Orice bon fiscal emis în România poate fi un loz câștigător. Cel puțin, de asta încearcă, deocamdată, să-i convingă Ministerul Finanțelor, pe români, printr-o campanie demarată la 1 februarie 2015. Denumirea e sugestivă: ”Loteria bonurilor fiscale”. Numai că, până la a avea efectul scontat, acela de diminuare a evaziunii fiscale, bonul fiscal rămâne, la sat, o mare necunoscută. În Dolj, oamenii n-au habar sau nu dau doi bani pe hârtia care atestă că banii obținuți din comerț sunt fiscalizați.
Mulți dintre sătenii din comuna doljeană Pielești nici nu auziseră de bonul fiscal, darămite de loteria bonurilor fiscale. Nici nu e de mirare, în condițiile în care nici orășenii nu știu prea multe despre proaspăt introdusul ”joc de noroc”. ”Sînt bune de pus pe foc”, spune râzând, despre bonuri, tanti Ioana Toma, din Pielești. Femeia declară cu sinceritate că a auzit ceva-ceva de Loterie, dar a crezut că e vreun fel de Caritas la care poți să pierzi bani, nu să câștigi. Ori e FNI-ul care îndatorează oamenii. Explicându-i cum stă treaba cu bonul fiscal, tanti Ioana pare convinsă să-și schimbe obiceiul: ”Păi, atunci, cine știe, maică, să le strâng. Cum să fac, le cer de la magazine? Și ce fac, le țin așa?”, întreabă cu interes femeia. Lămurită despre ce are de făcut, o lăsăm în urmă pe doljeancă și ne apropiem de un alt oltean. Nu avem mult de mers, fiindcă apariția unor indivizi cu o cameră de luat vederi suscită rapid interesul celor câțiva oameni aflați pe ulițele din Pielești.
”N-am auzit de-așa ceva. Statu’ nu ne dă niciodată nimic gratis. Da’ ce, doar n-am înebunit să strâng hârtii degeaba. Nu cred, io, să câștige cineva premiu’ ăsta!”, spune cu convingere Ion Casangiu.
”… Povești de adormit copiii”, adaugă, ca pentru sine, bărbatul.
”Am văzut ceva pe la ăl televizor, da’ n-am înțeles mare lucru. Socotit, iei bonu’, și-ți dă alți bani pe el? Și cum zic ăia, care câștigăm, de unde știu că e al meu sau a lu’ Lache de la Palilula?”, se arată nedumerit și Constantin Ciucă. Bărbatul prinde, însă, ideea, cum că, oricum, nu are nimic de pierdut. Ba chiar ar putea câștiga.”Ce bine-ar fi să le iau banii! Ce casă mare-ar răsări, aici, în Pielești!”, spune, parcă văzând-o cu ochii, nea’ Costică.
Loteria bonurilor fiscale constă în extrageri lunare, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, şi, ocazional, de Sărbători.
Din martie, un client va avea dreptul să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant. La această Loterie poate participa oricare persoană care îndeplineşte condiţiile, fiind eliminat pragul minim de 18 ani.
În cadrul loteriei se vor extrage un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, precum şi data emiterii bonului. Totodată, a fost eliminată restricţia de câştig cu un singur bon de persoană pe extragere. Prima extragere ocazională a loteriei bonurilor fiscale va fi organizată a doua zi de Paşte, pe 13 aprilie a.c.. Vor participa bonurile fiscale emise între 2 februarie şi 28 martie, fondul de premiere alocat fiind de 1 milion de lei, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finanţelor.
Mai multe detalii despre Loteria bonurilor fiscale puteți afla AICI.