Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova a împlinit 19 ani

Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova a împlinit 19 ani

3.281
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

La 18 iunie 1998 era promulgată de Președintele României, Legea nr. 116 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, parte componentă a Sistemului Național de Apărare. Această lege aduce ca element de noutate, în structura Comandamentului de Jandarmi Teritorial Craiova, o structură mobilă.

În baza Ordinului ministrului de interne din data de 25.09.1998, se înființează Batalionul 88 Mobil de Jandarmi Craiova, unitate destinată să organizeze sau să conducă și să execute misiuni specifice, ce revin jandarmilor în zona de responsabilitate corespunzătoare Comandamentului de Jandarmi Teritorial Craiova, respectiv județele: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Argeș și Teleorman.

 

Începând cu anul 1999, Batalionului 88 Mobil de Jandarmi Craiova i s-a adus modificări structurale, fiind încadrați numai ofițeri, subofițeri și jandarmi angajați pe bază de contract. Unitatea funcționa cu 5 Detașamente de Jandarmi Mobile, atribuțiile și misiunile diversificându-se și perfecționându-se continuu.

Pe lângă misiunile de bază, vizând asigurarea măsurilor de ordine cu ocazia unor manifestații, restabilirea ordinii publice în cazul tulburării grave a acesteia, s-au dat în competență și misiuni de menținere a ordinii publice, precum și misiuni de combatere a fenomenului infracțional și contravențional, contribuind prin aceasta la asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

Mai mult, începând cu luna iulie 2000, Batalionul 88 Mobil de Jandarmi Craiova a început să execute misiuni de asigurare a ordinii și liniștii publice în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar, în parcuri, locuri de agrement, piețe, dând curs sesizărilor făcute de cetățeni, sesizări referitoare la ilegalitățile și faptele care se comit în aceste zone.

De asemenea, s-a pus în aplicare ”Concepția privind realizarea sistemului de patrule mobile în mediul rural”, elaborată de Comandamentul Național al Jandarmeriei Române și aprobată de ministrul de interne, astfel că, începând cu luna decembrie 2001, efectivele batalionului au început să acționeze în zona de competență cu noi elemente de dispozitiv: patrule mobile auto de ordine publică pe traseele din mediul rural, într-un sistem independent, complementar celui realizat de către poliție.

S-a pus accent pe asigurarea unui climat de ordine, de respectare a normelor de conviețuire între cetățeni, prevenirea furtului de material lemnos, a actelor de braconaj și a furturilor de produse agricole și animale.

Ca o recunoaștere internațională a nivelului de pregătire a efectivelor Jandarmeriei Române, aceasta a fost primită, la 25 octombrie 2001, în Asociația Polițiilor și Jandarmeriilor Europene și Mediteraneene (FIEP), cu statut militar, efective ale unității participând la misiuni de menținere a păcii în Kosovo, sub egida ONU.

La începutul anului 2003, Jandarmeriei i-au fost repartizate noi competențe de către conducerea Ministerului Administrației și Internelor, prin ”Concepția de acțiune pentru asigurarea ordinii publice și creșterea gradului de siguranță a cetățeanului”.

Pornind de la concepția de acțiune pentru asigurarea ordinii publice și creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, prin Ordinul MAI din 01.07.2003, Batalionul 88 Mobil de Jandarmi Craiova s-a transformat în Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova.

Legea 550 din 29 noiembrie 2004 de organizare și funcționare a Jandarmeriei Române desființează Comandamentul de Jandarmi Teritorial Craiova, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova transformându-se în unitate de sine stătătoare, subordonată direct Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, având ca zonă de responsabilitate județele: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Argeș, Teleorman și Giurgiu.

Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova se compune din structura de comandament, organizată pe servicii și compartimente, subunități luptătoare și subunități de suport logistic, destinate organizării și executării misiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice și de combatere a infracționalității în zona de responsabilitate teritorială.

Prin Ordinul MAI din 06.06.2005  privind atribuirea de denumiri cu conotații și semnificații istorice unor unități de jandarmi, Grupării de Jandarmi Mobile Craiova i-a fost atribuită denumirea de Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Frații Buzești” Craiova.

De la intrarea în vigoare a noii legi, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova a acționat pentru realizarea unor schimbări calitative în modul de organizare și executare a misiunilor, activitatea având drept scop principal realizarea unui climat de ordine civică corespunzător, creșterea siguranței cetățenilor și prevenirea criminalității stradale, prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și contravențional, garantarea și apărarea drepturilor și libertăților constituționale, a proprietății publice și private, asigurarea funcționării în bune condiții a instituțiilor democratice ale statului.

După 138 de ani de serviciu militar obligatoriu, în data de 23 octombrie 2006, acesta a fost desființat, în mod oficial, în România, ceea ce a adus schimbări și în rândul Jandarmeriei Române, astfel in statul de organizare al Grupării de Jandarmi Mobile Craiova sunt prevăzute funcții doar de subofițeri, maiștri militari și ofițeri, precum și personal contractual.

Începând cu luna ianuarie 2007, a intrat în vigoare noul stat de organizare, în care au fost prevăzute şi operaţionalizate noi structuri ale unităţii (Serviciul Centrul Operaţional, Serviciul Comunicaţii şi Informatică), urmărindu-se cu precădere reducerea funcţiilor din comandament şi mărirea numărului celor de execuţie.

În perioada 2011-2013 și în primul trimestru al anului 2014 activităţile specifice de management resurse umane, juridic, financiar-contabilitate, logistică, marketing şi achiziţii pentru GJMb Craiova, sunt asigurate de structurile specializate din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj.

Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Frații Buzești” Craiova nu are personalitate juridică, interesele sale în faţa instanţelor judecătoreşti şi a altor autorităţi jurisdicţionale fiind reprezentate de către consilierul juridic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, în condiţiile legii.

În conformitate cu prevederile Ordinului MAI nr. I/2527 din 25.03.2014, la nivelul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au fost efectuate unele modificări organizatorice care au constat în:

  • înfiinţarea Compartimentului Juridic;
  • înfiinţarea Compartimentului Resurse umane şi organizare structurală;
  • înfiinţarea Compartimentului Comunicaţii şi tehnologia informaţiei;
  • înfiinţarea Compartimentului Suport logistic.

Totodată a fost aprobată organigrama unităţii și au fost efectuate unele modificări structurale, după cum urmează:

  • înfiinţarea Serviciului Comunicaţii şi tehnologia informaţiei;
  • înfiinţarea Serviciului Suport logistic.

În anul 2016 structura organizatorică a Grupării de Jandarmi Mobile ”Frații Buzești” Craiova a fost reorganizată conform noului stat de organizare, intrat în vigoare începând cu luna iunie. De la această dată și până în prezent nu au mai avut loc modificări structurale sau cu privire la atribuțiile din competență, la nivelul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.



2 COMENTARII

  1. #1
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2834

    19 ani în serviciul Mafiei PCR-PSD.

  2. #2
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6886

    Jmecherul cu banul.. si jandarmul cu pulanul . Multi cred ca nu au avut ocazia sa vada jandarmii cand sunt pe mod cotonogeala ON. Nici nu le doresc la ignoranti sa ii vada pe modul cotonogeala ON.

    Ce beneficiu social si uman au facut jandamii in tara asta ?… Niciunul. Mai prind si ei noaptea cate un infractor neinspirat si il dau la ziar dar in rest… nu produc nici un beneficiu util sociertatii.

    Acum cateva zeci-sute de ani.. sperietoarea satului romanesc era jandarmul. Venea si iti lua si gainile din curte si ouale din cuibar.. si hainele de pe tine.. Asta au fost jandarmii in istorie si cu istoria asta se mandresc.

    Eu consider jandarmii ca fiind cainii de paza ai hotilor. Nu ati vazut cum fac toti gard cand e vorba de guvernanti sau mai marii sau mai micii tarii. Asta sunt jandarmii pentru mine. Ce ordine.. ce disciplina.. ce combaterea infractionalitatii. astea sunt niste vrajeli ieftine ca sa-si justifice activitatea.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.