Festivităţi de comemorare la 75 de ani de la izbucnirea celui de-al...

Festivităţi de comemorare la 75 de ani de la izbucnirea celui de-al II-lea Război Mondial

859
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 5,00)

În septembrie 1939, după agresiunea Germaniei şi atacarea de către URSS a Poloniei, mii de polonezi au fost nevoiţi să-şi părăsească patria ameninţată. Pe parcursul a câteva zile, graniţa dintre Polonia şi România a fost trecută de aproximativ 60 de mii de persoane: soldaţi şi civili, autorităţi civile şi militare, înalţi funcţionari de stat. În clădirea actualului Muzeu de Artă din Craiova şi-a desfăşurat activitatea preşedintele Poloniei Ignacy Mościcki şi comandantul suprem mareşalul Edward Rydz-Śmigły.

În pofida dificilei situaţii internaţionale, partea română a manifestat multă înţelegere şi bunăvoinţă faţă de polonezi, evocând relaţiile prieteneşti cu Republica Polonă din perioada interbelică.

Mulţi dintre soldaţi, trecând prin România, au reuşit să ajungă în Franţa şi în Orientul Apropiat, unde se reorganizau forţele armate poloneze. Aproximativ 30 de mii de civili şi-au găsit azil în România în timpul celor mai puternice tulburări generate de război, putând să se bazeze pe compasiunea şi ajutorul populaţiei locale.

În scopul evocării acelor evenimente, Ambasada Republicii Polone la Bucureşti în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, autorităţile municipiului Craiova şi ale judeţului Dolj, precumşi Universitatea din Craiova organizează în data de 7 octombrie o acţiune la care vor participa Bogdan Borusewicz, Mareşalul Senatului Republicii Polone şi Titus Corlăţean, Ministrul Afacerilor Externe al României.

Programul festivităţilor cuprinde:

Ora 11:30

Deschiderea expoziţiei „Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc, în perioada 1939-1947” – în clădirea Muzeului de Artă, Palatul Jean Mihail, CaleaUnirii, Nr. 15, Craiova;

Ora 13:00

Ceremonia militară, depunerea de coroane la monumentul refugiaţilorşi ”Apelul memoriei” la morminte, cu participarea unui subdetaşament reprezentativ format din 30 de persoane aparţinând Armatei Poloneze şi Purtătorilor de Stindarde ai Brigăzii a 17-a Mecanizate din Wielkopolska, dar şi a unor reprezentanţi ai orchestrei militare şi a unor soldaţi români din Brigada a 2-a Infanterie, aparţinând garnizoanei din Craiova – Cimitirul Catolic, Strada Bucovăţ, Craiova



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.