Biblioteca Aman, casa marilor istorici români: Fondul personal de carte al academicianului...

Biblioteca Aman, casa marilor istorici români: Fondul personal de carte al academicianului Dinu C. Giurescu, donat bibliotecii craiovene

598
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

dindiirca dinu c giurescu phixr Biblioteca Aman, casa marilor istorici români: Fondul personal de carte al academicianului Dinu C. Giurescu, donat bibliotecii craiovene poze

Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, a fost prezent joi, 31 octombrie, în Bucureşti, pentru a se întâlni cu academicianul Dinu C. Giurescu. Subiectul discuţiilor l-a constituit dorinţa reputatului istoric de a-şi dona întregul fond de carte Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.
Cu acest prilej, Lucian Dindirică a declarat: „Continuăm seria înzestrărilor pentru Biblioteca «Aman». Dacă, în urmă cu câteva luni, academicianul Dan Berindei a ales biblioteca noastră ca loc în care să-şi pună în valoare întregul fond de carte, acum a venit rândul unui alt academician cunoscut, Dinu C. Giurescu, să repete această frumoasă şi recentă istorie. Vorbim aici de mii de volume care vor ajunge pe rafturile bibliotecii noastre, ocazie cu care vom înfiinţa şi o secţie care va purta numele marelui istoric.
Cărțile abordează o multitudine de teme istorice, în mod deosebit etapa de istorie contemporană. Cu această din urmă donaţie reuşim să aducem la Craiova o colecţie de volume complexă şi variată, cărţi extrem de necesare pentru înțelegerea istoriei recente, a celei contemporane.
Lucrările sunt deosebit de valoroase, atât prin bogatul lor conținut informativ, cât şi prin trecutul lor zbuciumat, după ce exponenți ai regimului comunist au încercat în nenumărate rânduri să distrugă această bibliotecă. Ceea ce vedem astăzi sunt fie cărţi care au rezistat timpului, fie lucrări strânse după momentul 1989.
Alături de aceste volume preţioase, domnia sa şi-a exprimat disponibilitatea în ceea ce priveşte donarea unor obiecte de familie care aduc aminte de şarmul şi parfumul unei epoci apuse. Într-o primă etapă vom aduce o vitrină cuprinzând diplomele şi distincţiile cu care a fost onorat în lunga sa carieră de dascăl şi cercetător, dar şi o piesă de mobilier unicat, moştenită de la bunicul său, profesorul Constantin Giurescu.
O mare surpriză pentru noi şi, totodată, un mare câştig pentru bibliotecă şi pentru comunitate sunt manuscrisele academicianului Dinu C. Giurescu, cărţile, materialele şi operele antecesorilor săi, ale tatălui – academicianul Constantin C. Giurescu şi ale bunicului – academicianul Constantin Giurescu.
Toate aceste documente şi volume vor intra în patrimoniul nostru şi își vor găsi locul într-o frumoasă sală a bibliotecii, una în care ne propunem să reconstituim cât mai fidel cu putinţă acea atmosferă propice studiului şi cercetării. Revenind la meritele acestor importanţi istorici, trebuie reliefat faptul că avem de-a face cu o veritabilă dinastie de oameni de carte, de mari cărturari. O familie care, prin cei trei Giurescu, și-a adus o contribuție majoră la ceea ce înseamnă prezentarea obiectivă şi temeinică a istoriei românilor, dar şi la modelarea și la educarea generaţiilor de tineri.
O întrebare legitimă, una care probabil se află pe buzele tuturor, este cea privitoare la locul, la instituţia în care Dinu C. Giurescu a decis să-şi statornicească zestrea de informaţii, de cărţi şi documente. De ce Biblioteca «Aman» şi de ce tocmai la Craiova? Ei bine, răspunsul a venit chiar de la domnia sa, care consideră Biblioteca «Aman» ca fiind una dintre instituțiile de cultură din țară care au crescut foarte mult în ultima perioadă, apreciind în mod deosebit investițiile care s-au făcut la Craiova în domeniul cultural, în special în cel al conservării și punerii în valoare a cărții.
Sigur că toate aceste lucruri pozitive care s-au făcut și care se fac în continuare în cultură, investiții pe care toată lumea le vede și care se bucură de toată aprecierea, inclusiv la București, nu puteau fi duse la bun sfârșit fără implicarea Consiliului Județean Dolj și a domnului președinte Ion Prioteasa. De altfel, o discuție între domnul președinte și reputatul istoric i-a întărit academicianului Dinu C. Giurescu convingerea că decizia de a-și dona fondul de carte Bibliotecii «Aman» este cea mai bună alegere”, a declarat managerul Bibliotecii „Aman”, Lucian Dindirică.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat: „Este un motiv de bucurie că patrimoniul tipărit al Bibliotecii «Aman» se va îmbogăți cu fondurile personale de carte ale academicienilor Dinu C. Giurescu și Dan Berindei. Sunt personalități de prim rang ale istoriografiei românești și universale, reprezentanți de marcă ai vieții publice, care, prin gestul lor, înnobilează Craiova și aduc un plus bibliotecii noastre. Cetatea Banilor câştigă astfel o zestre culturală exprimată în mii de volume, unele unicat, dar toate valoroase prin vechime și prin conținut. Multe dintre aceste exemplare poartă amprenta iluștrilor academicieni Constantin Giurescu și Constantin C. Giurescu, aceștia lăsând numeroase adnotări pe paginile cărților care, de acum, vor fi păstrate la Craiova”.

Sursa: http://www.oltenasul.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.