Se semnează contractul de finanţare pentru centrala fotovoltaică

Se semnează contractul de finanţare pentru centrala fotovoltaică

176
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Prin proiectul finanţat din fonduri europene, în locul serelor de pe strada Tudor Vladimirescu vor fi montate aproximativ 5.000 de panouri fotovoltaice care vor transforma energia solară în energie electrică. Energia rezultată va fi folosită pentru iluminatul public, care încarcă foarte mult factura de utilităţi pe care municipalitatea trebuie să o deconteze. Proiectul este realizat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa 4 Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice, Domeniul Major de Intervenţie 4.2 Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi.

Aleşii locali l-au împuternicit pe administratorul public Cristian Cismaru să semneze contractul de finanţare pentru realizarea acestei centrale fotovoltaice, acesta urmând să meargă la Ministerul Economiei, în cursul acestei săptămâni.

 

„Noi sperăm să derulăm cât mai repede procedura de achiziţie. Acest proiect este unul foarte important pentru municipiul nostru. Presupune construirea unei centrale fotovoltaice, constituită din aproximativ 5.000 de panouri fotovoltaice despre care noi spunem că vor genera energia necesară iluminatului public al municipiului Slatina, precum şi, sperăm, alimentarea anumitor instituţii din oraşul nostru. Investiţia se ridică la suma de 46 de milioane de lei, din care 36 de milioane de lei reprezintă cheltuielile eligibile din fonduri nerambursabile. Restul de 10 milioane urmând a fi plătiţi de către Consiliul Local Slatina”, a declarat Cismaru.

„În patru luni, începem şi lucrările”

City-managerul Cismaru şi-a exprimat speranţa ca, în maximum patru luni de zile, să fie finalizată procedura de achiziţie, iar firma care va câştiga licitaţia să şi înceapă lucrările.

 

„Depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă în procesul de licitaţie. Dacă nu întâmpinăm probleme, imediat după ce vom semna contractul, vom demara procedurile pentru achiziţie. Dacă nu vor fi contestaţii, bănuim că, în decurs de patru luni de zile, spre ultima decadă a anului, să începem lucrările”, a declarat el.

 

Centrala fotovoltaică va avea o putere de 1,753MWp, tensiunea la ieşire va fi de 400V, tensiunea nominală reţea de racordare va fi de 20 kV, iar modulele fotovoltaice vor fi montate pe structură metalică. Cele 5.040 de panouri solare şi invertoarele vor prelua energia produsă de panou sub formă de curent continuu şi o transformă în energie alternativă.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.