Contractul de privatizarea a Electroputere Craiova a fost încălcat

Contractul de privatizarea a Electroputere Craiova a fost încălcat

7.374
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 5,00)

Al-Arrab Contracting Company Limited, cea care a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni la Electroputere SA Craiova, a încălcat contractul de privatizare încheiat cu AVAS în anul 2007. Curtea de Conturi arată că angajamentele asumate nu au fost îndeplinite. Unul dintre ele se referă la menţinerea unui număr de 3.353 salariaţi în cel de al cincilea an investiţional. În realitate, în 2012, mai erau doar 1.021 salariaţi.

 

Referitor la îndeplinirea obligaţiilor privind salariaţii, cumpărătorul nu a atins ţinta propusă (un număr de 3.353 de salariaţi, în cel de-al cincilea an investiţional), la 31.12.2012 societatea având un număr de numai 1.021 de salariaţi, în condiţiile în care, conform ofertei financiare, ofertantul s-a angajat să menţină în societate, pe perioada derulării planului de afaceri (cinci ani), numărul de 2.635 de salariaţi, angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată (eventualele reduceri ale acestui număr de salariaţi urmând a se produce numai din cauze naturale sau ca urmare a încetării contractelor individuale de muncă, de drept prin acordul părţilor, demisia salariatului sau din motive imputabile salariatului). De precizat că prin Contractul de vânzare-cumpărare acţiuni nu s-a prevăzut o clauză penalizatoare pentru nerespectarea obligaţiei privind menţinerea în societate a numărului de personal prevăzut în planul de afaceri”, se arată în raportul public aferent anului 2015 al Curții de Conturi.

 

În consecință, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a acţionat firma Al-Arrab Contracting Company Limited în instanţă, iar cauza figurează la Tribunalul Bucureşti ca fiind suspendată.

 

Pe de altă parte, se mai arată în raportul Curții de Conturi, Al-Arrab Contracting Company Limited nu a respectat nici termenul de realizare a investiţiei de 5 milioane euro, aferentă anului III, raportată ca realizată, AVAS nerecunoscând ca investiţie o operaţiune în valoare de 1,435 milioane euro, ce reprezintă compensarea valorii unei părţi din investiţie cu dobânda datorată de către SC Electroputere SA Craiova ca urmare a unui împrumut acordat.  Astfel, AAAS a calculat penalităţi în sumă de 287.000 euro, acţionând cumpărătorul în instanţă, în anul 2013. Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea în 2015 şi a obligat firma Al-Arrab Contracting Company Limited la plata către vânzător a sumei de 287.000, reprezentând despăgubiri. Al-Arrab a formulat apel, dar Curtea de Apel Bucureşti l-a respins ca nefondat, cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, iar în timpul controlului au fost înregistrate în evidenţa contabilă drepturi de creanţă în valoare totală de 1,6 milioane lei.

 

Curtea de Conturi a recomandat continuarea, de către AAAS, a demersurilor legale iniţiate în vederea realizării drepturilor ce se cuvin statului în condiţiile nerespectării, de către cumpărătorul Al-Arrab Contracting Company Limited, a obligaţiilor asumate prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni nr. 67/30.10.2007.

 

Electroputere Craiova a fost privatizată în luna noiembrie 2007, pachetul majoritar de acţiuni de 86,28% fiind deţinut de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited.



2 COMENTARII

  1. #1
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6495

    O sa vanda mohamedanii la fier vechi ce a mai ramas. Stati linistiti.

    V.M.P.T.I.S.I.2017 !!
  2. #2
    Junior
    Data de inscriere
     20-01-2017
    Mesaje
    68

    Ce stire, ce noutate de parca nu stim cum sau dat toate degeaba la borfasi sa le taie la fier vechi, bineinteles cu parandaraturile cuvenite. Pretul a fost mic, parandaratul mare. O da lu gigel pe 3 lei ca da spaga 1 milion. Tu daca te duci sa o cumperi cu 100 de lei nu ti-o da

    Life is really simple, but we insist on making it complicated.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.