Localnicii din Teasc: „Țăranii cu munca, samsarii cu banii”

Localnicii din Teasc: „Țăranii cu munca, samsarii cu banii”

4.532
28
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

„Țăranii cu munca, samsarii cu banii…” sunt vaietele localnicilor din Teasc, cunoscuți în toată țara pentru legumele pe care la cresc în solarii. Oamenii se plâng că nu au loc pe piață așa că sunt nevoiți să le vândă la poartă, la prețuri de nimic.

 

Ceapa și usturoiul au ieșit pe piață încă de la începutul anului. A fost o iarnă bună pentru legumicultori și aproape au terminat producția. „Ceapa și usturoiul au ieșit din decembrie. Iarna a fost blândă și producția bună. Am avut șase solarii pline cu ceapă și două cu usturoi. Am vândut aproape tot, dar cu 10 bani firul. La prețul ăsta am scos investiția și cam atât. Noi vindem marfa la samsari, iar în piață dacă o să mergeți o să vedeți că prețul unei legături de ceapă și usturoi este de trei ori mai mare. Noi din păcate nu mai avem loc pe piață, așa că vindem totul din bătătură“, a povestit Fănel Mitroi.

 

Legumele din străinătate au luat fața celor românești

 

Țăranii din Teasc se plâng și că legumele din străinătate au acaparat piața, motiv pentru care ei au de pierdut. „Noi avem legume 100% românești, iar statul nu ne ajută cu absolut nimic. În toate marile magazine se vând produse aduse din Olanda, Turcia sau Grecia. Anul acesta toată producția de ceapă și usturoi am dat-o aproape gratis. Dacă nu făceam acest lucru eram nevoit să o arunc, iar astfel nici investiția nu o recuperam. Noi avem produse bune, gustoase și sănătoase. Toată lumea știe că nu folosim decât îngrășământ natural. Prazul nostru are un gust aromat și bun, iar cel din Olanda este la gust ca guma de mestecat“, a spus o localnică.

Oamenii deja au început să pregătească solariile pentru roșii. Spera ca măcar cu pătlăgelele să reușească să facă profit.



28 COMENTARII

  1. #1

    Iar poliția doarme si amendează bătrînii care muncesc iar pe bisnitari ai pupă în …

  2. #2
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    5414

    Pai normal.. Samsarii pe ce sa faca si ei bani sa isi masini.. sa faca figuri cu ele pe strazi.. sa-si ia lant de haur la gat..?? pe samsareala normal..

    Ati vazut ca fac careffour market in Piata mare nu? ) Acolo mai lipsea mini market in Piata Mare .. . Statul vrea sa ingroape toti micii producatori..

    V.M.P.T.I.I.I.2016 !!
  3. #3

    Cine ii pune sa isi vanda marfa la samsari?

  4. #4
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2011
    Citat Mesaj initiat de koss®
    Pai normal.. Samsarii pe ce sa faca si ei bani sa isi masini.. sa faca figuri cu ele pe strazi.. sa-si ia lant de haur la gat..?? pe samsareala normal..

    Ati vazut ca fac careffour market in Piata mare nu? ) Acolo mai lipsea mini market in Piata Mare .. . Statul vrea sa ingroape toti micii producatori..

    Nu faci bmw-uri din comerț cu ceapă luată de la țărani
    Iar pe producător nu-l obligă nimeni să vândă la intermediar. Asta e discuție ca la noi..să vorbim.
    S-au lenevit ei. În anii 90 țăranii umpleau piețele cu munți de legume și fructe, dar, vezi, erau ăi bătrâni, cei care cărau marfa cu căruța la oraș, cu trenul , cu ce puteau, dormeau cu ea în piețe.
    A cui e vina?
    Nu poți face avere din așa ceva, nici intermediarii, nici țăranii. Găsește fiecare un mod de a mânca, de a supraviețui.
    Dracu-l oprește pe ăla să vină cu ceapa la piață, s-o vândă cu 50 de bani chita..Ei îi așteaptă pe intermediari să vină la ei.
    Plus că trebuie să ai oameni să -ți vândă cantități mari de legume. Țăranul vindea la jumatea verii și vindea cantități mult mai mici, pe când ăștia cu serele se folosesc de bișnițari ca de niște vânzători, pt că au cantități mari..Nu o căruță de roșii, cum vindea tataie în 1990. Ăștia cu serele vând mult și din primăvară.
    Ba, dacă ai vrea să angajezi oameni prin piețe, să-ți vândă marfa, și-ar cere și sera cu totul.
    Am eu senzația că cu țiganii ieși mai bine decât cu românii .
    Și nu-i mai plânge atât pe farmerii ăștia, că sunt exact ca turcii, ba mai rău. Au NUMAI roșii mutant și bagă îngrățământ de-ți sparge ficatul un kil de roșii.
    Știi că au roșii puse separat pentru ei, nu? Că ale lor sunt puse fără chimicale… Alea pentru fraieri sunt mari, verzi, toxice și frumoase Și nu au nicio valoare. Cum ai mânca iarbă.

  5. #5

    exact…te invita in curte sa-ti arate marfa, baga banu in buzunar si dupaia tot el e nemultumit

  6. #6
  7. #7

    daca le dati voi tarani stricati lasati mai ieftin si castigati mai mult

  8. #8

    Dacă vrei să faci afacere…să nu ceri să îți spună omul,,mulțumesc”..

  9. #9

    Să-și angajeze vânzători prin piețe, dacă nu le convine. Să vadă ei atunci dacă ar mai face vreun ban cu serele.
    Ei cred că marfa se vinde singură? Și dacă s-ar asocia unii cu alții pt ca afacerea să crească, chiar și atunci nu ar trebui să investească bani, să plătească transport, chirii, salarii?
    Cu sera aia faci agricultură de subzistență, ca să ai și tu bani de facturi, de haine, de lucruri pe care nu le ai în gospodărie.
    Păi unde în lumea asta te poți îmbogăți cu o seră în curte, cu ceapă verde și roșii?
    Dacă nu le convine , să transporte ei marfa prin piețe, să plătească vânzători, benzină și altele.
    Samsarii ăia muncesc și ei, au cheltuieli, se descurcă. Marfa nu se cară și nu se vinde singură.
    Nu samsarii ăștia mici sunt problema României -niște mici comercianți – ci ăia mari, multinaționalele și companiile străine care cară tot profitul afară. Sau intermediarii români de curent, gaz. Politicienii corupți care au vândut și vând România pe doi lei.
    Nu oamenii mici care se descurcă cum pot fac rău, ci politicienii vânzători de țară. Dacă ăștia mici ar fi fost lăsați în pace, indiferent în ce domeniu muncesc ei, ar fi făcut să crească afacerile, să facă locuri de muncă.
    Abureli cu samsarii din piețe. Mafioții sunt ăia care dețin piețele, partidele politice.
    Facem jurnalism tot ca pe vremea lui Ceaușescu. Ne faultăm singuri.
    Eu am făcut , cândva, și agricultură. Partea cea mai grea era partea cu transportul, găsirea de loc în piață, statul cu marfa în piață, vânzarea. Și nu dădeai șpagă prin piețe, dar nu găseai loc sau era marfă în exces și scădeai prețul ca să vinzi mai repede sau ți se strica marfa.
    Deci, când ești pe cont propriu pe tot lanțul (producție, distribuție, vânzare) îți asumi tot riscul și e o prostie. Când vrewi să le faci singur pe toate și mai mult păgubești.
    Românul tot…nea Caisă. Să se asocieze nu au putut ca să facă o afaceri adevărate, producție și profit. Nu se asociază, că-s atât de deștepți că nu se pot înțelege doi-trei între ei.
    Samsarii…Păi să nu mai dea marfa la samsari, să moară de foame.

  10. #10
  11. #11

    Costică, dacă elimini intermediarii, dispar și serele. Ăia cu serele nu au bani de transport și de angajat oameni ca să stea pe piață din primăvară până-n toamnă cu marfa. Abia își plătesc curentul și le rămâne de niște mezeluri. Și nici samsarii nu se îmbogățesc, că lucrează o grămadă, GRATIS, cu familiile lor cu tot. E un mod normal de a-și câștiga cumva existența de-a lungul verii, fără să dea în cap cuiva.

  12. #12

    Nevoia. Dacă nu le cumpăra marfa en-gros, rămân cu ea și o aruncă. Intermediarul, deocamdată, îi face un serviciu.

  13. #13

    Claudiu-Gabriel Gămulescu atunci sa nu se mai planga. Sau sa cultive mai putin. am cunostine, producatori care cultiva cat cred ei ca pot vinde. si en-gros nu vand . bv lor! isi respecta munca.

  14. #14

    Chirita Florian , nu-i vorba de respectat munca aici. Ei vor să facă mai mulți bani decât cunoștințele tale care cultivă doar pentru gătit sau pentru că vând personal la piață de câteva sute de lei.
    Citește comentariul meu, ăla mai lung. Intermediarii sunt utili atunci când produci mult și nu poți vinde ce produci.
    Da, se plâng aiurea. Aici așa e.

  15. #15

    Crezi ca prind loc in piete? sau crezi ca reusesc sa vanda cantitati exorbitante inainte sa se strice?

  16. #16

    Sunt producători în piețe. Cei cu lubenițe, dar și alții.
    Dacă ăstora cu sere nu le convine , să meargă ei în piețe.
    Dar eu cred că nu ai înțeles nimic din ce-am scris eu.
    Dacă nu mai dai la intermediar, atunci mergi tu și ocupi locul din piață. Chestia e că ăștia care aiurează cu samsarii știu bine că ei vor să dea la intermediar, că altfel s-ar c..ca pe ei, că nu au cum să vândă marfa.
    Dar așa le place , să vorbească aiurea. Ei vor să vină statul să le dea 5 lei pe o ceapă, și să le aducă și bani de angajați care să muncească în sere?
    Nu mă lași?…Îi cunosc pe ăștia ca pe buzunarele mele.
    N-ar da un leu pentru țara asta, dar se plâng că nu li se dă nimic.

  17. #17
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    5417

    Mai lasa-ti-ma cu samsarii vostrii. Eu cunosc samsari care s-au imbogatit pe seama fraierilor.. Vand atat in Piata mare cat si in CV9.. Hai sa fim seriosi..

    V.M.P.T.I.I.I.2016 !!
  18. #18
    Member
    Data de inscriere
     01-01-2015
    Mesaje
    126
    Citat Mesaj initiat de Andra Panait
    Oamenii se plâng că nu au loc pe piață așa că sunt nevoiți să le vândă la poartă, la prețuri de nimic..

    Nu e adevarat, o spun din proprie experienta ca taranii si samsarii sunt facuti cu aceeasi matrita. La Teasc, cumperi produsele de la poarta producatorului cu acelasi pret cu care le cumperi din piata in Craiova, sau chiar mai mare.

  19. #19
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2015
    Citat Mesaj initiat de nea caisa
    Citat Mesaj initiat de Andra Panait
    Oamenii se plâng că nu au loc pe piață așa că sunt nevoiți să le vândă la poartă, la prețuri de nimic..

    Nu e adevarat, o spun din proprie experienta ca taranii si samsarii sunt facuti cu aceeasi matrita. La Teasc, cumperi produsele de la poarta producatorului cu acelasi pret cu care le cumperi din piata in Craiova, sau chiar mai mare.

    Dap, exact. Ei vor să vină samsarul și să dea marfa ca la piață, dar în 5 minute, en-gros și cu preț de magazin, la bucată.
    Am oprit și eu de câteva ori să cumpăr de la poartă. Canci, nu mai opresc în viața mea – mai scump ca la piață și tot d’alea turcești, verzi, chimicale.
    Și toată lumea are impresia că samsarii sunt toți romi. Păi rumânii ăia din piețe sunt 90% samsari, tot de pe la țară..Normal că-s din același material .

  20. #20

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.