Decizie definitivă: Doi ani de închisoare pentru Bercea Mondial

Decizie definitivă: Doi ani de închisoare pentru Bercea Mondial

1.017
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 4,50)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, astăzi, decizia definitivă în dosarul în care Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost judecat pentru evaziune fiscală în formă continuată. Bărbatul, deţinut în prezent în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, a rămas cu 2 ani de închisoare cu executare. În acelaşi timp, Curtea de Apel Craiova judecă apelul formulat de Bercea împotriva deciziei Tribunalului Olt prin care a primit 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor calificat.

În luna martie 2012 judecătorii Tribunalului Olt l-au condamnat pe Sandu Anghel la 2 ani de închisoare într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Pe 21 noiembrie 2012, Curtea de Apel Craiova a respins recursul lui Bercea Mondial, menţinând pedeapsa de 2 ani primită pe fond. Atât inculpatul, cât şi procurorii au formulat recurs, soluţionat astăzi de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a respins ambele recursuri, Sandu Anghel rămânând cu pedeapsa de 2 ani închisoare cu executare.

În rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Bercea Mondial, procurorii au reţinut că, în perioada 2001-2005, interlopul a acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare, suma de 50.803.591.400 de lei vechi, în condiţiile în care, între societăţile administrate de acesta şi societăţile beneficiare, nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, acesta a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 18.404.000.000 lei vechi – reprezentând salarii, sume pe care le-a reintrodus în circuitul financiar al societăţilor administrate.

Tot în baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societăţi comerciale dividende în sumă de 1.968.000.000 lei vechi, iar din contul alteia, în sumă de 3.243.500.000 lei vechi, în condiţiile în care societăţile din conturile cărora a ridicat aceste sume, au înregistrat pierderi lună de lună, după cum au mai consemnat în rechizitoriu procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. În plus, Bercea Mondial era acuzat că a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi al căror asociat şi administrator a fost, pentru a îngreuna şi obstrucţiona controlul fiscal, situaţie care a impus efectuarea verificărilor de pe extrasele de cont ridicate din unităţile bancare unde societăţile administrate au avut deschise conturile.

În același timp, la Curtea de Apel Craiova continuă judecarea apelului în dosarul în care Bercea Mondial a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru tentativă la infracțiunea de omor calificat.

Sursa: www.oradedolj.ro

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.