Concert coral aniversar de muzică sacră al Coralei Academice a Filarmonicii Oltenia

Concert coral aniversar de muzică sacră al Coralei Academice a Filarmonicii Oltenia

583
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 4,00)

INVITAŢIE LA CONCERT ANIVERSAR DR. VALENTIN CÎRLIG (UMF CRAIOVA)

50 DE ANI DE ACTIVITATE DIRIJORALĂ

 

 

Ne face plăcere să vă invităm, miercuri, 10 octombrie 2012, ora 19.00, la concertul coral aniversar de muzică sacră al Coralei Academice a Filarmonicii Oltenia, concert organizat pentru a îl omagia pe prof. univ. dr. Valentin Cîrlig de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, la împlinirea a 50 de ani de activitate dirijorală şi a 40 de ani de la înfiinţarea coralei mediciniştilor craioveni.

 

Prof. Univ. dr. Valentin Cîrlig a terminat Facultatea de Medicină din cadrul UMF Carol Davila din Bucureşti în 1961. Fără a avea intenţia a deveni muzician, a urmat studii muzicale alături de cele liceale, beneficiind de îndrumarea lui Mihail Bîrcă, Constantin Baciu şi Ioan Alexandrescu. Pe lângă profesia medicală şi academică, dr. Valentin Cîrlig a desfăşurat activitatea de dirijor amator la diferite coruri, iar în 1972 a înfiinţat corala Facultăţii de Medicină din Craiova. De asemenea, dr. Valentin Cîrlig a manifestat preocupări componistice în domeniul muzicii corale, fiind distins inclusiv de Uniunea Compozitorilor din România. Este doctor în medicină, profesor universitar şi a fost şeful departamentului de Farmacologie din cadrul UMF Craiova.

 

Prof. univ. dr. Valentin Cîrlig este cel care a avut iniţiativa, în urmă cu 40 de ani, să înfiinţeze corala Facultăţii de Medicină din Craiova, corală care a dus faima talentului muzical al mediciniştilor craioveni nu doar în ţară, ci şi în străinătate, mai ales în perioada unui regim totalitar, când rar răzbăteau peste hotare talentele artistice ale studenţilor, indiferent de activitatea pe care o desfăşurau extra-curricular.

 

In acest răstimp, corala a susţinut o activitate permanentă, participând la diverse festivaluri şi concursuri naţionale, obţinând de fiecare dată rezultate notabile: titlul de laureat la diferite ediţii ale Festivalului Naţional de Artă Studenţească, trofeul concursurilor: D.G.Kiriac, I.Vidu, C. Porumbescu, I.Velceanu.

 

Corala a susţinut concerte în toate centrele universitare ale ţării, precum şi la posturile centrale de radio şi televiziune. De asemenea, corala a avut şansa de a cânta şi peste graniţă: Jugoslavia (1975-1981), Cehoslovacia 1976, Germania (1985, 1989, 1994, 1997, 2005), Grecia 1999, 2006, Ungaria 2004.

 

In 1982, la împlinirea a 10 ani de activitate, Corala Facultăţii de Medicină din Craiova a primit înaltul patronaj al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Cu sprijinul acestui for, corala a fost apoi acceptată să susţină concerte anuale la Ateneul Român.

 

In 1985, la iniţiativa Universităţii din Leipzig, corala Facultăţii de Medicină a avut onoarea de a participa la concertul susţinut la Neues Gewandhaus, prin care s-a celebrat tricentenarul naşterii lui J.S.Bach, G.F.Hendel.

 

Repertoriul coralei include lucrări ale compozitorilor români, clasici şi contemporani, precum şi literatură corală universală, din diverse perioade.

 

Maestrul Valentin Cîrlig a continuat să dirijeze cu cinste corala mediciniştilor şi după 1998, când a fost înfiinţată Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Dar acest lucru s-a întâmplat doar până în 2010, când, din obstacole financiare imposibil de surmontat de singura corală de studenţi medicinişti din ţară, maestrul Valentin Cîrlig a fost nevoit să le transmită coriştilor săi că nu mai pot continua a se întâlni nici pentru repetiţii, nici pentru concertele măreţe care le-au dus faima peste hotare decenii de-a rândul.

 

Membrii grupului au fost selectaţi, cu perseverenţă, din rândul studenţilor cu bune rezultate profesionale. Aşa se explică de ce, mai bine de 100 de cadre didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, de la preparatori la profesori universitari au cântat în acest cor. Printre cei care îşi poartă cu drag statutul de membru al Coralei UMF Craiova se numără: prof. univ. dr. Ion Georgescu – reputat chirurg, prof. univ. dr. Gabriel Găman, dr. Constantin Ecobici – fost director al Direcţiei Publice de Sănătate Dolj, conf. univ. dr. Viorela Enăchescu, conf. univ. dr. Andrei Tica – medic primar ginecolog, dr. Claudiu Stamatescu – fostul medic al echipei de fotbal Universitatea Craiova, dr. Maria Moţa – cunoscut diabetolog, prof. univ. dr. Dan Anuşca. Profesionalismul şi dăruirea maestrului, dar şi repertoriul abordat în cadrul coralei i-au atras însă, de-a lungul timpului, şi pe studenţii altor facultăţi: Ionuţ Ilicevici – fostul chitarist al trupei Redivivus, actualmente al trupei Magazinul de Muzică, Andreea Păduraru – cunoscut regizor de film din Bucureşti, ing. Dan Stoica, preot Viorel Dica şi mulţi alţii.

 

Concertul aniversar are loc miercuri, 10 octombrie, ora 19.00, în sala Filarmonicii Oltenia şi include în program, printre altele, lucrări de Johann Sebastian Bach, Serghei Rahmaninov, Nikolai Rimski-Korsakov, Dmitri Bortnianski, Alexandru Racu, Dumitru Georgescu-Kiriac, Piotr Ilici Ceaikovski sau Valentin Cîrlig. Preţul biletului: 10 lei; 5 lei (elevi, studenţi, pensionari).



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.