ABA Jiu: Dunărea a depăşit cotele de inundaţie la Bechet şi Bistreţ

ABA Jiu: Dunărea a depăşit cotele de inundaţie la Bechet şi Bistreţ

542
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Administrația Bazinală de Apă Jiu anunță creșteri însemnate de niveluri şi debite, cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe fluviul Dunărea.

Debitul la intrarea in tara, sectiunea Bazias in intervalul 19.03. 2013 – 20.03.2013 a fost in scadere pana la valoarea de 10800 mc/s, conform diagnozei si prognozei INHGA-CNPB, situandu-se peste media multianuala a lunii martie (6700 mc/s). Pe tot sectorul, aval Porţile de Fier, debitele au fost în scadere.

La ora 07.00 pe fluviul Dunarea, in teritoriul administrat de A.B.A Jiu, la statiile hidrometrice nivelurile se situeaza peste:

– COTELE DE INUNDAŢIE la staţiile hidrometrice:
• la s.h. Bechet a fost depășită COTA DE INUNDAȚIE cu 15 cm
• la s.h. Bistreț a fost depășită COTA DE INUNDAȚIE cu 10 cm

– COTELE DE ATENŢIE la stațiile hidrometrice
• la s.h. Gruia (Mehedinti) a fost atinsă COTA DE ATENTIE
• la s.h. Calafat a fost depășită COTA DE ATENȚIE cu 32 cm
• la s.h. Rast a fost depășită COTA DE ATENȚIE cu 40 cm.

Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier, debitul afluent prognozat in sectiunea Bazias pentru intervalul 19.03.2013 – 20.03.2013, ora 07.00 = 10700 mc/s. Debite instantanee la ora 06.00: Debitul defluent la PF1 = 10195 mc/s. Debitul defluent la PF2 = 10045 mc.

În urmatorul interval debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias), conform prognozei INHGA va fi in scadere pana la valoarea de 10500 mc/s.
Pentru intervalul 22.03.2013 – 26.03.2013 conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere pana la valoarea de 10200 mc/s, apoi in ultima zi a intervalului de prognoza va creste usor pana la valoarea de 10300 mc/s, situandu-se peste media multianuala a lunii martie (6700 mc/s).
Este în vigoare ATENTIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 12 emisă de către INHGA în data de 16.03.2013, până în data de 22.03.2013, ora 14.00.

Măsuri luate de A.B.A Jiu

Începând din data de 16.03.2013, s-a instituit COD GALBEN (Faza I-a de apărare) pe fluviul Dunărea, pe sectorul Gruia-Bechet – județele Mehedinți și Dolj.
A.B.A Jiu prin S.G.A Mehedinți și Dolj a dispus luarea măsurilor de monitorizare a evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale”:
• S-au luat măsuri pentru monitorizarea nivelurilor și debitelor în arealul afectat mărind frecvența de citire, înregistrare și transmitere a datelor privind evoluția fenomenelor hidrometeorologice cu periodicitatea stabilită în conformitate cu măsurile caracteristice de apărarare potrivit instrucțiunilor I.N.H.G.A și a Ordinului Comun MAI / MMP nr.192/1422/2012;
• S-a dispus supravegherea permanentă a digurilor de apărare în special în zonele critice cuprinse în planurile de apărare, instalațiile de evacuare a apelor, verificarea subtraversărilor de diguri și drumuri;
• Sistemele de Gospodărire a Apelor din arealul afectat s-au mobilizat cu mijloace materiale și echipe operative de intervenție pentru ajutorarea Comitetelor Locale în acțiunile de limitare și înlăturare a efectelor inundațiilor dacă situația o impune, până la îndepărtarea pericolului și revenirea situației la normal.

S.G.A Dolj, măsuri întreprinse:

• S-au alcătuit echipe de intervenție operativă formate din 11 cadre TESA și 40 de muncitori, sub directa îndrumare a inginerului șef și directorului S.G.A Dolj, care monitorizează permanent lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor (diguri pe raza județului Dolj începând de la limita cu județul Mehedinți, comuna Salcia, până la Dăbuleni, limita cu județul Olt)
• S-au asigurat ca mijloace de intervenție un încărcător frontal ICB, două autobasculante, un camion de transport materiale, două autoutilitare pentru transport materiale, patru autoturisme pentru transport muncitori și personal tehnic. De asemenea sunt asigurați peste 15.000 de saci la cantonele Silvestru, Nedeia și Bistreț, iar dacă situația impune aceștia vor fi umpluți cu nisip.
• La canton Bistreț s-au transportat 4 rabe cu balast și 2 cu nisip, iar la canton Nedeia 2 rabe cu nisip in vederea umplerii sacilor daca situatia o impune.

Conducerea S.G.A Dolj a atenționat primăriile riverane, care au activat Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și Serviciul Voluntar SU din cadrul acestora. La rândul lor primăriile au atenționat micii fermieri deținători de animale să părăsească zonele și insulele inundabile.
Comitetul Local al primariei Calafat în data de 18.03.2013, a executat preventiv cu grederul o variantă ocolitoare de 1.2 km, pe DJ 553 între Km 2-3, ce se va folosi în cazul în care acest drum va fi inundat.
Caseta Tehnică
Mărimi caracteristice de apărare pentru zonele indiguite:

FAZA I DE APĂRARE: Atunci când nivelul apei ajunge la piciorul taluzului exterior al digului pe o treime din lungimea digului.

Sursa: http://www.oltenasul.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.