Administrația Națională ”Apele Române” implementează, în prezent, un proiect prin care se pun bazele aplicării strategiei naţionale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv a situațiilor generate de fenomene hidrologice extreme, precum secetă și ape mari, poluări sau accidente la sistemul de gospodărire a apelor, în caz de dezastre, elaborată de Ministerul Mediului , Apelor şi Pădurilor (MMAP) – ”WATMAN – Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”.
Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele și dotările, vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul românesc, în toate cele 11 Bazine Hidrografice: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș – Vedea, Buzău – Ialomița, Siret, Prut – Bârlad și Dobrogea – Litoral. Proiectul are o valoare de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.
Potrivit directorului tehnic al ABA Jiu, Constantin Păunescu, ”implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populației prin faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informații, în timp real, privind evoluția și gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România”.
La nivelul Administrației Bazinale de Jiu, prin proiectul WATMAN, se vor realiza, în judetul Dolj, 7 statii automatizate din care: 5 statii automatizate pentru masurarea calitatii apei: Isalnita – Amaradia, Bechet – Dunare, Calafat – Dunare, Malu Mare – Jiu, Podari Jiu; o statie pentru marirea gradului de siguranta la baraje – Baraj Isalnita; o statie pentru masurarea debitelor la folosinte : SE Craiova – Canal de apa calda.
Stațiile automatizate de pe cursurile de apă vor măsura volumul precipitațiilor solide sau lichide și vor transmite datele on line. Astfel va crește precizia prognozelor hidrologice, iar comunicarea cu administrațiile publice locale, privind apărarea împotriva inundațiilor, se va putea realiza în timp util intervențiilor.
Pentru dotarea celor doua centre de intervenție rapidă – Craiova și Tg. Jiu – au fost aduse utilajele necesare intervențiilor în cazul apelor mari sau poluărilor. Până acum s-au primit dotări precum 1.800 m liniari de diguri gonflabile, 4 mașini de umplut saci cu nisip, un tractor cu remorcă, sisteme de iluminat, un laborator mobil, o barca cu motor etc.
Valoarea totala a produselor, serviciilor și lucrărilor prevazute a se realiza la nivelul Administrației Bazinale de Apă Jiu este de aproximativ 6 milioane lei, fără TVA.