Medie de intervenție de 26 cazuri pe zi a echipajelor SMURD ale...

Medie de intervenție de 26 cazuri pe zi a echipajelor SMURD ale ISU ”Oltenia”

4.874
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a intervenit, pe parcursul anului 2017, în medie, la 26 cazuri pe zi, fiind asistate 9.801 persoane, dintre care 8528 adulţi şi 1273 copii. Faţă de anul 2016, a crescut atât numărul cazurilor de urgenţă la care au participat echipajele S.M.U.R.D. (cu 7%), cât şi numărul persoanelor asistate (cu 8%), conform raportului întocmit pentru anul menționat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia” a prezentat ieri bilanțul activității pentru anul 2017, iar prezentarea datelor a avut loc în prezența secretarului de stat Raed Arafat.

Punctual, în 2017, ISU „Oltenia” a recrutat 41 candidaţi:

  • pentru concursul de admitere la Facultatea de Pompieri – 17 candidaţi, din care au fost declaraţi „admis” – 3;
  • pentru concursul de admitere la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri  şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu”  Boldeşti – 23 candidaţi, din care au fost declaraţi „admis” –  16;
  • pentru concursul de admitere la Academia Tehnică Militară –1

ISU Dolj a gestionat, în 2017, 11.116 acţiuni de intervenţie şi răspuns la solicitările cetăţenilor, în medie 30 pe zi. Comparativ cu anul 2016 numărul acestora a crescut cu 7%. Pe tipuri, urgenţele se prezintă astfel:

  • 569 incendii;
  • 36 intervenţii pentru asistenţa persoanelor;
  • 78 intervenţii pentru protecţia protecția comunităților;
  • 221 alte situații de urgență (inundații, misiuni pirotehnice, fenomene meteo periculoase, evenimente publice);
  • 9395 intervenţii S.M.U.R.D.

Media incendiilor la suta de mii de locuitori a fost de 415 (324 în anul 2016), iar media incendiilor la mia de kilometri pătrati de 403 (315 în anul 2016). Timpul mediu de răspuns a fost de 16 minute (14 minute în anul 2016), iar timpul mediu de intervenţie 74 minute (83 minute în anul 2016).

Cu toate eforturile depuse, în urma incendiilor produse, 8 persoane au decedat, iar alte 8 au suferit diferite traume. Raportat la anul 2016, numărul persoanelor decedate a fost de 6, iar al celor rănite – 6.

Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 62 persoane (50 adulţi şi 12 copii), faţă de anul 2016 când au fost salvate  500 persoane (496 adulţi şi 4 copii) .

Din cele 9395 intervenţii ale SMUD peste 96% reprezintă asistenţă medicală de urgenţă, astfel: 4731 afecțiuni medicale generale, 2126 traumatisme, 538 prim ajutor la accidente rutiere, 795 afecţiuni cardiace, 239 intoxicaţii.

În baza ordinelor primite de la eşalonul superior, efective din cadrul ISU Dolj au participat la misiuni în zona de competenţă a ISU B-IF, Vâlcea, Constanţa, Brăila şi Mehedinţi, existând o mobilitate continuă de forţe şi mijloace între forţele participante. Una dintre principalele activităţi pe linia personalului a fost desfăşurarea Exerciţiului Naţional OLTENIA 2017 – care a avut ca temă Accident tehnologic produc la Centrala Nucleară Electrică Kozloduy, exerciţiu organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi a angrenat forţele şi mijloacele structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă din regiunea Olteniei, cu accent pe misiuni desfăşurate în zona de competenţă a ISU Dolj, respectiv localităţile Craiova – Rojişte – Valea Stanciului – Bechet.

În anul 2017, cadrele INSPECŢIEI DE PREVENIRE au efectuat un număr total de 840 controale de prevenire a situaţiilor de urgenţă, cu 88,93% mai puțin decât în anul precedent. Această scădere importantă se datorează în principal reorganizării inspecției de prevenire, numărul de inspectori de prevenire fiind redus la jumătate față de anul precedent, dar și faptului că în anul 2016 s-a efectuat un număr mare de verificări la locaţiile utilizate în vederea amenajării secţiilor de votare, atât cu ocazia alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, cât şi pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Pe timpul controalelor de prevenire au fost depistate 1908 deficienţe, din care 371 (19,44%) au fost remediate până la finalizarea activităţii de control, iar 1258 (65,95%) au fost sancţionate contravenţional, fiind aplicate 458 amenzi, în cuantum de 863.200 lei şi 802 avertismente. Din punct de vedere statistic, toţi aceşti indicatori sunt în scădere faţă de anul precedent, însă, raportând aceste date la numărul inspectorilor de prevenire şi la numărul controalelor desfăşurate, se constată practic o creștere a indicatorilor rezultaţi în urma desfăşurării controalelor de prevenire.

 

Pregătirea copiilor, elevilor şi studenţilor s-a realizat prin activităţi organizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar. Au fost desfăşurate activităţi de îndrumare a cercurilor tehnico-aplicative ale elevilor „Cu viaţa mea apăr viaţa” şi „Prietenii Pompierilor”, precum şi activităţi de educare preventivă constând în executarea de exerciţii practic-demonstrative de simulare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă (incendiu, cutremur) cu preşcolarii şi elevii, cât şi diseminarea materialelor de informare preventivă adecvate temelor abordate (pliante, stickere, flyere, etc.).

Pregătirea prin exerciţii tactice

În anul 2017 s-au desfăşurat 29 exerciţii de alarmare publică executate la localităţi care au urmărit activitatea comitetelor pentru situaţii de urgenţă, serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, în colaborare cu forţele de sprijin şi cooperare locale, pentru înştiinţarea, avertizarea, alarmarea şi evacuarea populaţiei, precum şi acţiunile întreprinse în scopul limitării şi înlăturării urmărilor unor situaţii de urgenţă.

Pentru pregătirea şi antrenarea personalului care face parte din serviciile voluntare în anul 2017 au fost efectuate 106 exerciţii de alarmare a serviciului voluntar în cazul producerii unui incendiu pe raza unităţii administrativ teritoriale, la care au participat 2565 voluntari. 

Foto cover: arhivă/ISU Dolj

Foto interior: prezentare bilanț 2017/ISU Dolj



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.