună, în condiții de antrenament, forțe tot din NATO și care se traduce în acea inițiativă, care prescurtat se numește CJET, deci o componentă de training pentru forțele care se pregătesc în zona noastră”.
Foto: Facebook/Brigada 2 ”Infanterie” Craiova