Craiova: Colocviile Cinematografice prezintă filmul „Yentl” (1983)

Craiova: Colocviile Cinematografice prezintă filmul „Yentl” (1983)

644
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” organizează miercuri, 12 martie 2014, de la ora 16:00, o noua întâlnire a Colocviilor Cinematografice realizate de lector univ. dr. Cătălin Ghiţă. Filmul care va fi prezentat, difuzat şi comentat este Yentl – o producţie 1983.

„Debutul regizoral al Barbarei Streisand, Yentl (1983) este o adaptare cinematografică a unei piese semnate, în colaborare de Leah Napolin și de Isaac Bashevis-Singer (piesă care are, la rându-i, ca hipotext nuvela lui Bashevis-Singer, „Yentl and the Yeshiva Boy”).

În centrul intrigii, stă aventura unei tinere evreice ashkenaze (deci din Europa Centrală, mai precis, din Polonia), care, îndrăgostită de învățătură, vrea să se perfecționeze în studiul Talmudului, ocupație, precum se știe, rezervată bărbaților. Acțiunea are loc la începutul secolului al XX-lea, înaintea calamității primului război mondial. Pierzându-și tatăl, un erudit permisiv, Yentl descoperă că singura cale ce-i rămâne deschisă în interiorul societății falocratic-divizate din hinterland-ul polon este aceea de soție cu atribuții exclusiv casnice.

Urmarea? Tânăra se deghizează în bărbat, asumându-și și un nou nume (Anshel) mergând la o școală de înalte studii teologice, pentru a pătrunde astfel tainele Legii mozaice. Încurcăturile amoroase, simultan delicate și comice, îi complică existența pe care și-o voia dedicată integral studiului Talmudului”, exyplică lector univ. dr. Cătălin Ghiţă.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.