Regizorul Geo Saizescu aduce şi la Craiova a sa „Iubire elenă”, ca-n...

Regizorul Geo Saizescu aduce şi la Craiova a sa „Iubire elenă”, ca-n filme!

456
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Cel mai recent film al regizorului Geo Saizescu, „Iubire elenă” – o coproducţie Grecia-România-Italia, având la bază piesa omonimă scrisă de Kostas Assimakopoulos – ajunge şi la Craiova, după premiera care a avut loc pe 18 mai a.c., la cinema „Scala” din Bucureşti. Proiecţia de gală va fi găzduită mâine, 29 iunie, de la ora 19.00, de cinematograful „Modern”. Poveste de dragoste captivantă dintre o focoasă pictoriţă grecoaică (elenă!) şi un irezistibil crai de Curte Nouă, cu filmări la Atena, apoi la Naflion – prima capitală a Greciei moderne –, pe insula Spetses, dar şi la Napoli, Roma şi Florenţa, lungmetrajul îi aduce la Craiova, alături de regizorul Geo Saizescu, pe actriţa Maia Morgenstern, însoţită de principalii săi colegi de platou: Mircea Rusu, Eusebiu Ştefănescu, Georgiana Saizescu, Ruxandra Sireteanu, Adrian Păduraru şi Cătălin Saizescu.

Regizorul, scenaristul şi actorul Geo Saizescu, în vârstă de 79 de ani, este realizatorul unor savuroase comedii, precum „Păcală”, „Un surâs în plină vară”, „Astă seară dansăm în familie” şi „Secretul lui Bachus”.
„Iubire elenă” este o poveste romantică despre iubire, pasiune, artă, care va purta publicul spectator prin frumoasa Eladă a secolului al XIX-lea, dar şi cea a zilelor noastre. Eroina este o personalitate feminină de excepţie, pictoriţa Eleni Bukura, care a revoluţionat societatea greacă, a răsturnat tabuurile şi prejudecăţile legate de locul şi rolul femeii în cetate.

Tânăra şi ambiţioasa Eleni pleacă în Italia pentru a studia pictura cu maestrul Altamoura, lucru de neconceput în epocă. Mai mult decât atât, ea se îndrăgosteşte de maestrul italian. Decid să se căsătorească, sfidând cutumele epocii. Eleni Bukura, devenită acum Elena Altamoura, renunţă la ortodoxism şi trece la catolicism. Istoria ei se petrece în paralel cu naşterea unei poveşti contemporane de iubire între două persoane ajunse la maturitate – Filipos, negustor şi critic de artă, şi Beatrice, o grecoaică din sudul Peloponesului, deţinătoarea ultimului tablou al celei care a fost Elena Altamoura.

„Multă vreme după ce am citit piesa lui Asimakopoulos, de care mă leagă o lungă prietenie, m-a urmărit destinul tragic al pictoriţei Eleni Altamoura. Este o poveste emoţionantă a unei vieţi de excepţie, plină de dramatism…», declară regizorul Geo Saizescu. Distribuţia filmului este de zile mari: Maia Morgenstern în rolul Beatricei, Mircea Rusu în rolul lui Filipos – un cuplu artistic care a cucerit de-a lungul anilor inima spectatorilor de teatru, dar şi a cinefililor. Revelaţia acestui film este chiar interpreta eroinei principale, Eleni Altamoura, tânăra actriţă Georgiana Saizescu, dar şi partenerul ei, Adrian Păduraru. Li se alătură Ileana Stana Ionescu, Eusebiu Ştefănescu şi Cătălin Saizescu.

Regizorul Geo Saizescu: «Povestea tulburătoare a destinului uman şi artistic al pictoriţei de excepţie Eleni Boukouras Altamura am considerat-o de la bun început că este o emoţionantă pledoarie pentru iubire. Şi poate că acum, mai mult ca oricând, în situaţia economică, socială şi culturală atât de contradictorie din lumea contemporană, este extrem de important să încercăm să trimitem, prin mijloacele noastre specifice de mare audienţă – un film-spectacol de înalt nivel artistic – unor popoare parcă obosite, parcă dezamăgite, să nu zic paralizate de aparenta lipsa de rezolvare a prezentului şi viitorului, mesajul extrem de sensibil şi dătător de speranţă al acestui moment de „katarsis” numit „ Iubire elenă”, care pledează sensibil, cu căldură şi o mare putere de convingere, pentru unul din adevărurile supreme ale vieţii şi anume dragostea curată, adevărată, o cale sigură şi omenească de a contracara spectrul teribil al disoluţiei valorilor umane într-un moment crucial al devenirii noastre pe această planetă, la un nou început de secol şi mileniu».

Sursa: cvlpress.ro2 COMENTARII

 1. #1
  Newcomer
  Data de inscriere
   29-05-2012
  Mesaje
  40

  Interesant filmul.
  Geo Saizescu este unul dintre putinii buni regizori ai Romaniei.Un mare artist.

 2. #2
  Member
  Data de inscriere
   03-06-2006
  Mesaje
  212

  Nu cred ca o sa merg … e la modern … dar de ani buni filmele romanesti au incetat sa ma mai atraga …

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.